(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Sděluji, že pan poslanec Vlastimil Tlustý má náhradní kartu č. 8.

Schválili jsme pořad schůze a v něm dva body pořadu. Můžeme se tedy pustit do toho prvního, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 1040/ - druhé čtení

 

Tento návrh z pověření vlády nyní uvede místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím pana ministra, aby se dostavil k řečnickému pultu a tento návrh zákona nám uvedl. Vás prosím o klid, prosím o ztišení. (Zvoní.)

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že se jedná o projednávání návrhu zákona ve druhém čtení, dovolím si pouze se vyjádřit k usnesení rozpočtového výboru, které rozpočtový výbor přijal během projednávání tohoto návrhu zákona. Domnívám se, že usnesení rozpočtového výboru je dobrým základem pro další osud této normy v Poslanecké sněmovně, a jako zástupce předkladatele nemám k usnesení rozpočtového výboru žádné výhrady.

Chtěl bych požádat o to, aby pozměňující návrhy, které zde budou předkládány, byly pokud možno odůvodněny způsobem, jakým je odůvodněna vládní předloha, to znamená, aby byly také vyčísleny rozpočtové dopady těchto jednotlivých návrhů, neboť se jedná o zákon o daních z příjmů a každé snížení daní má přirozeně dopad na státní rozpočet, a bylo by jistě dobře, aby Poslanecká sněmovna, až bude hlasovat o těchto jednotlivých návrzích, současně byla vždy u každého hlasování informována o tom, jaký konkrétní návrh bude mít dopad do státního rozpočtu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme přikázali v prvém čtení rozpočtovému výboru, usnesení tohoto výboru máte. A pan poslanec Jan Mládek je zpravodajem výboru, takže bychom měli vyslechnout i jeho. Prosím.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Rozpočtový výbor projednal tento důležitý zákon na svém zasedání dne 29. září 2005. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, zákon je důležitý, ale poslanci neposlouchají. Prosím vás, abyste usedli do lavic a poslouchali mluvícího řečníka. (Zvoní.) Prosím.

 

Poslanec Jan Mládek: Po úvodním slově náměstkyně ministra financí Dany Trezziové, zpravodajské zprávě poslance Jana Mládka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, tisk 1040, vyslovila souhlas, s pozměňovacími návrhy. Tyto jste dostali předloženy, takže je nebudu znovu recitovat.

Chtěl bych však zdůraznit zejména bod č. 9, který je jeden z nejdůležitějších, kdy se navrhuje daleko větší použití tzv. paušálů. Pokud schválíme tento pozměňovací návrh, tak zemědělci budou moci dát do nákladů 80 % svých příjmů bez prokazování struktury nákladů, 60 % to bude u živností řemeslných, 50 % u ostatních a u některých dalších činností to bude pouze 40 %. Je to oproti současné situaci, kdy je tato možnost ve výši 25 % obecně a 50 % pro zemědělce. Toto by mělo být skutečné zjednodušení podnikání pro osoby samostatně výdělečně činné, protože jim to podstatně sníží účetní agendu a jednak také omezí riziko případného zpochybnění nákladů, jak se občas stává.

Tato novela daní z příjmů je naprosto zásadní, protože by měla nejenom snížit daně, ale pro 4 miliony občanů, tj. pro většinu národa, toto číslo je velmi důležité. Nejméně 80 % daňových poplatníků bude benefitovat z této novely daní z příjmů, a měla by pomoci odstranit pás chudoby, to znamená na straně nízkopříjmových poplatníků dosáhnout toho, že dostanou vyšší čistou mzdu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP