(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování 433 z přítomných 175 pro návrh hlasovalo 48, proti 102. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tom Zajíček: Další hlasování se bude týkat pozměňovacího návrhu uvedeného pod písmenem F pana kolegy Koudelky. Stanovisko zamítavé. (Ministryně stanovisko neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 434 z přítomných 176 pro návrh hlasovalo 72, proti 43. Návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Tom Zajíček: Poslední dvě hlasování se týkají pozměňovacího návrhu uvedeného ve sněmovním tisku pod písmenem G. Už v proceduře jsem navrhoval oddělené hlasování a dovoluji si Poslanecké sněmovně v této chvíli ještě učinit určité upozornění, které se týká těchto dvou pozměňovacích návrhů.

Tak jak byly předloženy v rámci druhého čtení, upozorňuji na to, že nebyly pozměňovací návrhy ani uvedené pod písmenem G1, ani G2 dopracovány do všech míst předloženého návrhu. To znamená, že to předpokládá ještě určitou legislativně technickou úpravu, protože nejméně na třech místech nebyla provedena změna, která se váže k úpravě § 9 odst. 3.

Navrhoval jsem hlasování oddělené, proto nyní bychom měli hlasovat o návrhu G1.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodaj stanovisko neutrální, ministryně zamítavé.) Děkuji.

 

Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 435 z přítomných 175 pro návrh hlasovalo 22, proti 80 Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tom Zajíček: Poslední pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku pod písmenem G2. Stanovisko zamítavé. (Ministryně: zamítavé.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 436 z přítomných 175 pro hlasovalo 14, proti 136. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tom Zajíček: Paní místopředsedkyně, podle mých poznámek se zdá, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích, které byly předloženy Sněmovně, a myslím si, že je na místě hlasování o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, podle mých poznámek je tomu také tak. Pokud se nikdo z přednášejících svých pozměňovacích návrhů nebrání tomu, že o všech bylo hlasováno, přistoupíme k hlasování o návrhu zákona jako celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 517/2002 Sb., a další související zákony, podle sněmovního tisku 837, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 437 z přítomných 175 pro hlasovalo 159, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

Kolegyně a kolegové, mám informaci, že vám všem byl již rozdán přehled přednesených legislativně technických oprav k tisku 949, a já se tedy domnívám, že můžeme pokračovat v projednávání tohoto tisku.

 

186.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Eduarda Zemana, Evy Novákové,
Karla Kratochvíleho, Miloše Máši, Břetislava Petra, Robina Böhnische a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách
a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 949/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujala paní poslankyně Michaela Šojdrová a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Walter Bartoš. Jenom připomenu a zeptám se také pana zpravodaje: domnívám se, že jsme v obecné rozpravě, která nebyla ukončena.

Všichni jste obdrželi přednesené pozměňovací návrhy ve třetím čtení a ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

A hlásí se o závěrečné slovo paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dovolte, abych se jen krátce vyjádřila k těm pozměňovacím návrhům, které za předkladatele nebudu podporovat. Ráda bych řekla, proč. Jsou to návrhy kolegy poslance Říhy, který předkládá řadu technických, organizačních změn, které se týkají veřejných vysokých škol. Je možné, že některé z nich by byly vhodné pro změnu zákona, ale přiznám se, že jsme upřednostnili podrobné projednání ve výboru i v podvýboru. Zákon o vysokých školách je materie natolik důležitá, že bychom neměli podléhat okamžitým návrhům, které tady na plénu vzešly a které nebyly řádně projednány ve výboru. To je hlavní důvod, proč nebudu podporovat tyto změny. I když je tam změna, která je myslím velmi nevhodná, protože mění volby akademického senátu fakulty a nenavazuje na změnu voleb akademického senátu veřejné vysoké školy. Ten návrh je podle mě téměř nehlasovatelný.

Druhou změnou, ke které se vyjádřím, je návrh kolegy Kvapila a kolegyně Levé, kterým se snaží osvobodit veřejné vysoké školy a výzkumné instituce od placení poplatků za veřejnoprávní rozhlas a televizi. Je to totiž návrh, který se již zde uplatnil vůči základním a středním školám a nabízí se tedy paralela i s těmito neziskovými organizacemi. Já tento návrh rovněž nebudu podporovat, a to proto, že nemá žádnou odezvu ve státním rozpočtu. Jestliže Český rozhlas a Českou televizi zbavíme příjmů za toto vysílání, pak bychom museli zároveň navrhnout, jak České televizi a Českému rozhlasu budeme tento výpadek příjmů kompenzovat. Naopak veřejné vysoké školy, které mají dotace ze státního rozpočtu, mohou počítat s příspěvkem na provoz, a tedy i na placení poplatků ze státního rozpočtu. Domnívám se, že pokud nenajdeme způsob kompenzace v rozpočtu jak rozhlasu, tak televize, pak bychom neměli tuto změnu zákona o rozhlasových a televizních poplatcích přijímat.

Tolik tedy ke změnám, které nebudu podporovat.

Domnívám se, že návrh výboru, tak jak byl předložen, je připraven k hlasování, a prosím, abyste zákon jako celek podpořili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Walter Bartoš jako zpravodaj se závěrečným slovem, či už s procedurou. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Předtím, než přistoupíme k hlasování o proceduře, chtěl bych vyřešit problém, který zde máme, a ten problém se týká hlasovatelnosti pozměňovacích návrhů pana kolegy Ladislava Vomáčko. Zkusím velice zkráceně říci, v čem asi spočívá podstata problému.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP