(14.40 hodin)
(pokračuje Bratský)

Dále bych chtěl načíst některé položky, které jsem četl již tři roky dozadu, takže i v letošním roce pořád tytéž, do kapitoly VPS zařadit do programu 298210 položku Základní škola Bronzová, dokončení školního zimního stadionu, částka 30 milionů Kč. Potom do programu 298210 položku Fakultní základní škola Trávníčkova, rekonstrukce - už v zoufalém stavu, částka 8 milionů Kč. Potom do programu 298210 položku Fakultní základní škola Brdičkova, obě dvě školy jsou v Praze, částka 10 milionů Kč. A o tyto částky snížit vládní rozpočtovou rezervu v kapitole 398, Všeobecná pokladní správa. Dále do kapitoly 398 zařadit do programu 298210 položku Zahájení výstavby depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea Velká Ohrada, Praha, částka 32 milionů Kč.

Teď se omlouvám, chvíli budu listovat, protože jsem si to tady ještě zaškrtával, tak prosím o pochopení, protože to mám za sebou, jak jsem to připravoval.

Do programu 234210 Podpora rozvoje obnovy materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení zařadit položku Rekonstrukce Hudebního divadla v Karlíně. Na rozdíl od výboru, kde jsme žádali 74 milionů 858 tisíc Kč, jsem po poradě s pražskými památkáři a kolegy ze zastupitelstva hlavního města Prahy a radním pro kulturu se dohodl, že požádám v této chvíli, při druhém čtení, už jenom o 30 milionů Kč. Zdůrazňuji, že Praha na tuto opravu dává téměř půl miliardy Kč. Takže 30 milionů Kč, a o tuto částku snížil položku Všeobecná pokladní správa, rozpočtová rezerva.

Dále 50 milionů Kč jako účelově vázanou částku pro rekonstrukci Karlova mostu, asi nejznámější a nejnavštěvovanější památky vůbec v České republice. To je na posílení kapitoly 334, a o tuto částku snížit v kapitole Všeobecná pokladní správa položku Vládní rozpočtová rezerva.

Dále rozšířit kapitolu 334 o částku 7 milionů Kč účelově vázanou pro rekonstrukci kláštera sv. Jiří na Pražském hradě a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa, položku Vládní rozpočtová rezerva.

Dále 1 milion 91 tisíc jako účelově vázanou částku pro skulpturální kompozici Vzpomínka na zbourané domy Klatovy, a o tuto částku snížit v kapitole Všeobecná pokladní správa položku Vládní rozpočtová rezerva, na základě dopisu pana starosty, který upozornil na místa, která za bývalého komunistického režimu byla zbořena. Mimo jiné tam byl rodný dům Václava Matěje Krameria.

To je vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Druhým přihlášeným je pan kolega Vladimír Doležal. Po něm prosím, aby se připravila paní poslankyně Vlasta Parkanová, a po ní bude hovořit pan kolega Lubomír Suk.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte, abych i já přednesl dva pozměňovací návrhy a dvě úpravy usnesení rozpočtového výboru.

Takže první pozměňovací návrh zní: V obci Průhonice doplnit akci Výstavba dětských hřišť ve výši 3 miliony. O tuto částku snížit Vládní rozpočtovou rezervu. Poté v kapitole Všeobecná pokladní správa v programu 298110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury doplnit akci Dostavba speciálního centra pro seniory s Alzheimerovou chorobou v Praze 4, Michelská 1/7, Domu Sue Ryder, OPS, ve výši 14,5 milionu Kč, a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Pak mám dvě úpravy názvů pozměňovacích návrhů či návrhů, které jsou v usnesení rozpočtového výboru, a to u návrhu pod pořadovým číslem 29/35 změnit název, který bude znít: V kapitole VPS v programu 298110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury doplnit akci Rekonstrukce dětského centra a mateřské školy Jilemnice, město Jilemnice, částka 15 milionů zůstává. U usnesení rozpočtového výboru pořadové číslo 33/8 navrhuji změnu názvu, který bude znít: V kapitole VPS v programu 298110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury doplnit akci Dostavba sportovní haly města Bělá pod Bezdězem, částka 5 milionů zůstává.

Já vám moc děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Třetí přihlášenou je paní kolegyně Parkanová a po ní bude hovořit pan poslanec Lubomír Suk.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, můj návrh je velmi srozumitelný a relativně stručný. Já navrhuji poskytnout 4 miliony Kč na rekonstrukci baziliky Svatá Hora v okrese Příbram, o tuto částku, tedy o 4 miliony Kč, snížit Vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím nyní o slovo pana kolegu Lubomíra Suka. Po něm poprosím o slovo pana poslance Hasila.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, já si dovolím k sněmovnímu tisku 1128, státní rozpočet, navrhnout tyto pozměňující návrhy:

V kapitole Veřejná pokladní správa navrhuji doplnit následující akce na vrub vládní rozpočtové rezervy:

1. Rekonstrukce sportovního areálu Tyršův dům v Aši ve výši 6 milionů, příjemce Tělovýchovná jednota Jiskra Aš.

2. Rekonstrukce školního hřiště ZŠ Kynšperk nad Ohří ve výši 6 milionů Kč, příjemce město Kynšperk nad Ohří.

3. Příspěvek na pořádání Mezinárodního festivalu studentských filmů Fresh film ve výši 1 milion Kč, příjemce Fresh film, tedy pořadatel festivalu.

4. Rekonstrukce stanice Hasičského záchranného sboru Karlovy Vary ve výši 6 milionů Kč, příjemce Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje.

5. Domov důchodců Kynšperk nad Ohří, rekonstrukce pavilonu B ve výši 35 milionů Kč, příjemce Okresní ústav sociálních služeb v Sokolově, příspěvková organizace.

6. Zajištění technického stavu objektu a rekonstrukce objektu na centrální příjem Nemocnice Sokolov ve výši 30 milionů, příjemce Nemocnice Sokolov.

Kolegyně a kolegové, nyní bych si dovolil krátké zdůvodnění mnou podaných návrhů.

K návrhu č. 1 mohu konstatovat, že jde o příspěvek na nákladnou rekonstrukci objektu v centru města Aše, které bylo dlouhé roky na konci světa a dnes se potýká s velkými problémy toto centrum oživit a vrátit mu zašlou slávu. Ani město, ani TJ Jiskra Aš nemají dostatek prostředků na řešení vleklých dluhů minulosti.

K návrhu č. 2. Rekonstrukce školního hřiště ZŠ Kynšperk nad Ohří - i zde se jedná o podobný problém jako v předchozím případě, dlouhodobě podinvestované a zanedbávané pohraničí ve všech směrech není schopno se s dluhy minulosti a s těmi problémy vypořádat bez podpory státu.

Bod č. 3 - Fresh film, zde se jedná o minimální příspěvek na podporu pořádání Mezinárodního studentského festivalu, který se po letech opět osamostatnil z Karlovarského filmového festivalu.

K bodu č. 4 - příspěvek na rekonstrukci objektu Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, pomocí kterého by měl být řešen především vratový systém pro rychlé výjezdy záchranných jednotek a také vytvoření důstojného pracovního prostředí pro muže v akci.

Bod 5 - to je příspěvek na rekonstrukci domova důchodců v Pochlovicích. Jedná se v podstatě o totožný problém jako v případě Kynšperku a Aše - dlouhodobě podinvestované pohraničí si neumí samo ze svých zdrojů pomoci, a musím konstatovat, že objekt byl pro potřeby domova důchodců upraven v 50. letech minulého století a do dnešního dne je pouze udržován při životě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP