(12.40 hodin)
(pokračuje Kraus)

Je mi velmi líto, že ODS na rozdíl od všech ostatních klubů v této Sněmovně nerespektovala toto základní pravidlo každé vyšetřovací komise.

Já bych chtěl na naše kolegy obrátit s tím, aby zvážili nominaci svých členů, s tím, že nám nebude dělat problém podpořit kohokoliv, kdo nebude v tak prokazatelném střetu zájmů, jako je kolega Tlustý a kolega Říman. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se slova ujme předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi prohlásit, že nejsem v žádném střetu zájmů a že vystoupení předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie je prokazatelné křivé obvinění. Dovolte mi přednést důkazy, které jsem tu mimochodem už jednou přednesl, ale vidím, že pan předseda klubu je neposlouchal. Budu citovat z dokumentu konsolidační agentury, ve kterém jsou popsány všechny body, které se týkaly privatizace Unipetrolu. Nebudu citovat všechny, tento podklad je k dispozici v konsolidační agentuře, nicméně mi dovolte vybrat ty, které slouží jako důkaz pro mé tvrzení o křivém obvinění, pane předsedo:

O druhém privatizačním procesu společnosti Unipetrol rozhodla vláda svým usnesením č. 65 dne 13. 1. Současně vláda rozhodla o ustavení poradní komise vlády, která bude při realizaci veřejného výběrového řízení koordinovat činnost poradenské instituce, hodnotit předložené privatizační nabídky s cílem doporučit vládě vítěze veřejného výběrového řízení. 29. 9. 2003 představenstvo ČKA schválilo jmenování zástupce Ing. Radku Kafkovou se statutem stálého hosta bez možnosti hlasovat v poradní komisi vlády při privatizaci skupiny Unipetrol. Opakuji - zástupcem ČKA v tomto procesu v řídícím orgánu bez hlasovacího práva byl jediný zástupce ČKA, paní Kafková.

Třetí citát. 30. 10. 2003 dozorčí rada vzala na vědomí informace o záměru řešit pohledávky ČKA za skupinou Unipetrol a majetkové účasti ČKA v rámci procesu privatizace majetkového podílu státu ve společnosti Unipetrol. Vláda rozhodla podřídit agenturu v tomto procesu svému rozhodování.

Čtvrtý citát. 12. 11. usnesením vlády č. 1152 bylo schváleno - dobře poslouchejte - začlenění aktiv ČKA do procesu privatizace. Další potvrzení výše uvedeného.

12. 11. ČKA obdržela dopis ministra financí, pane ministře, číslo jednací atd., ve kterém bylo uloženo zajistit realizaci usnesení vlády.

Šestý citát. 15. ledna 2004 poradní komise vlády projednala doporučení poradců, kteří navrhovali do užšího výběru šest registrovaných uchazečů.

Sedmý citát. Usnesením vlády číslo 87 vláda do užšího výběru kandidátů vybrala společnosti - jsou vyjmenovány, jsou již pouze tři. Byla to tedy vláda, kdo rozhodoval.

Osmý citát. 28. 4. 2004 usnesením číslo 415 byl vládou schválen vítěz veřejného výběrového řízení, kterým se stala společnost PKN Unipetrol. (?)

Devátý citát. 3. 5. 2004 dopisem ministra financí číslo jednací 42/64445/2004, kterým vláda ukládá ČKA zajistit usnesení vlády.

Poslední citát. Dopis ČKA, kde generální ředitel upozornil, že realizace tohoto usnesení vlády může být v rozporu s pravidly obezřetného podnikání.

Citát doplňkový. Dozorčí rada vzala na vědomí, že došlo k postoupení pohledávek v rámci tohoto procesu.

Myslím, že je evidentní, že nikdo z dozorčí rady, ani já, nemůže být pozván jako svědek k žádnému rozhodujícímu okamžiku v procesu privatizace Unipetrolu. A pokud předseda klubu sociální demokracie sahá k nástroji křivého obvinění, tak mi dovolte konstatovat, pane předsedo, že je to pro mě jenom další důkaz toho, že sociální demokracie nemá čisté svědomí, bojí se vyšetřování a bojí se kvalifikovaných členů vyšetřovací komise. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podotýkám, že podle jednacího řádu nyní dám slovo k faktické poznámce panu kolegovi Mládkovi, pak s přednostním právem vystoupí pan předseda Kraus, pak dostane slovo pan kolega Kalousek a viděl jsem, že z místa se hlásí ještě další, včetně kolegy Římana.

Prosím, k faktické poznámce pan kolega Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Já bych chtěl prostřednictvím vás, pane předsedající, oslovit pana kolegu Tlustého a poslance z ODS a sdělit jim zhruba toto. Byl jsem některými členy vlastního klubu navrhován do této vyšetřovací komise. Nicméně vzhledem k tomu, že v letech 1999 až 2001, v době, kdy nebylo s privatizací chemického průmyslu vůbec pohnuto, jsem byl náměstkem ministra financí pro privatizaci, jsem se rozhodl, že nebudu na tuto funkci kandidovat, aby nemohl být ani stín podezření o jakémsi konfliktu zájmů.

Vyzývám proto kolegy v ODS, aby ve svém klubu, který má jistě mnoho kompetentních odborníků, vyhledali někoho, kde ten stín nebude, protože přece jenom ČKA, jakkoliv formální mohlo být toto rozhodování, přijala některá rozhodnutí, například o pohledávkách, které se týkaly chemického průmyslu.

Tolik moje výzva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní předseda klubu sociální demokracie Michal Kraus, po něm znovu s přednostním právem pan kolega Tlustý. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, váhám, jestli mám vůbec reagovat vážně na to, co tady předvedl pan kolega Tlustý. Já si myslím, že přečetl několik rozhodovacích aktů, kterých se více či méně, přímo či nepřímo dozorčí rada ČKA zúčastnila. A pokud se nemýlím, pan předseda byl předsedou dozorčí rady České konsolidační agentury.

Já musím konstatovat podobně jako kolega Mládek, že i mě několik kolegů oslovilo se žádostí, abych v této komisi pracoval, ale já jsem byl v jednom období místopředsedou dozorčí rady Fondu národního majetku a ve druhém období předsedou dozorčí rady Fondu národního majetku, a přestože dozorčí rada ani neprojednávala, ani nedostala na vědomí jakoukoliv informaci o privatizaci Unipetrolu, tak aby nemohlo dojít ani ke stínu podezření, že se nějakým způsobem snažíme -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vás přeruším. Já vím, že to mým prostřednictvím vzkazujete panu kolegovi Tlustému, ale já bych prosil všechny, kteří tady vykřikují, aby se řádně přihlásili do rozpravy, která je otevřena, a nedělali tady z toho tržiště, včetně kolegy Nečase.

Prosím, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji. Protože pokud si dobře vzpomínáte, tak otázka číslo 12 je posouzení role Fondu národního majetku a posouzení role České konsolidační agentury v procesu privatizace Unipetrolu. To znamená, že je zcela zřejmé a evidentní, že členové komise v případě, že by se jimi stali pan kolega Tlustý, případně pan kolega Říman, by současně u této komise byli jako vyšetřující a současně jako vyšetřovaní. Myslím si, že to je naprosto evidentní a zřejmý střet zájmů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já musím reagovat na výzvu pana kolegy Mládka. Pane kolego, vaše rozhodování je věcí vašeho svědomí. Já jsem si absolutně jist, že pan kolega Kraus lže, když se pokouší označit vyšetřovatele za vyšetřovaného. Já nemám v kauze Unipetrol žádnou roli. Bude-li prověřována, nechť je prověřována. Neměl jsem žádnou rozhodovací pravomoc. Přednesl jsem tady jasné důkazy o tom, že ČKA byla vyloučena z rozhodování v této kauze na samém počátku procesu a nesehrála v ní žádnou roli, která by mohla být předmětem jakéhokoliv obviňování nebo obvinění.

A přesně proto, že jde o tuto mediální komedii, ve které se sociální demokracie pokouší odpoutat pozornost od těch, kteří mají být vyšetřováni, jako je pan Doležel, jako je pan předseda vlády, ministr financí, ministr průmyslu a další - a znovu opakuji, že na ně podáme trestní oznámení - tak se snaží vytvořit dojem, že jsou tu nějací jiní podezřelí. Já jsem si jist, že podezřelý nejsem, mám čisté svědomí nejen v kauze Unipetrol, ale v celé roli předsedy dozorčí rady konsolidační agentury, a já pro špatné svědomí kandidaturu skládat nemusím.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou znovu pan předseda Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Musím říci, že se mě tvrzení pana kolegy Tlustého ani trošku nedotýká, nicméně je komické, když hovoří o tom, že lžu, v případě, že nejméně ve dvou rozhodovacích aktech, které se týkaly České konsolidační agentury a Unipetrolu, existují písemné dokumenty, na kterých je podpis pana kolegy Tlustého. Já neříkám, že to byly rozhodující dokumenty nebo dokumenty, které rozhodly o privatizaci. Nicméně jsou součástí procesu privatizace, to znamená, že je tady zřejmý střet zájmů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP