(10.00 hodin)
(pokračuje Musílková)

Zda by nevydávala závazná odborná stanoviska bez ekonomického vyhodnocení a projednání? A také podpořila naše zástupce v kategorizační komisi při hledání úspor? Je mnoho takových otázek.

Ještě jednou k centrálním nákupům. Padlo tady, že lékaři mají lednice plné léků. Je-li to tak, pak podvedli pacienty, kterým je nedali, nebo podvedli pojišťovnu? A proč jediná neprokázaná informace o jakémsi člověku s bednou a uklízečce pochází z jedné fakultní nemocnice, jejíž jméno je nám známo a jejíž lékárna neuspěla ve výběrovém řízení, protože nebyla schopna nabídnout pojišťovně konkurenceschopnou marži kolem 0,3 %.

Padla tady také problematika zdravotnického zařízení Angio Kolín. Tato záležitost byla řešena podle vzoru vytvořeného při vzniku zařízení Kardio-Troll, s. r. o., v Nemocnici Pardubice. Toto zařízení je v majetku čelného představitele České lékařské komory. Jednalo se o první zařízení tohoto druhu v České republice. S jeho vznikem bylo spojeno i mnoho technických obtíží. Úhrada jím poskytované zdravotní péče byla hrazena obdobným způsobem jako ambulantním zařízením, ale s hodnotou bodu platnou pro lůžková zařízení, která činí 0,89 Kč. A Angio Kolín doporučil nyní sám nucený správce.

Ke smlouvě s dr. Hroboněm. Padalo tady mnohé. Není pravda, jak doslova řekl ministr Rath, že dr. Hroboň současně, předtím a potom, i v rámci toho, měl ještě obchodní smlouvu. Dr. Hroboň pracoval pro pojišťovnu na různých projektech na obchodní smlouvu od září 2002 do října 2004 a potom od září 2005. Mezi platností těchto smluv pracoval pro pojišťovnu v zaměstnaneckém poměru jako ředitel odboru strategie a koncepce. Nikdy tedy nebyl současně zaměstnancem a obchodním partnerem pojišťovny. Plnění smluv je jasně doloženo výsledky práce dr. Hroboně, ke kterým patří mj. návrh a podpora prosazení nového systému přerozdělení a návrh a realizace úsporných opatření, která pojišťovně přinesla jenom v roce 2003 úspory přes 200 mil. Kč. Tyto výsledky jsou shrnuty v závěrečných zprávách. Jejich součástí jsou i výkazy činnosti odevzdávané každé čtvrtletí, popisující řešené oblasti a také pracovní schůzky.

Z jednoho takového zápisu z doby, kdy dr. Hroboň řešil problematiku přerozdělování pojistného mezi zdravotními pojišťovnami, byly doktorem Rathem účelově vytaženy schůzky s poslanci a senátory ODS. V tom samém dokumentu jsou však uvedeny také schůzky s pány poslanci Michalíkem, Kubinyim, Maštálkou, Filipem, dr. Emmerovou, senátorem Hadravou, dr. Roithovou a senátorkou Rögnerovou. Všechny tyto schůzky měly jediný účel - vysvětlit podstatu nového systému přerozdělení vybraného pojistného, který byl nakonec touto Poslaneckou sněmovnou schválen. Po jeho plném zavedení přinese pojišťovně každý rok 2,5 mld. Kč. Doktor Hroboň mě informoval, že nabízí možnost legálního zveřejnění svých smluv uzavřených s VZP včetně všech dokladů o jejich plnění.

V této souvislosti považuji za nutné uvést, že zveřejnění těchto údajů, které si vyžádala kontrola, bylo podle zákona o nucené správě a také podle zákona o státní kontrole protizákonné.

Ve svých projevech ministr často hovořil o schopnostech, povinnostech a kompetencích managementu. Slovy "jsi-li generální ředitel, sleduješ jasné ukazatele, hospodářský výsledek, pozici na trhu, to, jestli jsou klienti spokojeni", tímto výrokem celkem přesně vystihl chování manažera v podnikatelské sféře v tržním prostředí. Pozapomněl však na skutečnost, že VZP není institucí působící v podnikatelské sféře, že její tržní postavení je značně okleštěno zákony, které se na ni přímo či nepřímo vztahují a které její práci ovlivňují. Její manažeři, přistoupím-li vůbec na tento výraz, nemohou zdaleka vykonávat svoji roli tak důsledně, tvrdě a neústupně jako v podnikatelské sféře, zejména když jejich rozhodnutí mají dopad na zdravotní péči. Kdyby tomu tak bylo, ti nákladní pojištěnci, kteří jsou zejména soustředěni v naší pojišťovně, už by v naší pojišťovně nebyli. Co je lehčího, vytěsnit takovéto lidi z portfolia pojišťovny, protože jsou to ti, kteří přinášejí náklady a nejméně za ně platí.

Bylo zde také řečeno, že po mé rezignaci či odvolání započne proces vyhledávání manažera, který bude pro občany této země zárukou, že jejich peníze budou v dobrých rukou. Jestli však tímto manažerem bude člověk podobný nucenému správci či členům jeho týmu, mají se občané České republiky opravdu na co těšit, neboť za nuceného správce si vybral člověka, který svým jednáním a chováním v dobách, kdy byl zaměstnancem pojišťovny, hrubě porušoval právní i vnitřní předpisy a ministrem tolik skloňované hodnoty, jakými jsou etika a morálka, a který by dle definice manažerských způsobilostí pana ministra skončil brzy v propadlišti dějin.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Hra o černého Petra pokračuje a možná i vrcholí. Za uměle vyhrocené situace se vám může stát, že se zuby nehty držím výnosné funkce. Není to pravda. Já jenom nechci ustoupit čistému násilí, spojenému s aroganci, lží a nenávistí, které je bohužel oblečeno do hábitu státní moci.

Kontrola, kterou provádí Ministerstvo zdravotnictví v pojišťovně, není kontrolou podle zákona. Má všechny znaky honu na čarodějnice a už i svoji první oběť. Vyčerpaná kolegyně po čtrnáctidenním psychickém nátlaku a šikanózním jednání ze strany nuceného správce a kontrolních pracovníků včera na pracovišti zkolabovala. Více než hodinu byla oživována dvěma týmy záchranné služby v mém sekretariátě.

Za situace, kdy ministr ohrožuje VZP jako instituci i její zaměstnance, kteří uvěřili zákonům tohoto státu a v nich vyjádřené vůli lidu po zdravotním pojištění a jejichž jediná vina je v tom, že dělali a dělají poctivě svoji práci, odejít nemohu. Své místo zatím vidím v pojišťovně, u lidí v pojišťovně. Jsem připravena odejít, na to nakonec musíme být připraveni všichni, ale z důvodů, které budou objektivní a pravdivé. Do té doby však budu se zlem bojovat, neboť vše nasvědčuje tomu, že v tuto chvíli je již ministrovi jedno, zda v touze po zničení Musílkové zničí VZP, její zaměstnance i veřejné zdravotní pojištění. Uchopil funkci jako nástroj své pomsty za křivdy minulé, skutečné i domnělé, a bude postupně likvidovat své odpůrce. Začíná požadovat doklady o svých bývalých spolupracovnících z ČLK, s nimiž se nepohodl, o nemocnicích, kdy se mu z nějakého - a nebojím se tvrdit, že z politického - důvodu nelíbí jejich ředitelé či zřizovatelé. Že to nejsou přímo řízená zařízení, je nabíledni. Jeho přínosem pro státní správu je hrubost a přezíravost. Uvidíme, co bude následovat.

Paní poslankyně a páni poslanci, ze hry o černého Petra se bohužel také stala politická záležitost. Proto bych vás chtěla požádat a poprosit - nevěřte, prosím, bez ověření všemu, co vám bude k věření předloženo způsobem, který tu předevčírem zazněl. Nezapomínejte, prosím, pod vlivem emotivně přednesených bulvárních zpráv či informací na zjištění a konstatování Ministerstva financí, vašeho výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, vlády a odborných institucí, které přiřkly zásadní vinu na deficitu systému veřejného zdravotního pojištění vnuceným výdajům, které přesahují reálně dosažitelné příjmy zdravotních pojišťoven.

Chtěla jsem předložit doklady ke všem tvrzením, která tady zazněla; moje řeč by ale byla neúměrně dlouhá. Proto, bude-li to i vaše vůle, paní poslankyně a páni poslanci, ustavte, prosím, nezávislou parlamentní vyšetřovací komisi a tu obdařte pokud možno rozsáhlou zjišťovací pravomocí a dostatkem času. Já doufám, že tato komise objektivně a pravdivě posoudí podíl jednotlivých aktérů, VZP a její ředitelkou počínaje přes Ministerstvo zdravotnictví a jeho ministry a dodržováním zákonů v souvislosti s nucenou správou a kontrolou ve VZP konče, neboť jedině tak může být zjištěno, potvrzeno či vyvráceno touhou po odvetě zvrácené tvrzení o tom, kdo a zda vůbec nese vinu na vzniku současného deficitu veřejného zdravotního pojištění. Zda neúplná legislativa, státní správa, zdravotní pojišťovny, plátci pojistného, poskytovatelé zdravotní péče, Česká lékařská komora, lékařský odborový klub, či zdravotnické odbory. Jsem přesvědčena o tom, že práce parlamentní vyšetřovací komise nebude zbytečná, neboť výsledky vyšetřování a další zjištění mohou Parlamentu České republiky pomoci k sestavení podrobné analýzy, která je nezbytná k provedení zásadních systémových změn ve veřejném zdravotním pojištění v České republice.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za udělené slovo i za vaši trpělivost a pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP