Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. prosince 2005 ve 14.30 hodin

Přítomno: 100 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, členové vlády, zahajuji jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji příjemné odpoledne a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně ten, kdo má náhradní kartu, by mi to měl sdělit.

Přečtu vám ještě omluvy. Omlouvají se paní poslankyně Květoslava Čelišová, paní poslankyně Anna Čurdová, paní poslankyně Miroslava Němcová. Mám tady také omluvy členů vlády - pana ministra Libora Ambrozka, Dany Bérové, Petry Buzkové, Františka Bublana, Vítězslava Jandáka, Pavla Němce, Zdeňka Škromacha a Milana Urbana. To jsou omluvy.

A dnešní odpolední jednání zahájíme ústními interpelacemi. Pak projednáme, jak jsme již rozhodli, body z bloku smlouvy a body z bloku zprávy. Ty zprávy pak v pořadí 193, 194, 195, 196, 220, 221, 224, 225 a až do konce. Takže to je program dnešního odpoledne.

 

Prvním bodem tedy je bod číslo

 

231.
Ústní interpelace

 

Jsou nejdříve určeny předsedovi vlády České republiky a pak ostatním členům vlády. My jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců. Nejdříve tedy ústní interpelace na předsedu vlády, a to v čase 14.30 až 15.15, a pak na další členy vlády od 15.15 do 16 hodin 15 minut.

Jako prvnímu bych měl nyní dát slovo poslanci Miloslavu Kučerovi, který byl vylosován jako první, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Jiřího Paroubka. Jako další se pak připraví poslanec Pavel Hrnčíř. Takže nejdříve prosím pana poslance Miloslava Kučeru, který je jako první. Interpelace se týká Pozemkového fondu České republiky. Takže prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Pane premiére, sto tisíc oprávněných osob této republiky nedostalo doposud náhradní plnění za nevydané pozemky, které jim komunistický stát sebral. Ptám se vás, jaký hlubší smysl má odebrání jim práva na restituce, ke kterému nyní dochází.

Pozemkový fond jim nabízel náhradovou vyhláškou pouze asi 5 až 10 procent z ceny pozemku, kterou by jinak ten jejich pozemek měl. Proto nechtěli peníze, ale chtěli pozemky. Ale Pozemkový fond nabízel většinou jen druhořadé pozemky, zdaleka nenabídl všechny pozemky, které spravuje, a k těm kvalitnějším a cennějším pozemkům otevíraly dveře pouze úplatky a známosti nebo vládní funkce. Za celou korupci kolem Pozemkového fondu může tedy špatný náhradový předpis a nenabízení všech pozemků, tedy jednoznačně vůle vlády, tedy můžete za to vy osobně. Sami jste si odhlasovali ukončení restitucí a nedali jste oprávněným osobám žádnou šanci na spravedlivé vyrovnání jejich nároků.

Já se vás ptám, pane premiére proč. Proč chce Jiří Paroubek okrást sto tisíc poctivých lidí této republiky?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, prosím, abyste se ujal slova. Jenom připomínám, že k dispozici máte pět minut na reakci na tuto interpelaci. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Vážený pane poslanče, já bych možná nechtěl pokračovat v tom velmi expresivním způsobu vyjadřování, který jste zahájil - okrást sto tisíc občanů této země. Já nechci okrást ani jednoho. Chci prospět těmto lidem.

Já bych především chtěl říci, že na tu odbornou stránku celé věci odpoví Ministerstvo zemědělství. Podá vám velmi podrobnou odpověď. Ale já bych se chtěl zabývat těmi věcmi, které souvisejí s Pozemkovým fondem.

Především bych chtěl říci, že problém s vydáváním náhradních pozemků, kterého jsou v současné době plná média, tak… Chtěl bych říci, že ten princip poskytovat za nároky restituentů náhradní pozemky vznikl v roce 1991, tedy není pravdou, že by tento princip vznikl za vlády sociální demokracie. I když bychom řekněme připustili, že v té době ODS neměla nejlepší možnost, jak tuto právní normu změnit, tak zcela nepochybně ji měla v letech 1992 až 1997 včetně. Od té doby tedy nebyla politická vůle takto přijatý zákon o půdě změnit, totéž platí o tolik diskutovaném oceňování těchto náhradních pozemků, které je podle § 28a téhož zákona o půdě prováděno podle oceňovacích předpisů platných k roku 1991. Diametrální rozdíl mezi současnou tržní cenou a cenou před 14 lety je všeobecně známý, nicméně opět nebyla politická vůle jej pozměnit, proto platí dodnes. Není to jenom věcí vlády, ale také sněmovny nebo sněmoven, které byly i před touto sněmovnou.

Poslední ožehavou otázkou je postupování restitučních nároků, které je ve spojitosti s výhodnou cenou, v uvozovkách výhodnou, o níž jsem před chvíli hovořil, označováno za spekulativní. A já se s tím názorem na spekulativnost těchto majetkových přesunů ztotožňuji. I v tomto případě dojdeme k tomu, že to, že postupující získávají od původních restituentů jejich nároky, není v rozporu s obecně závaznými právními normami, což potvrzují i stanoviska Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ministerstva financí nebo Ústavu státu a práva. Všechna vám je rád předložím k nahlédnutí.

Z toho, co jsem řekl, tedy vyplývá, že vláda nemůže být, měla-li by být takto označena, viníkem tohoto stavu. Veškeré zákonné normy, jak víte, jak jsem naznačil, schvaluje Parlament České republiky a je na Parlamentu, pokud vnímá, že je v nich něco nedobrého, nefunkčního, korupčního, nebo umožňujícího korupci, abych byl přesný, aby to napravil.

Jinak bych se chtěl vyjádřit k té celé věci kolem Pozemkového fondu. Ti lidé, kteří umožnili společně obrovské spekulace s půdou, a chci připomenout, že mezi těmito lidmi byli také dva poslanci ODS, pánové Kocourek a Drda, tak všichni lidé včetně sociálních demokratů, kteří v těch orgánech fondu byli, tak postupně odcházejí. Sociální demokraté šli první. To chci připomínat. Ne proto, že si myslím, že mají větší vinu nežli ti druzí, ale prostě proto, že svou pasivitou umožnili podivné transakce s půdou. Zásah byl razantní. Ze svých funkcí, chci vás ujistit, v Pozemkovém fondu zmizí všichni, kdo tam jsou, včetně pana Miškovského.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádám pana poslance Kučeru, aby ještě využil prostor, který má k dodatečné otázce. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Pane premiére, odvádíte řeč jinam, ale budu reagovat tedy na vás. Zákon 229 o půdě nabízel pozemek za pozemek, přibližně stejný pozemek za stejný pozemek. Neokrádal lidi. Okrádá lidi až náhradový předpis ze zákona 95, to znamená o prodeji státní půdy, který si odhlasovala vaše vláda a kterým vaše vláda nutí oprávněné osoby vzít finanční náhradu ve výši 5 až 10 procent. To jsou plně vaše pravomoci, to jsou plně vaše politické úmysly, které jste si tady prosadili. Takže ne zákony z devadesátého prvního roku, ale z devadesátého devátého roku, které jste si prosadili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP