(16.30 hodin)
(pokračuje Bičík)

Třetí pozměňovací návrh jsem vám všem předložil písemně v průběhu dopoledne. Dovolte však alespoň krátkou poznámku. Chtěl bych vás v tomto případě poprosit, abyste se mne pokusili vnímat jako osobu, která má díky poslaneckému mandátu možnost tlumočit naléhavou žádost vyššího územně správního celku, tedy kraje Vysočina. Jde o pomoc státu při řešení významné priority kraje, totiž výstavby krajské knihovny Vysočiny. Všechny údaje včetně informace o návštěvě výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu máte v písemně předloženém návrhu. Chci proto jen upozornit, že v případě schválení návrhu se kraj dočká nové knihovny někdy koncem roku 2009. Pokládám však za korektní upozornit, že případné přijetí návrhu vyvolá další nároky na státní rozpočet v letech 2007 až 2009. Je to také uvedeno v písemném podkladu.

Kolegyně a kolegové, doufám ve vaše příznivé rozhodnutí. Všechny návrhy písemně předám na stolek zpravodajů. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hovoří pan místopředseda Filip, prosím pana poslance Seďu o pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, paní a pánové, velmi krátce se zmíním o jednom problému, který nebyl řešen na jednání zemědělského výboru a na jednání rozpočtového výboru.

Jedná se o to, že od roku 2001 byl u nás obnoven program používání uznaných osiv. Rozhodli jsme v té době o zavedení podpory nákupu uznaných osiv. Pět let fungující program je ale pro rok 2006 krácen a může dojít k velkým problémům v této věci, včetně našich možností pro export našich zemědělských plodin.

Protože byl program zkrácen cca ze 475 milionů na 345 milionů korun - je to v kódu programu 3 - a u Nákazového fondu ze 477 milionů Kč na 307 milionů Kč u programu 8, je tu velké nebezpečí, že se nám nepodaří zajistit potřebné kroky, které jsme v roce 2001 rozhodli. Proto navrhuji alternativně:

Alternativa jedna - na úkor vládní rozpočtové rezervy zvýšit o 250 milionů korun program financování uznaných osiv, a to v části 3 a 8, to znamená neinvestiční dotace v resortu zemědělství.

Pokud by to nebylo možné, navrhuji alternativu dva, to je přesun z kapitoly Ministerstva obrany o 250 milionů ve prospěch Ministerstva zemědělství.

Pokud by ani to nebylo možné, navrhuji uvnitř kapitoly Zemědělství alternativu 3 - 250 milionů přesunout z kapitoly Podpora zpracování zemědělských produktů právě do programu osiv a programu 8, to znamená Nákazového fondu.

Tak bychom zajistili perfektní osiva pro naše zemědělství a zemědělskou prvovýrobu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím nyní pana poslance Seďu, po něm bude mluvit pan kolega Josef Smýkal.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji doplnit do návrhu státního rozpočtu České republiky pro rok 2006 následující investiční akce.

Za prvé. V programu 298210 kapitoly VPS zavést položku Rekonstrukce Základní školy Větrná 1063 v Uherském Hradišti ve výši 15 mil. Kč a to na úkor snížení veřejné pokladní správy.

Za druhé. V kapitole Ministerstva kultury zavést novou položku Odstranění havarijního stavu Domu kultury v Uherském Brodě ve výši 7 mil. Kč na úkor snížení veřejné pokladní správy.

Za třetí. V programu 298210 kapitoly VPS zavést novou položku Rekonstrukce III. ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě ve výši 11,6 mil. Kč, a to na úkor snížení veřejné pokladní správy.

Za čtvrté. V programu 298210 VPS zavést novou položku Rekonstrukce a přístavba kulturně společenského centra ve Starém Městě, okres Uherské Hradiště ve výši 10 mil. Kč, a to na úkor snížení veřejné pokladní správy.

Za páté. V programu 235210 kapitoly Ministerstva zdravotnictví zavést novou položku Rekonstrukce městského zdravotnického zařízení ve Starém Městě, okres Uherské Hradiště ve výši 7 mil. Kč na úkor snížení veřejné pokladní správy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Seďovi. Nyní se ujme slova pan poslanec Josef Smýkal a připraví se pan poslanec Robin Böhnisch.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych tedy předložil i já některé pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 1128.

Žádáme do kapitoly Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 298210 položku Základní škola T. G. Masaryka v Bystřici pod Hostýnem - rekonstrukce havarijního stavu kuchyně v částce 2,5 mil. Kč, a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa. Jako zdůvodnění chci říci, že stávající stav kuchyně je naprosto havarijní a hrozí pozastavení činnosti ze strany hygienika.

Dále do kapitoly Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 298210 položku Základní škola Liptál - oprava havarijního stavu pavilonu stravování v částce 5,9 mil. Kč, a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa. Jako zdůvodnění chci říci, že stav kuchyně je nevyhovující.

Do kapitoly Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 298210 položku Základní škola Valašské Klobouky - havarijní stav objektu D v částce 15 mil. Kč, a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa.

Do kapitoly Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 233510 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sportu a tělovýchovy položku Ludslavice - rekonstrukce víceúčelového areálu volného času v částce 8,5 mil. Kč, a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa.

Rovněž do kapitoly Všeobecná pokladní správa do programu 233510 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sportu a tělovýchovy položku rekonstrukce Stadionu mládeže Zlín-Vršava, a to v částce 15 mil. Kč.

Do kapitoly Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 298210 položku Jablůnka, okres Vsetín - rekonstrukce bývalé základní školy na víceúčelovou budovu v částce 9,9 mil. Kč, a o tuto částku snížit kapitolu Všeobecná pokladní správa.

Do programu 233510 položku Loukov, okres Kroměříž - rekonstrukce Areálu mládeže volného času v částce 1,9 mil. Kč.

Do programu 233510 položku Rekonstrukce havarijního stavu šaten SFK Holešov-Všetuly, v částce 5 mil. Kč.

Do programu 298210 položku I. základní škola Holešov - rekonstrukce havarijního stavu sociálního zařízení v částce 2,8 mil. Kč.

Vše doporučuji zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa a o tuto částku snížit kapitolu VPS.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Smýkalovi, slova se ujme pan poslanec Robin Böhnisch, připraví se pan poslanec Jaroslav Pešán.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji, dobrý podvečer. Dbaje na slova pana předsedy Krause jsem si dovolil nechat svůj pozměňovací návrh včetně zdůvodnění rozmnožit a rozdat na vaše lavice, což už se před drahnou dobou stalo, takže na něj teď už jenom odkazuji. Dodávám, že můj návrh navyšuje položku Ministerstva kultury.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Robinu Böhnischovi a prosím pana poslance Jaroslava Pešána, připraví se paní poslankyně Mallotová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP