(11.50 hodin)

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, k tisku 828 si dovoluji přednést několik pozměňujících návrhů.

K paragrafu 21 písm. a) do předposlední věty za slovo "bylo" se vkládá slovo "prokazatelně". Do poslední věty za slovo "povinna" vložit slovo "neprodleně".

Odůvodnění. Myslím, že prokazatelnost je velmi důležitá a platná právní úprava je ve věci doručování písemností osobám na dobré úrovni. Dále institut neprodleně je logický, jelikož zákon jednoznačně taxativně stanoví.

K paragrafu 21 písm. c) odst. 1. Ve třetí větě za slovo "obydlí" doplnit slovo "výlučně".

Odůvodnění. Zde je jednoznačné vymezení, že jde jen a jen o věci movitého charakteru, které se týkají osobní hygieny, osobního prádla atp.

Paragraf 21 písm. c) odst. 2. Poslední větu upravit takto: "Policista je povinen vykázanou osobu poučit o jejím právním postavení, o jejích právech a povinnostech a o dalším možném postupu ve věci. Za tímto účelem policista vyžádá od vykázané osoby adresu pro doručování." Tady se jedná pouze o jazykovou úpravu.

Paragraf 21 písm. d) odst. 1 - vypustit poslední větu, která zní: "Tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby."

Odůvodnění. Pokud je ohrožená osoba obětí, tak je zcela logické, že dochází k různé intenzitě narušení psychické rovnováhy, hlavně u žen se do popředí dostává emoční stránka, tudíž na co souhlas?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Maršíčkovi. Má ještě někdo zájem vystoupit v podrobné rozpravě, protože to byly jediné dvě písemné přihlášky? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu. Nepadl žádný návrh, o kterém bychom hlasovali v podrobné rozpravě. Padl návrh na zamítnutí, který předchází třetímu čtení.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Pan zástupce navrhovatelů a místopředseda Jan Kasal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, paní a pánové, já se jenom ve stručnosti vrátím k tomu, co tady odeznělo v rozpravách. Já si vážím všech, kteří upřímně se snažili posoudit klady i zápory této předlohy. K nim patří všichni poslanci ústavněprávního výboru. Myslím si, že postoje většiny z nás oscilují mezi tím, co tady zaznělo z úst pana poslance Marka Bendy a paní poslankyně Evy Dundáčkové, a já si jenom velmi přeji, abychom tento návrh protáhli třetím čtením. Nad těmi úpravami, které navrhoval pan poslanec Zdeněk Maršíček, se samozřejmě zamyslíme. Co se týká návrhu pana poslance Klase, s tím pochopitelně nebudu souhlasit, ale přesto mu děkuji za to, že se touto problematikou do takové hloubky zabýval.

Co se týká statistik, tak k tomu chci říci, že aniž bych se opíral o jakákoliv čísla, tak vám mohu říci, že v průběhu projednávání tohoto návrhu zákona nejméně dva případy zevnitř Poslanecké sněmovny se ke mně donesly, takže jsem byl požádán o intervenci a o pomoc. Takže nejedná se o nějaký vymyšlený virtuální problém.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů místopředsedovi Janu Kasalovi. Nyní paní zpravodajka se závěrečným slovem. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Snad to ani nebude závěrečné slovo, protože vy, pane předsedající, jste shrnul jak řečníky, tak návrh procedurální, o kterém bude ve třetím čtení hlasováno. Já bych jako zpravodajka chtěla poděkovat poslanci Marku Bendovi za významný přínos a podíl při hledání kompromisní podoby tohoto zprvu problematického návrhu zákona. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Končím druhé čtení budu číslo 21, tisku 828. Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodajce. Budeme pokračovat.

 

Následujícím bodem je bod číslo

 

22.
Návrh poslanců Lubomíra Suka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech
/sněmovní tisk 829/ - druhé čtení

 

Požádám pana poslance Lubomíra Suka, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a potom, aby se dohodl pan poslanec Michal Hašek a Josef Janeček, kteří budou novými zpravodaji pro projednání a zaujmou vedle pana navrhovatele místo u stolku zpravodajů. Upozorňuji na to dostatečně včas, abychom se potom případně nezdržovali.

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Lubomír Suk. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, budu ve svém odůvodnění na počátku druhého čtení velmi stručný.

Náš návrh zákona prošel projednáváním ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Byl doporučen Poslanecké sněmovně ke schválení v předloženém znění. Dále ho projednával výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, kde byl opakovaně projednán, a to bez usnesení. V prvém projednávání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví byly vzneseny výhrady, na základě kterých předkladatelé z Ministerstva vnitra předložili návrhy, které náš návrh doplňují, a to tak, aby byl lépe a pregnantněji vyjádřen záměr. Jako předkladatelé jsme vyjádřili dobrou vůli a s těmito návrhy jsme souhlasili. I přes to ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, že tyto návrhy byly přijaty, nebylo přijato žádné závěrečné usnesení k tomuto předloženému sněmovnímu tisku.

Na závěr bych chtěl jenom říci, že i v tomto druhém čtení v podrobné rozpravě znovu hodlám tyto návrhy zpracované Ministerstvem vnitra předložit, a doufám, že tato naše dobrá vůle se setká s pochopením vás a v té podobě upravené o tyto návrhy naši předlohu podpoříte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zástupci navrhovatelů, panu poslanci Lubomíru Sukovi, a konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednávání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisky 829/2 až 829/5. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přijal záznam z jednání.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Michal Hašek. Ale nevidím ho, takže se hlásí místo něj paní kolegyně Marta Bayerová, která přednese usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych přednesla zpravodajskou zprávu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí z 55. schůze dne 2. listopadu letošního roku. Je to usnesení číslo 315 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 956.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 55. schůzi po odůvodnění Mgr. Radko Martínkem, ministrem pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě poslance Mgr. Michala Haška a po rozpravě přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 956 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které jste všichni obdrželi… (Námitky ze sálu, že poslankyně Bayerová přednáší usnesení výboru k jinému bodu pořadu.) Tak tady je chyba, ale ne moje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zapůsobila tady regionální solidarita, nikoliv stranická, ale myslím, že nezapůsobila úplně v pořádku.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Já se vám omlouvám, obdržela jsem tento materiál tak, jak jsem ho přečetla - o pohřebnictví (Smích a pobavení v sále. Potlesk.) pod číslem, co tam je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pohřebnictví budeme probírat jako další bod, paní kolegyně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP