(14.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já si to nemyslím, nejsem pesimista na rozdíl od paní místopředsedkyně, a myslím si, že úroveň stomatologické péče v zemi je na velmi slušné úrovni, stejně tak jako úroveň celé zdravotní péče je na mezinárodní úrovni, v některých oborech dokonce na světové úrovni. Musím říci, že dostávám denně desítky dopisů, esemesek, e-mailů, a nemohu říci, že bych mezi nimi nacházel dopisy znepokojených pacientů. Naopak nacházím dopisy lidí, kteří hovoří o tom, že systém funguje dobře. Jediné, co nefunguje, je likvidita Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Uvedu některá čísla. Všeobecná zdravotní pojišťovna je v celkovém schodku, který se vyvíjel zhruba pět let, asi 11 miliard korun v tomto okamžiku. Na účtech dalších pojišťoven je 7,25 miliard korun, buďto na účtech, které jsou rezervní nebo běžné, a zhruba 3,8 miliardy korun jsou dubiózní pohledávky, které budou odkoupeny Českou konsolidační agenturou. Když si tato čísla sečtete, tak to nevypadá ani na nějakou krizi. Kdybychom měli jednu pojišťovnu, jeden účet, tak by to vypadalo úplně jinak. Samozřejmě, tak to není a důvody, proč došlo ke krizi likvidity, by bylo možno tady popsat, ale není k tomu prostor.

Jinak se ohrazuji proti dezinterpretaci mých údajných slov, která jsem údajně řekl, ale spíše neřekl. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme pokročit k další interpelaci. Tu si připravil pan poslanec Radim Chytka, měla by se týkat návštěvy pana premiéra v ostravském regionu, a připraví se pan poslanec Pavel Hrnčíř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane premiére, minulý týden ve čtvrtek jste navštívil ostravský region. Kolona vládních vozidel pro vás jela na ostravské letiště Mošnov. Jela sice se zapnutým modrým majáčkem, ale jela v mlze uprostřed cesty rychlostí kolem 180 km v hodině. V této mlze ne všichni řidiči byli schopni strhnout svá vozidla na kraj cesty, takže došlo k hromadné havárii tří aut.

Vážený pane premiére, vy jste v této chvíli v koloně nebyl, protože vás jeli vyzvednout na letiště, takže podle mého neexistuje žádný reálný důvod, např. časová tíseň, pro tuto rychlou jízdu kolony vládních vozidel, přičemž překročení rychlosti evidentně způsobilo havárii tří vozidel.

Má otázka je velice jednoduchá: Vážený pane premiére, jste ochoten alespoň dodatečně se omluvit řidičům vozidel, která byla účastníky oné havárky? Děkuji vám za odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní má slovo opět předseda vlády České republiky Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Přiznám se, že celá ta věc mi připadá absurdní. Absurdní z mnoha důvodů. V poslední době se dočítám, že létám, tu vrtulníkem - a proč bych létat neměl? Že jezdím autem rychle, a to i tehdy a zejména, když tam nejsem. Přiznám se, že nevím, jestli jel někdo 180 km v hodině, nemyslím si, že je to na ostravských ulicích technicky vůbec možné. Je možné říci cokoliv a myslím, že to je zvykem Mladé fronty Dnes, a myslím si, ačkoliv tomu nějak moc nerozumím, jestli pro mě jela nějaká kolona, tak skutečně nemohu vědět, co se v té koloně dělo nebo nedělo, a těžko za to mohu přebírat zodpovědnost už také proto, že to nejsou zaměstnanci Úřadu vlády, ale někoho jiného.

K takovým těm slovům, že "evidentně, že něco atd.", bych chtěl říci, že pokud jde o Policii ČR - a já vás ujišťuji, že jsem do těch věcí vůbec nezasahoval, abych třeba volal tiskové mluvčí na policejní ředitelství, resp. na okresní ředitelství Nový Jičín, ale mám tady jejich zprávu a tam je řečeno, že 6. října kolem 10.30 došlo na silnici první třídy v katastru obce Petřvald na přímém úseku vozovky atd…, došlo postupně - postupně, čili nikoliv najednou, jak tvrdíte - ke dvěma dopravním nehodám bez zranění osob. Podle šetření Policie ČR k dopravním nehodám došlo tak, že řidič osobního vozidla jedoucího směrem od obce Mošnov do Ostravy reagoval na protijedoucí kolonu vozidel s právem přednostní jízdy doprovázenou vozidlem v provedení Policie a v souladu se zákonem 369/2000 umožnil této koloně bezpečný přejezd - on jel proti, nikoliv na té straně, čili zastavil své vozidlo u pravého kraje vozovky. Za tímto vozem však nestačil zastavit řidič nákladního vozidla značky Mercedes, který v důsledku nedodržení bezpečné vzdálenosti do osobního vozidla zezadu narazil. Stejně tak bezpečnou vzdálenost nedodržel řidič dalšího osobního vozu jedoucího za nákladním mercedesem a došlo k dalšímu nárazu a to do zadní části mercedesu. Tedy ve velmi krátké době došlo ke dvěma dopravním nehodám. V daném případě není možné tvrdit - to je z té zprávy - že na některé z těchto dopravních nehod nesou vinu nebo spoluvinu řidiči osobních vozidel s právem přednostní jízdy … atd.

Chci říci, vážený pane poslanče, že celá věc je mi osobně velmi nepříjemná. Zdůrazňuji však, že jsem nebyl v autě, automobily jely pro mě k přistávací ploše vrtulníku. Těžko se mohu vyjadřovat k tomu, co znám pouze zprostředkovaně, těžko se mohu za něco takového omlouvat. A myslím si, že ze zprávy Okresního velitelství Policie ČR vyplývá, kdo celou nehodu zavinil. (Potlesk některých poslanců.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji pane premiére. Ptám se pana poslance, jestli ještě využije minuty k doplňující otázce. Prosím.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane premiére, pomiňme otázku, zdali můžete, nebo nemůžete dávat pokyny svým řidičům, a soustřeďme se na to základní. Já nezpochybňuji, že kolona vládních vozidel s majáčkem může přestoupit dopravní předpisy. Tady z toho evidentně vyplývá, že kolona přestoupila dopravní předpisy, a to v oné rychlosti. A ta rychlost byla důvodem té hromadné havárie.

Tedy opětovně se ptám: Jste ochoten se dodatečně řidičům té dopravní nehody omluvit? Či vám již nezáleží na majetku a zdraví našich občanů?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Určitě máme společný zájem na zdraví a majetku našich občanů, nepochybuji ani o tom, že váš zájem je zcela řekl bych nezištný. Nebudu už číst znovu tiskovou zprávu k dopravní nehodě v obci Petřvald, předám vám ji a uvidíte z toho, že tam se neobjevuje nic z té základní premisy, o které hovoříte, že vozidla jela 180km rychlostí. Prostě nejela a chyba byla na někom jiném.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit tuto interpelaci a pustit se do další a to je interpelace, kterou by měl předložit pan poslanec Pavel Hrnčíř. Nicméně téma, zdá se mi, je podobné. Prosím, můžete mluvit.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, náš drahý pane předsedo vlády, marně jsem doufal, že se v odpovědi na interpelaci pana poslance Chytky dozvím nebo ucítím nějakou alespoň trochu nějaký pocit soucitu z vaší strany, abych pak ve vznesené interpelaci nemusel pokračovat, ale toho se asi od vás ani v náznaku nedočkáme - jakékoliv lidské vlastnosti, natožpak nějaké pokory. Nebudu to tedy rekapitulovat, vy jste to řekl úplně přesně.

V každém případě faktum je, že při vaší oficiální návštěvě Moravskoslezského kraje vaše vládní limuzíny jely takovou rychlostí, skutečně okolo 180 km v hodině, že ostatní vozidla nestačila této koloně uhýbat. Pánové Leskovian, Strouhal a Gajdečka tuto nehodu naštěstí přežili, následky si odnesli pouze jejich automobily. Od policistů však navíc vyfasovali pokutu za to, že neprchali před vládními limuzínami dost bystře a organizovaně. Příští rok by jim navíc ještě odňali body.

Ale mě zajímá pane premiére, co si o tom myslíte vy. Vy přece nemůžete být zasažen takovou mírou bohorovnosti, abyste nevnímal jakousi lidskou stránku tohoto počínání. To auto jelo přece pro vás.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP