(18.30 hodin)
(pokračuje Nedvědová)

Za druhé. Kapitola VPS, program 298210, položka Mateřská škola Neveklov, rekonstrukce a přístavba, částka 5 mil. Kč, příjemce obec Neveklov, proti rezervě VPS.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Nedvědové. Slova se ujme pan poslanec Vladimír Laštůvka, připraví se pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já mám jeden drobný pozměňovací návrh. I když vím, že naděje na úspěch je téměř nulová, povinnost mi velí, abych se pokusil alespoň v některých aspektech uvést státní rozpočet do souladu se zdravým rozumem.

Chci hovořit o kapitole Ministerstva zahraničí a navrhuji, aby kapitola 306 Ministerstvo zahraničí byla navýšena o částku 450 mil. Kč k zabezpečení ochrany osob a majetku na zastupitelských úřadech České republiky v souladu s usnesením Bezpečnostní rady státu a stanoviskem vlády, která toto usnesení Bezpečnostní rady státu vzala na vědomí.

Současně navrhuji, aby z této částky byl zachován počet systemizovaných míst pracovníků Ministerstva zahraničních věcí na úrovni roku 2005. Navrhuji, aby o částku 450 mil. Kč byla snížena kapitola 398 Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

Velmi kratičké zdůvodnění. Dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval rozpočtovou kapitolou Ministerstva zahraničí opakovaně a opakovaně konstatoval, že tato rozpočtová kapitola nedovoluje Ministerstvu zahraničí pokrýt ty nejzákladnější povinnosti a činnosti, které Ministerstvo zahraničí vykonávat má. Současně zahraniční výbor konstatoval, že je třeba vzít na vědomí a v potaz, že zatímco téměř všechny resorty převedly své kompetence, svou působnost, nebo měly převést svou působnost na nižší úroveň, to znamená úroveň krajů to je důvod, proč jsme reorganizovali státní správu, tak Ministerstvo zahraničí díky vstupu České republiky do Evropské unie ve svých kompetencích a povinnostech jenom narůstá. Současně připomínám, že v dohledné době Česká republika bude předsednickou zemí Evropské unie a Česká republika usiluje o pozici nestálého člena Rady bezpečnosti. Všechny tyto narůstající úkoly je třeba zabezpečit pracovníky, a to s výhledem. Není možné snižovat počet pracovníků a v okamžiku, kdy nové úkoly přijdou, nabírat pracovníky nové na Ministerstvu zahraničí.

Dámy a pánové, apeluji na váš zdravý rozum a prosím, abyste tento pozměňovací návrh podpořili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi. Slova se ujme pan poslanec Miloš Melčák, připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající, za udělení slova. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také já načetl čtyři pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2006, sněmovní tisk 1128, a to:

1. Mimořádné navýšení dotace na Kongresové centrum Zlín pro město Zlín, a to ve dvou variantách. Jedná se o navýšení původní částky 15 mil. Kč, která je ve státním rozpočtu vedena pod evidenčním číslem 2981102137. První varianta je navýšení o částku plus 10 milionů proti Všeobecné pokladní správě, vládní rozpočtové rezervě. Druhá varianta je ve výši 20 milionů, opět proti Všeobecné pokladní správě, vládní rozpočtové rezervě.

Stručné zdůvodnění. Město Zlín je tradičním hostitelem prestižních mezinárodních konferencí a kongresů. Pro tyto účely jsou v současné době používány převážně prostory Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Při současné expanzi výukových aktivit Univerzity Tomáše Bati využívání prostor univerzity omezuje kapacitu této vysoké školy. Z toho důvodu se město Zlín rozhodlo vybudovat vlastní kongresové centrum, na což v tuto chvíli nemá dostatek finančních prostředků, a proto vás, vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste tuto skutečnost zohlednili a v hlasování podpořili můj návrh v některé ze dvou přednesených variant.

2. Druhý pozměňovací návrh se týká mimořádné dotace na rekonstrukci a dostavbu hřiště u 16. základní školy Zlín ve výši 10 mil. Kč oproti vládní rozpočtové rezervě.

Stručné zdůvodnění. Stávající hřiště, které se nachází v bezprostřední blízkosti základní školy, slouží nejen k výuce tělesné výchovy 740 žáků, ale je využíváno i ostatní mládeží a veřejností. Stávající kapacita hřiště je nedostačující a jeho stav je nevyhovující. Statutární město Zlín jako vlastník předmětných nemovitostí zahájí práce na rekonstrukci po schválení rozpočtu na rok 2006. Celkové předpokládané náklady budou činit 23,2 mil. Kč. Prosím o podporu dotace ve výši 10 mil. Kč na tuto akci.

3. Třetí pozměňovací návrh se týká mimořádné dotace pro stavební úpravy tělocvičny Základní školy Komenského 298, Napajedla, ve výši 15 mil. Kč, oproti Všeobecné pokladní správě, vládní rozpočtové rezervě.

Stručné zdůvodnění. Objekt tělocvičny je v havarijním stavu, což způsobuje stále větší ohrožení bezpečnosti uživatelů. Tato situace je pro město velmi tíživá, jelikož kapacita základní školy je 650 žáků a v době výuky je tělocvična plně vytížená. V odpoledních hodinách využívá tělocvičnu velké množství spolků a organizací - házená, volejbal, kopaná, tenis, aerobik a další. Vlastníkem objektu je město Napajedla. Předpokládané investiční náklady budou činit 25,55 mil. Kč. Proto vás žádám o oněch 15 mil. Kč oproti Všeobecné pokladní správě.

4. Poslední pozměňovací návrh je žádost o mimořádnou dotaci na rekonstrukci sportovního areálu Zlín-Paseky ve výši 15 mil. Kč, opět oproti Všeobecné pokladní správě, vládní rozpočtové rezervě.

Velmi stručné zdůvodnění. V rámci protidrogové prevence usiluje tradičně město Zlín o rozšiřování sportovních ploch. Pro tyto účely se však nedostává dostatek prostředků, a proto žádá o přidělení mimořádné dotace.

Vážené a milé kolegyně, vážení kolegové, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Slova se ujme pan poslanec Ludvík Hovorka, poslední přihlášený do rozpravy. Není poslední. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím načíst pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2006, ke sněmovnímu tisku 1128. Do kapitoly Všeobecná pokladní správa navrhuji zařadit nové položky:

1. Obec Pitín, okres Uherské Hradiště, odstranění havárie topení kulturního domu, částka 1 mil. Kč.

2. Obec Korytná, okres Uherské Hradiště, řešení havarijní situace střechy sportovní haly v rozsahu 4 mil. Kč.

3. Oblastní charita Uherské Hradiště, Charitní centrum sv. Ludmily Uherské Hradiště, v částce 15 mil. Kč. Jedná se o chráněné bydlení pro zdravotně postižené občany.

Druhé dvě položky, které jsem zde citoval, jsou již několik let předkládány Ministerstvu financí a zatím nebyly uspokojeny. O tyto částky navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu. Pokud to nebude možné, pak navrhuji snížit výdaje na úroky státního dluhu.

Dále navrhuji legislativně technické úpravy, a sice u položek, které byly v usnesení rozpočtového výboru, u položky 40/4, obecní úřad Strání, okres Uherské Hradiště, doplnit údaj "rekonstrukce zámečku ve Strání". Pro vysvětlení: jedná se o kulturní zařízení obce.

U položky 42/2, kapitola Ministerstva kultury, rekonstrukce farního kostela sv. Františka Xaverského, doplnit místo určení Uherské Hradiště.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Slova se ujme pan poslanec Milan Ekert, který by byl stým jubilejním vystupujícím, kdyby vystoupil pan poslanec Šustr, který byl přihlášen, ale nedostavil se. Takže jste 99., pane poslanče. Máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP