(Jednání pokračovalo v 15.30 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, 15 hodin 30 minut. Takže nyní prosím ještě jednou pana poslance Davida Šeicha, aby se ujal slova jako zpravodaj pro prvé čtení této smlouvy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pan předsedající, pane ministře, dámy a pánové, nebudu zdržovat jednání Poslanecké sněmovny. Tato smlouva rozhodně nepatří mezi kontroverzní návrhy. Umožňuje překračovat státní hranice mimo oficiální hraniční přechody. Umožňuje překračovat státní hranice zejména k účelům turistických, kulturních, společenských událostí na obou stranách hranic. Tato smlouva je velmi podstatná také pro přeshraniční spolupráci regionů, pro to, aby mohly regiony na obou stranách česko-rakouské hranice rozvíjet své vztahy.

Později v podrobné rozpravě navrhnu ještě některé další návrhy, které souvisí se zkrácením lhůty tohoto tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Děkuji za úvod. Otevírám obecnou rozpravu, do které přihlášky nemám. Aspoň nemám tady žádnou písemnou přihlášku, nevím, jestli se ještě přihlásí někdo nyní ústně. Ale zdá se, že ne. Rozpravu tedy končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru.

Ještě pan poslanec Šeich. Prosím, máte slovo v každém případě.

 

Poslanec David Šeich: Já si dovolím ještě navrhnout zkrácení lhůty o 30 dnů u projednávání tohoto tisku. Důvodem je, že na obou stranách hranice jsou připravovány některé společenské, kulturní akce, které jsou plánovány na první jarní měsíce nebo měsíce v řádech dubna a dále, a tato smlouva, aby mohla nabýt platnosti, musí být schválena někdy v řádu lednové schůze Sněmovny, tak aby mohla projít celým legislativním procesem. A bylo by vhodné, aby na obou stranách hranice tyto již dlouho připravované akce mohly být uskutečněny.

Takže moc poprosím Sněmovnu, aby u této smlouvy, která opravdu není kontroverzní, zkrátila lhůta jejího projednání o 30 dnů. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, nechám to hlasovat. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. - Opět je tu žádost o odhlášení, takže já vás všechny odhlašuji.

Pan poslanec Exner chce ještě něco navrhnout? Prosím, abyste se mezitím přihlásili. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, podle názoru našeho klubu jde v této smlouvě spíše než o zahraničněpolitickou o bezpečnostní problematiku, proto kromě zahraničního výboru navrhujeme přidělení tohoto tisku také výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, můžeme také hlasovat. Takže budeme také hlasovat návrh branně bezpečnostnímu výboru.

 

Takže budeme hlasovat nejdřív o návrhu přikázat tento tisku zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 609. Přítomno 111, pro hlasovalo 108, proti žádný. Návrh zahraničnímu výboru přikázat byl přijat.

 

Další byl návrh přikázat výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat také výboru pro obranu a bezpečnost, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu, přikázat branně bezpečnostnímu výboru?

Hlasování má pořadové číslo 610. Přítomno 117, pro hlasovalo 58, proti hlasovalo 15, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Ještě je tady kontrola hlasování, výsledek byl těsný. - Můžeme pokračovat.

 

Můžeme hlasovat o posledním návrhu, kterým byl návrh pana poslance Šeicha zkrátit lhůtu k projednávání o 30 dní. O tomto zkrácení nyní hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit lhůtu k projednávání o 30 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 611. Přítomno 126, pro hlasovalo 107, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Děkuji zpravodaji i ministrovi. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Lhůta byla zkrácena o 30 dní. To je všechno, končíme projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

110.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků
/sněmovní tisk 923/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra Libora Ambrozka a zpravodaje Václava Nájemníka.

Tento návrh jsme projednávali 20. října na 48. schůzi. My jsme přerušili obecnou rozpravu a Poslanecká sněmovna svým usnesením číslo 1934 odročila projednávání do doby vyjasnění všech rozporů, které byly v této obecné rozpravě vzneseny. Táži se ministra životního prostředí Libora Ambrozka i pana poslance Nájemníka, jestli se chtějí vyjádřit k téhle věci.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Ano, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, nechci zdržovat blížící se oblíbený bod o Všeobecné zdravotní pojišťovně, tak jenom velmi stručně.

Projednávání návrhu bylo přerušeno, protože jsme s kolegou Koníčkem nemohli dojít ke shodě, zda text dohody obsahuje později přijaté změny. To za prvé. A za druhé, zda je identický s materiálem, který byl už schválen Senátem.

Chtěl bych říct na obě tyto otázky, že text dohody je předložen v kompletní verzi. Bylo tedy předloženo autentické anglické znění dohody z roku 1996 a usnesení přijatá na prvním a druhém zasedání smluvních stran 1999 a 2002, kterými byla tato dohoda změněna. Takto předložený materiál je plně v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Tolik tedy k otázce první.

K otázce druhé, zda existují rozpory v materiálech projednávaných Poslaneckou sněmovnou a Senátem, chtěl bych říct, že ty materiály jsou identické, že Senát dostal tu verzi, kterou Sněmovna těsně před svým hlasováním, takže i Senát navrhl nebo doporučil přistoupit k této úmluvě podle verze předložené Poslanecké sněmovně.

Dále jenom doplním závěrem, že 1. října vstoupila dohoda v platnost i pro Evropské společenství, které k ní letos přistoupilo.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tak tolik vyjádření k tomu bodu, kvůli kterému jsme přerušili.

Pan poslanec Nájemník chce k tomu také něco poznamenat. Prosím.

 

Poslanec Václav Nájemník: Já už jsem k tomu vystupoval několikrát. Očekával jsem nějaké dotazy, které byly posledně vzneseny o souvislostech týkajících se momentální kampaně kvůli ptačí chřipce a tak dále. Pokud nejsou, já budu velice rád, když nebudou. Ne že bych je neuměl zodpovědět.

Jinak já podporuji tento návrh zákona.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko pana poslance Nájemníka je jasné. Pokračujeme v obecné rozpravě, kterou jsme přerušili. A kdo se hlásí ke stěhovavým ptákům? Tady vidím pana poslance Koníčka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP