(18.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Tím bychom se vypořádali s I.1. O tomto bodu bylo navrženo hlasovat zvlášť. Pak bychom podrobili hlasování bod I.2, to jsou vyjmenované pojišťovny. A pak bychom se mohli věnovat usnesením takzvaným doprovodným, to znamená návrhu pana poslance Janečka a pana poslance Vojíře. Je s tím Sněmovna takto souhlasná? Dobře. Takže prosím.

Ujmu se iniciativy. Sněmovna nejprve rozhodne o pozměňovacím návrhu pana poslance Oldřicha Vojíře, který I.1 místo slova "schvaluje" navrhuje slovo "bere na vědomí".

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo…

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, nerad komplikuji situaci, nicméně návrh pana poslance Krákory je podle § 63 za druhé návrh v podstatě na zamítnutí a ten by měl být hlasován první. Teprve poté mohou být hlasovány návrhy pozměňovací.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tady se střetávají dvě ustanovení jednacího řádu. Jednak to, které říká, že se má hlasovat v pořadí tak, jak pozměňovací návrhy zazněly. Pak je tam princip, který na mysli pan poslanec Kraus, který se týká usnesení k věci. Toto je sporná věc, protože se podle mého nejedná o návrh, který se má zamítat, ale o slovo v části usnesení.

Chce-li vystoupit pan poslanec Vojíř, tak samozřejmě může, ale jenom proto, aby upřesnil nebo vyjádřil nesouhlas s postupem, který jsem já navrhl.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: S vámi, pane předsedající, souhlasím. Chci jenom říci, že nepadl návrh na zamítnutí, protože svým způsobem je to i nemožné, protože se musí hlasovat o materii, kterou předložila vláda ,a ne to, co tady vykládal pan ministr, že má po dohodě s premiérem dohodnuto.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím, že toto můžeme přijmout.

 

Nyní budeme hlasovat I.1 - slovo "schvaluje" se nahrazuje slovem "bere na vědomí".

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 618. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, 65 bylo pro, 12 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Krákory, aby slovo "schvaluje" bylo nahrazeno slovem "neschvaluje".

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 619. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 151 poslanců, pro bylo 49, proti 39. Tento návrh také nebyl přijat.

 

Ve smyslu návrhu pana poslance Vojíře nyní budeme hlasovat o původním návrhu výboru, to znamená: Poslanecká sněmovna schvaluje zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 620. Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Z přítomných 152 poslanců bylo pro 59, proti 12. Ani toto hlasování nedopadlo ve prospěch usnesení.

 

Mohu konstatovat, že jsme I.1 neschválili.

 

Přistoupíme k hlasování o bodu I.2. Je žádost, aby se hlasovalo po jednotlivých pojišťovnách? Je taková žádost? Není.

 

Takže budeme hlasovat o I.2 ve smyslu návrhu usnesení, to znamená schvaluje.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 621. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 150 hlasujících bylo pro 94, proti 3. Tento návrh jsme přijali.

 

Chci se poradit s panem poslancem Krákorou, zdali je třeba hlasovat o I.3, to znamená: bere na vědomí vyjádření vlády a doplňuje souhrnnou informaci atd. Pokud ne, nebylo to také předmětem diskuse, tak přistoupíme k hlasování o návrzích, které zazněly v rámci podrobné rozpravy.

Dále tedy návrhy pana poslance Janečka každý zvlášť. Pokud bude přijat jeden nebo dva z nich, nebude hlasováno o návrhu jako o celku. Stejně tak k tomu nebudeme přiřazovat návrh pana poslance Vojíře. Pokud jsme se na tomto shodli, tak vás prosím, abyste přečetl první návrh pana poslance Janečka.

 

Poslanec Jozef Kochan: První návrh. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby přijala všechna opatření nezbytná k tomu, aby byla kontrolována kvalita poskytované péče.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 622. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 153 poslanců, 104 pro, nikdo proti. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP