(Jednání pokračovalo ve 13.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, zaujměte prosím svá místa, abychom co nejrychleji hlasovali a vy mohli sdělovat šťastné zprávy do svých regionů, jak jste uspěli. Nebo smutné zprávy.

Ještě dříve, než udělím slovo panu zpravodaji, o slovo požádal pan kolega Pospíšil s technickým sdělením.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dámy a pánové, nechci prodlužovat jednání u tohoto bodu. Pouze pro stenozáznam - v hlasování 422 jsem hlasoval pro, hlasoval jsem ano, a na sjetině mám křížek. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, zaujměte svá místa, začínám číst návrh usnesení. (Čeká se na příchod některých poslanců.)

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2006 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2006 podle sněmovního tisku 1128, ve znění schválených pozměňovacích návrhů, podle přílohy 1 a 2 tohoto usnesení."

Odhlašuji vás. Prosím, abyste se přihlásili. (Probíhá přihlašování.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 590. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 195 pro návrh 98, proti 57. (Kvorum bylo 98.)

 

Bylo to napínavé sledovat, jak v poslední vteřině přiskočil 98. hlas. (Probíhá kontrola hlasování. Poslanci Krausovi je sděleno, že na sjetině má křížek. Následoval smích a potlesk všech poslanců.) Pan zpravodaji, to je pěkná polízanice! To bereme jako projev nedůvěry vůči ministru financí a to si budete muset vysvětlit v Lidovém domě.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane místopředsedo, já si to nedovedu vysvětlit. Zřejmě ty dráty tady někdo odstřihl, ale já sděluji, že ač jsem hlasoval ano, červené světélko u zeleného tlačítka se nerozsvítilo, nicméně výsledek hlasování nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Poté platí, dámy a pánové, že návrh byl přijat. (Potlesk poslanců vládní koalice.) Ač názorů jsme různých, nepochybně patří poděkování panu ministrovi i panu zpravodaji, neboť to byl vskutku heroický výkon, těch 330 hlasování.

Nicméně předpokládám, že jsou ještě nějaká doprovodná usnesení, pane zpravodaji. (Ano.) Prosím kolegyně a kolegy, aby se nerozcházeli, a prosím pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Michal Kraus: V rozpravě nebyly předneseny žádné doplňující návrhy nebo doprovodná usnesení, takže v podstatě jsou pouze návrhy, které byly předloženy rozpočtovým výborem. Předpokládám, že všichni je máte před sebou písemně. Jedná se o bod A, tj. z usnesení předloženého rozpočtovým výborem pod body II, III a IV. Já doporučuji, abychom hlasovali o římských číslicích vždycky najednou, to znamená, abychom třikrát hlasovali. (Výrazy neporozumění u některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Abychom hlasovali třikrát?

 

Poslanec Michal Kraus: Ano od bodu II, III a IV. Samozřejmě pokud bude zájem Poslanecké sněmovny hlasovat o všech třech najednou, já se tomu nebráním.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, já bych chtěl jenom požádat, abychom mohli samostatně hlasovat III bod d). Jedná se o navýšení rozpočtové základny Bezpečnostní informační služby. Tam máme rozdílný názor od ostatních. Myslím, že bychom to mohli zvládnout dvěma hlasováními.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Já se zeptám, zda někdo vyžaduje oddělené hlasování o bodech II, III, IV. Nepožaduje. Takže nejprve budeme hlasovat o bodu III písmeno d) a poté o zbytku.

 

Poslanec Michal Kraus: Ano. Čili III d) - já doporučuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr? (Ministr: Souhlasím)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 591. Kdo je pro III písm. d)? Kdo je proti?

Ze 193 pro návrh 103, proti 45. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy hlasujeme o zbytku - II, III a IV. (Zpravodaj: Doporučuji. Ministr: Souhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování číslo 592. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 193 pro návrh 134 proti 4. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Vyhlašuji přestávku do 14.30 hod. Bude se pokračovat pevně zařazeným druhým čtením a následně dalšími zákony ve druhém čtení. Přeji dobrou chuť.

(Po uplynutí cca dvou minut se předsedající opravuje.) Byl jsem upozorněn, že prvním bude bod číslo 9 - zákon o evidenci hospodářských zvířat, druhé čtení, a druhý a třetí bod by mělo být odvolání prezidia Pozemkového fondu a odvolání členů dozorčí rady Pozemkového fondu. Pan kolega Skopal mě přesvědčuje, že jsme toto schválili na začátku dnešního jednání. Platí důvěřuj, ale prověřuj. Já si to zkontroluji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP