(10.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Určitě máte pravdu, děkuji vám, pane kolego, a já poprosím kteréhokoli z pánů z ministrů, aby nám pomohl v této situaci otevřít znovu rozpravu.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Samozřejmě, já myslím, že když jde o tak důležitou normu, že stojí za to o ní pohovořit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím tedy pana zpravodaje o přečtení legislativně technických úprav.

 

Poslanec Tom Zajíček: Také děkuji panu ministru Ambrozkovi a přečtu legislativně technické úpravy, které se váží k jedinému komplexnějšímu nebo rozsáhlejšímu pozměňovacímu návrhu, kterým se návrh pana kolegy Haška.

Za prvé, v čl. 1 uvozovací věta zní: "Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění zák. č. 273/2001 Sb., zák. č. 320/2001 Sb., zák. č. 450/2001 Sb., zák. č. 311/2002 Sb., zák. č. 313/2002 Sb., zák. č. 59/2003 Sb., zák. č. 22/2004 Sb., zák. č. 216/2004 Sb., zák. č. 257/2004 Sb., zák. č. 421/2004 Sb., zák. č. 501/2004 Sb. a zák. č. 626/2004 Sb., se mění takto:". To se týká té uvozovací věty.

Druhá legislativně technická úprava, kterou navrhuji, zní: V pozměňovacím návrhu A7 se slova "§ 22 odst. 4 písm. b)" nahrazují slovy "§ 22 odst. 4 písm. a)".

V prvním případě je odůvodnění to, že se jedná o nezbytnou legislativně technickou úpravu, která reaguje na doplnění nových novelizačních bodů do této předlohy. Ve druhém případě pak jste jistě viděli, že odkaz na § 22 byl směrován na písm. b), pročež navrhujeme písm. a).

Legislativně technická úprava je tedy navržena, takže můžeme hlasovat podle schválené procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Já se ještě zeptám, protože jsme se vrátili do rozpravy, jestli přece jen někdo ještě nemá legislativně technickou nebo gramatickou úpravu, kterou by v tuto chvíli mohl navrhnout. Pokud tomu tak není, nedám hlasovat o proceduře, protože je jednoduchá. Měli bychom hlasovat o jediném vzneseném pozměňovacím návrhu jako o celku, a poté o přečtených legislativně technických úpravách.

Je proti tomuto postupu námitka? - Pan poslanec Exner se hlásí, prosím, máte slovo pane kolego.

 

Poslanec Václav Exner: Vážená paní místopředsedkyně, už mnohokrát jsme si vyjasnili, že je nejdříve potřeba hlasovat o legislativně technických úpravách, a teprve potom o návrhu, už ve znění legislativně technických úprav, a to z toho důvodu, že kdyby se stalo, že bychom odhlasovali ten návrh bez legislativně technických úprav, a potom legislativně technickou úpravu neschválili, tak by prostě a dobře vznikl nesmyslný návrh, resp. návrh, který by byl nekomplexní. Já si myslím, že tento postup je nejen osvědčený, ale že je také věcně správný.

Navrhuji tedy, abychom nejdříve hlasovali o legislativně technických úpravách, a v případě, že budou přijaty, pak bude snazší hlasovat už o celém pozměňovacím návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji a zeptám se pana zpravodaje, co navrhuje.

 

Poslanec Tom Zajíček: Já souhlasím s tímto návrhem, i když si myslím, že je sporné, zda je možné hlasovat o legislativně technické úpravě něčeho, co nebylo tímto ctěným plénem schváleno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Budeme tedy postupovat tak, že budeme nejdříve hlasovat o legislativně technických úpravách, a poté o pozměňovacím návrhu pana kolegy Haška, který je uveden pod písm. A ve sněmovním tisku 921/4. Je námitka proti tomuto postupu? - Není.

 

Hlasujeme tedy o návrhu legislativně technických úprav. Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 118. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

V hlasování s pořadovým číslem 118 bylo přítomno 173 poslanců, 160 hlasovalo pro, nikdo nehlasoval proti, návrh byl přijat.

 

Nyní je tedy před námi hlasování o bodu A. Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 119. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 119 bylo přítomno 173 poslanců, pro hlasovalo 159, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy nyní přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Tomáše Kvapila na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 921, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Prosím o stanoviska. (Stanovisko předkladatele bylo kladné, stanovisko zpravodaje neutrální.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 120. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 120 z přítomných 174 poslanců pro se vyslovilo 84, proti 15. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nevím, jestli se nechystá pan kolega Kvapil kontrolovat výsledek hlasování. Ano, je tomu tak.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, ač je to neuvěřitelné, byl jsem přesvědčen, že hlasuji pro, na sjetině ale mám křížek. Zpochybňuji tedy toto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Mám tu také žádost o odhlášení. Činím tak a prosím vás, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Nejprve nás tedy čeká hlasování o vznesené námitce proti předchozímu hlasování. O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 121. Táži se, kdo je pro námitku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 121 bylo přítomno 149 poslanců, 118 se vyslovilo pro, 2 byli proti, námitka tedy byla přijata.

 

A budeme opakovat hlasování o návrhu, v němž máme vyslovit souhlas s tímto návrhem zákona podle předneseného usnesení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 122 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 122 bylo přítomno 162 poslanců, pro se vyslovilo 78, proti 21. Návrh nebyl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas, a končím bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP