(16.20 hodin)
(pokračuje Tluchoř)

Bohužel, vaší odpovědi jsme se ani já, ani občané nedočkali. Nezbývá mi tedy, než přečíst seznam těch nemocnic, které se do tohoto seznamu nedostaly.

Čili zeptám se vás, pane ministře: Opravdu nemocnice, které tam nejsou, chcete zrušit?

Jedná se o tyto pražské nemocnice: Nemocnice na Františku, Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, Železniční nemocnice Praha, ČD a.s., SDI s.r.o., Kubelíkova ulice Praha 3, Mediterra s.r.o. - Rehabilitační klinika Malvazinky, Centrum léčby pohybového aparátu, s.r.o., Praha 9, Clinicum a.s., Praha 9, GynCentrum s.r.o., Praha 14.

Ve Středočeském kraji se do seznamu nedostaly tyto nemocnice: Nemocnice Beroun - tam už jste ty kroky zahájil. Nemocnice v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi, Městská nemocnice Čáslav, Nemocnice ANESAN s.r.o., Český Brod, Nemocnice s poliklinikou, Žižkova v Českém Brodě, P-P Klinika s.r.o., Kladno, Městská nemocnice Neratovice, Nemocnice Městec Králové, Nemocnice Říčany, a.s., MEDITERA - Sedlčany, s.r.o., Nemocnice Slaný, Nemocnice Třebotov.

V Jihočeském kraji je to: PP Hospitals, Dačice, NATALIS s.r.o. - Sanatorium, Tábor.

V Plzeňském kraji je to: Mulačova nemocnice v Plzni, Vojenská nemocnice v Plzni, PRIVAMED a.s. v Plzni, Nemocnice u Sv. Jiří v Plzni.

V Karlovarském kraji je to: Městská nemocnice v Mariánských Lázních a NEMOS PLUS s.r.o. v Ostrově.

V Ústeckém kraji je to: Nemocnice Kadaň s.r.o., REMED Meziboří, s.r.o., Nemocnice v Roudnici nad Labem, 1. Zdravotní Rumburk, a.s. - Lužická nemocnice, VITA, s.r.o. v Duchcově, Nemocnice Žatec.

V Libereckém kraji je to: Nemocnice Frýdlant, s.r.o., Masaryková městská nemocnice v Jilemnici, Nemocnice Tanvald.

V Královéhradeckém kraji je to: Broumovská nemocnice, a.s., Opočenská nemocniční, a.s., Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem, První privátní chirurgické centrum SANUS, s.r.o., Hradec Králové, VISUS, s.r.o., Police na Metují, REHAMEDICA nemocnice, Žacléř, Česko-německá horská nemocnice Vrchlabí.

V Pardubickém kraji je to: Nemocnice Purkyňova, Litomyšl, G-med, v.o.s, Pardubice, PARTUS, s.r.o., nemocnice v Pardubicích.

Vysočina: PATEB, s.r.o., psychiatrie Jemnice, Nemocnice Sv. Zdislavy, a.s., Velké Meziříčí.

V Jihomoravském kraji je to: IN Boskovice, a.s., v Boskovicích, Delta, s.r.o., Brno, ČR(?) VS ČR Vazební věznice Brno, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, Sanatorium HELIOS v Brně, RTB-Holding Brno, Vojenská nemocnice Brno, Bakešova nemocnice Brno, Městská nemocnice Hustopeče, Nemocnice Ivančice a Nemocnice Kyjov.

V Olomouckém kraji: Nemocnice Hranice, Vojenská nemocnice Olomouc, Nemocnice Šternberk.

Zlínský kraj: Městská nemocnice Slavičín, ORTHES, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm, AREA MEDICA, s.r.o., Valašské Meziříčí, Nemocnice ATLAS ve Zlíně.

V Moravskoslezském kraji je to: Nemocnice Bílovec, Bohumínská městská nemocnice Bohumín, Nemocnice Český Těšín, Karvinská hornická nemocnice, a.s., Karviná, Nemocnice Krnov, Městská nemocnice Odry, Nemocnice s poliklinikou Orlová, Městská nemocnice Ostrava, Vítkovická nemocnice Ostrava, Nemocnice s.r.o., Rýmařov, CNS-Centrum Třinec, Nemocnice Třinec, Nemocnice Podlesí, a.s., Třinec a Nemocnice Vítkov, Vítkov.

Pane ministře, jak zamýšlíte s těmito nemocnicemi - chcete je rušit, nebo co s nimi bude? Je pravda, že plánujete útlum těchto nemocnic, jejich zavření? Budou tyto nemocnice následovat nemocnici v Nymburce, na Mělníce a v Berouně, na které jste tímto způsobem vykročil již dnes?

Prosím, odpovězte mi. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji. Pane předsedající, já bych byla ráda, kdybyste předřečníkovi řekl, proč se ptá na nemocnice Beroun, Mělník a Brandýs, když ty už ódeeska ve Středočeském kraji 19. září zrušila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí - pan poslanec Krákora byl první, potom pan poslanec Řihák a pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Já bych si dovolil prostřednictvím pana předsedajícího odpovědět na otázku.

Myslím, že to je přehnané, co se tady říká. Pan ministr nic neruší. Ten zákon je z poslanecké iniciativy, není to vládní zákon, takže si myslím, že šíření takovéto zprávy není na místě. Samozřejmě je to pracovní materiál, už asi dvacátý, návrhu zákona č. 810, a říkal jsem poslanci Tluchořovi, který mě volal, že se to předělává a že ta příloha s těmi zdravotnickými zařízeními tam nebude.

Takže nalejme si prosím čistého vína a říkejme si tady pravdu a nedělejme z toho jenom politikum. Tím jenom rozvášníme dav. Možná že to je účelem pro některou stranu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krákorovi. Pan poslanec Řihák.

 

Poslanec Josef Řihák: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem měl podobnou reakci jako paní kolegyně Fialová, protože tyto nemocnice, o které pan kolega Tluchoř má takový strach a obavy, že by neposkytovaly zdravotní péči, již přece byly vyhlášeny k prodeji. Například Nemocnice Třebotov, o které tady pan kolega mluví, má více než 180 tisíc m2 lukrativních pozemků, které měly být prodány. Pane kolego, o čem tady mluvíte?

Co se týká prohlášení poskytovatelů ve středních Čechách. Pojďte říct ta jména! Já je znám, jsou to ředitelé nemocnic, které jste tam dosadili vy, hejtman Bendl. A není to první prohlášení, které vy takto veřejně děláte. Prosím vás, to snad není možné, co tady předvádíte!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, je mou povinností připomenout tu pasáž zákona o jednacím řádu, ve které se praví, že poslanci se neoslovují přímo, ale sdělují si věci prostřednictvím předsedajícího. Prosím, abyste to vzal v úvahu, a další samozřejmě také.

Nyní poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Velmi stručně odpovím, samozřejmě vaším prostřednictvím, pane předsedající.

Vzkázal bych, že nemocnice v Berouně, Mělníku a Nymburce samozřejmě nebyly zrušeny, dále fungují, poskytují péči svým pacientům a bude tak i nadále. Jestli někdo má pocit, že ve chvíli, kdy se kraj snaží se svými zařízeními naložit tak, aby poskytovala kvalitní službu svým pacientům, že v tu chvíli toto zařízení ruší, a že ve chvíli, kdy vy je chcete vyřadit ze sítě, tak v tu chvíli že dochází k likvidaci toho zařízení, není to tak. Zařízení budou poskytovat kvalitní péči, pokud samozřejmě nebude docházet k podobným krokům, ke kterým došlo tento týden.

A jinak bych panu Krákorovi - samozřejmě opět prostřednictvím pana předsedajícího - chtěl říci: Jistě, ano, já jsem vás včera volal, byl jsem rád, že jsme o tom mohli mluvit, ptal jsem se, jaký je osud toho, protože jsem několikrát požadoval další a další verzi sněmovního tisku 810, a vy jste mi opravdu - prostřednictvím pana předsedajícího - sdělil, že tu přílohu č. 1 ke sněmovnímu tisku 810 chcete schovat, aby ve chvíli, kdy jsem z toho ocitoval první tři nemocnice, které nejsou v té síti, s nimiž není nadále počítáno, když jsem to tedy zveřejnil, vy jste se vcelku logicky obávali toho, že se dostane na veřejnost celý ten seznam, a logicky, zcela jasně bude veřejnost znepokojena seznamem 83 nemocnic, které chcete zrušit.

Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Nečas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP