(11.50 hodin)
(pokračuje Kubera)

Pokud by praxe - myslím teď zákon o nájemném, vyhláška 176 neplatí, přesto lidé nájemné platí a také se nic zvláštního neděje. Pokud obce pronají (prodají či pronajmou!?) neziskovým organizacím a bylo by zapotřebí těmto organizacím udělat nějakou úlevu, chci upozornit na to, že v souvislosti se vstupem do unie i pronájem za korunu, což je běžný příběh, kdy se pronajímá za symbolickou cenu nebo za cenu energií, se může stát velmi rychle nedovolenou podporou. Je třeba směrnice nastudovat, zda to vůbec možné je, nebo možné není. To je další důvod, proč se zákona zbavit.

Poslanecká sněmovna podle počtu poslanců může Senát přehlasovat. Také se nestane nic dramatického, ale pokud Sněmovna myslí vážně, že budeme redukovat soustavu zákonů, že se budeme snažit, abych jich nebyl nekonečný počet, protože všichni pláčí, že už se v nich nikdo nevyzná -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane senátore, dovolím si vás, doufám, že ne neslušně, přerušit, ale protože vidím, že naši stenografové mají velký problém stihnout vaše tempo, prosím, abyste trochu zvolnil.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Já k nim mám naprostou důvěru, protože ti senátní to stíhají.

Ujišťuji vás, že když někdo pronajme garáž, jak bylo namítáno v Senátu, a může to udělat bez písemné smlouvy, tak to samozřejmě udělat může. Ale udělá to jenom hlupák. To je ten filozofický rozpor, že si někdo chce lidi řídit a přesně jim říkat, co mají dělat a co nemají dělat, a někdo jiný nechává více zodpovědnosti na nich.

Jestliže někdo chce, aby se nebytový prostor dál nepronajímal, do smlouvy si napíše, že podnájem je vyloženě se souhlasem pronajímatele. Když si to tam nenapíše, je to jeho chyba. Jakoby nedostatek zákonné úpravy vede ostatně lidi k větší odpovědnosti, a to je správné. Proto vás prosím o podporu senátního návrhu. Děkuji za pozornost.

(Pozn. stenografa: Komorní zkouška z těsnopisu pro doslovný zápis projevu je 110 slov za minutu. Projev pana senátora byl pronesen rychlostí 192 slov za minutu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní se do rozpravy přihlásil ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda. S faktickou poznámkou po panu ministrovi pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Paní předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu mluvit k meritu věci, ale zaujala mě myšlenka, kterou řekl pan senátor - že podle senátora Mejstříka, jestli jsem dobře rozuměl, většina členů Poslanecké sněmovny umí číst. Mě by zajímalo, zda senátoři mají o někom pochybnost. Ať nám sdělí, kdo v Poslanecké sněmovně neumí číst. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Probíhá rozprava, ale protože již jednu faktickou poznámku máte, dostanete slovo hned po panu poslanci Karlu Vymětalovi. Pane senátore, jako první se přihlásil pan poslanec Karel Vymětal, tak abych byla spravedlivá. Nejdříve tedy pan poslanec Vymětal, poté pan senátor Jaroslav Kubera.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. To byl tedy kulomet…

Ale chtěl bych říci panu senátoru Kuberovi, že má nějaké zmatené geografické vnímání. On zde hovořil o Poslanecké sněmovně jako o sněmovně dolní. Až půjde z Poslanecké sněmovny do Senátu, sám uvidí, že půjde směrem dolů. Takže dole je Senát. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní s faktickou poznámkou pan senátor, poté pan poslanec Křeček. Pan poslanec František Beneš se hlásí normálně do rozpravy.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Já nevím, jak to mám udělat, já mám ten problém i v Senátu, že poznámka, která nemá s tématem nic společného, se stane zdrojem tříhodinové diskuse. Samozřejmě to byl pouhý vtípek. Navazovalo to na kauzu pana senátora Mejstříka, proto jsem také nečetl to, co je napsáno. Je to jenom vtip.

Ale když už jsme u toho vtipu, ono skutečně jedna věc je číst mechanicky, druhá věc je číst obsahově. Tam si myslím, že s tím máme problém všichni - ať senátoři, tak poslanci. Totéž platí o tom dolní a horní. Budu si to pamatovat, že teď se mi půjde lépe, protože půjdu do dolního Senátu z kopce. Takže opravdu to byly jenom vtípky a nesouvisely s tématem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Křeček bere zpět svou faktickou poznámku. Nyní má slovo pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane senátore, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, budu mluvit stejně dlouze, jako jsou faktické poznámky, přestože jsem to chtěl zařadit jako normální diskusní příspěvek.

Chci vás upozornit, že pokud bychom zrušili zákon o nájmu nebytových prostor, tak bychom se dopustili třeba takového zjednodušení situace, že nájemní smlouva na nebytové prostory by se mohla uzavírat i ústně, protože nikde jinde to není stanoveno. Písemná forma nájmu je stanovena pouze pro byty. Já si myslím, pokud se mají vyloučit omyly a chyby v budoucnu, o kterých zde mluvil pan senátor, je velmi potřebné stanovit názorně, jednoznačně a písemnou dokazatelnou formou, co má kdo z obou účastníků té strany dělat.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Vidím pana poslance Petra Bratského. Prosím, pane poslanče, věřím, že zachováte stejnou délku jako předchozí řečníci.

 

Poslanec Petr Bratský: Já už vás nebudu zdržovat dlouho, ale pokud bychom chtěli občanům říkat, co kdo v jakých smlouvách má mít, tak bych si dovolil z tohoto místa upozornit, že zdaleka nemáme smlouvy jenom na byty a nebytové prostory, ale smluv občanských máme mnohem více. Kdybychom chtěli tady stanovovat zákonem ke každé z nich, jak má vypadat, tak pěkně děkuji. To by to asi dopadlo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Nyní tedy skutečně již rozpravu k tomuto bodu končím.

Přistoupíme k hlasování. Nejprve podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 875/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 875/4."

Vidím žádost z pléna o odhlášení. Než zahájím hlasování, všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými kartami. Pro ty, kteří přicházejí, připomínám, že jsem vás všechny odhlásila. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Nyní zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak jsem ho přednesla, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 173 pro návrh hlasovalo 49, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 875/3."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 172 pro bylo 150, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali, a to ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

 

Děkuji panu senátorovi i panu ministrovi. Končím projednávání bodu 34.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je

 

35.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb.,
o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů
(zákon o ochraně hospodářské soutěže),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 879/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 879/4. Vítám mezi námi pana senátora Adolfa Jílka.

Prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, jak jsem již uvedl v době, kdy jsem uváděl tento návrh zákona při projednávání na půdě Poslanecké sněmovny, důvodem vypracování této novely zákona o ochraně hospodářské soutěže je skutečnost, že Rada Unie přijala koncem ledna minulého roku nařízení číslo 139/2004, o kontrole spojování podniků, tzv. nařízení o fúzích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP