(9.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Zahajuji podrobnou rozpravu a konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Také se nikdo nehlásí, proto končím i podrobnou rozpravu.

Závěrečné slovo asi nebude, končím druhé čtení tohoto návrhu.

V tuto chvíli připadá k projednání a schválení návrh, který na začátku schůze předložil ve lhůtě do 9.30 hodin pan ministr spravedlnosti Pavel Němec. Můžete to zopakovat, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem zde v 9.02 hodin přednesl návrh, abychom pro případ, že nebude k tomuto návrhu zákona vznesen žádný pozměňovací návrh, v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zařadili projednání tohoto návrhu zákona ve třetím čtení ihned. Což tímto činím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jde o procedurální návrh. Konstatuji, že tady nemám žádnou výjimku (?) dvou klubů nebo dvaceti poslanců k tomu, abychom nehlasovali o takto nově zařazeném bodu.

 

Proto návrh pana místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti dám hned odhlasovat v hlasování pořadové číslo 75, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro projednání třetího čtení tohoto tisku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 75 z přítomných 175 pro 146, proti dva.

 

Zařadili jsme tedy třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1042. Jedná se o bod 42 (správně bod 51. schváleného programu) této schůze, který zároveň zahajuji.

U stolku zpravodajů zůstal navrhovatel pan ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Němec a zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Vlasta Parkanová. Pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy ve třetím čtení. Nikoho nevidím, proto rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo navrhovatele nebo zpravodajky. Není tomu tak. Žádné návrhy nebyly předneseny. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1042."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 76 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 76 - z přítomných 179 pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, paní zpravodajce a končím bod č. 51.

Pan kolega Nájemník má náhradní kartu č. 1.

 

Nyní budeme pokračovat pevně zařazenými body dnešního jednání, a to návrhy zákonů vrácenými a zamítnutými Senátem. Podle rozhodnutí, které jsme přijali na základě návrhu předsedy klubu sociální demokracie, budeme začínat tento blok tiskem 1010. Jde o bod 47 naší schůze.

 

47.
Návrh zákona o poskytnutí státní záruky České republiky
na zajištění úvěru poskytnutého společností EUROFIMA
za účelem financování nákupu železničních kolejových vozidel
/sněmovní tisk 1010/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1010/4.

Ještě než přivítám senátora, který bude uvádět tento tisk, požádal bych Poslaneckou sněmovnu, aby schválila na dnešním jednání jedním hlasováním účast jednotlivých senátorů, kteří budou odůvodňovat usnesení Senátu, a to jak u věcí zamítnutých, tak u vrácených Senátem. Na žádost předsedy Senátu tedy budeme hlasovat o umožnění vystoupení k těmto tiskům senátorce a senátorům - Jitce Seitlové, Zdeňku Bártovi, Pavlu Eybertovi, Pavlu Janatovi, Adolfu Jílkovi, Robertu Kolářovi, Jiřímu Kuberovi, Ladislavu Macákovi, Jiřímu Stodůlkovi, Karlu Tejnorovi a Jiřímu Volnému - v Poslanecké sněmovně.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 77, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti vystoupení jmenovaných senátorů? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 77 z přítomných 179 souhlasí 143 poslanců, 4 poslanci nesouhlasí s vystoupením těchto senátorů. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

Vracíme se tedy k bodu č. 47. Prosím, aby za navrhovatele zákona a k usnesení Senátu a předloženým pozměňovacím návrhům se vyjádřil místopředseda vlády a ministr dopravy Milan Šimonovský. Zároveň žádám, aby se připravil i pan poslanec Miroslav Kalousek, který se vyjádří k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu. Chtěl bych přivítat někoho ze senátorů, ohlášen byl pan senátor Robert Kolář, ale mám poznámku, že je omluven. Nechám tedy na místopředsedovi vlády a ministru dopravy, aby přednesl úvodní slovo, pokud se nikdo ze senátorů nedostaví, dám slovo kolegu Kalouskovi.

Prosím, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, tento sněmovní tisk se vrací ze Senátu obohacen o pozměňovací návrh, který nesouvisí s tematikou, kterou návrh zákona o státní garanci pro nákup železničních vozidel obsahoval. Přesto bych chtěl požádat Sněmovnu o to, aby senátní verzi schválila, protože i ta část, která se objevila v návrhu zákona jako pozměňovací návrh Senátu, je věc velmi potřebná v praxi a Senát velmi vážil, ke kterému návrhu zákona tuto novelu připojí, tak aby byla v praxi co nejdříve aplikovatelná. Proto bych vás chtěl, vážená Poslanecká sněmovno, požádat, abyste schválili tento tisk tak, aby mohly obě novely platit co nejdříve.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Žádám pana poslance Miroslava Kalouska o vyjádření k pozměňovacím návrhům Senátu. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, ve třetím čtení jako zpravodaj této předlohy jsem si dovolil naléhavě požádat Sněmovnu, aby podpořila pozměňující návrh v rámci tohoto zákona, který odstraňoval onu problematickou povinnost, tedy vystavovat účtenky nad 50 Kč. Přes naléhání celé řady stran Sněmovna tomuto návrhu nevyhověla. Nyní má Sněmovna druhou možnost vyhovět tomuto návrhu, který předkládá Senát. Proto opět Sněmovnu naléhavě žádám, aby tomuto návrhu vyhověla, protože pevně věřím, že tak učiní. Jsem rád, po několika trýznivých týdnech naši kolegové pochopili, že máme přece jenom pravdu a že to myslíme dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Otevírám rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku pana poslance Doktora.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP