(10.20 hodin)
(pokračuje Čurdová)

Tato implementace směrnice Rady 2004/113 ze dne 13. prosince 2004, kterou se zavádí zásada rovného zacházení s muži a ženami v přístupu ke zboží a službám a jejich poskytování, je v této chvíli ve stadiu příprav a odborných diskusí. Tyto odborné diskuse se vedou i na půdě Evropského parlamentu a Evropské komise, přičemž vyvolávají celou řadu otázek. Směrnici bude třeba implementovat v celém jejím komplexu, včetně navazujících vztahů, a vyžádá si konsekventní právní úpravu. Termín pro její implementaci je do 21. prosince 2007. Bez předchozích jednání a stanovení mechanismů výjimek je namátková a náhodná implementace ustanovení směrnice předčasná.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Anně Čurdové. Kdo dále se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pan poslanec Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já nevím, kam směřovalo vystoupení paní poslankyně Čurdové. Jestli ale má směřovat k tomu, aby se inkriminované dva body hlasovaly zvlášť, pak doporučuji zejména s ohledem na druhý bod, který citovala, tj. onu směrnici o rovném zacházení v případě možných výjimek v pojišťovnictví, pokud by ten návrh měl tedy směřovat tímto způsobem, pak bych navrhl vrátit návrh zákona do druhého čtení a do projednání ve výborech. Protože představa toho, že dnes zavedené - já ten zákon pokládám od počátku až do konce za mimořádně špatně napsaný a nesmírně špatně proveditelný - ale že tedy dnes zavedeme zákaz nerovného zacházení v pojišťovnictví, za třičtvrtě roku budeme implementovat nějaké směrnice a budeme vracet všechny pojistné smlouvy zase zpět, to mi připadá opravdu velmi, velmi nešťastné.

Pokud tedy ten návrh směřuje k tomu, aby se o těchto bodech hlasovalo zvlášť, pak navrhuji vrátit návrh zákona do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, dobře. To byl návrh procedurální. Kdo dále chce vystoupit v rozpravě? Nikdo. Rozpravu tedy končím a ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova - paní poslankyni Rujbrovou, pana poslance Bendu, paní poslankyni Čurdovou, přeje si někdo se k tomu vyjádřit? - Paní poslankyně Rujbrová o závěrečné slovo nemá zájem, paní poslankyně Čurdová a pan poslanec Benda také ne.

Padl návrh na vrácení návrhu do druhého čtení. S tímto procedurálním návrhem se musíme vypořádat ještě předtím, než bychom jednali o pozměňovacích návrzích.

Ještě pan poslanec Benda? (Posl. Benda po poradě se zpravodajkou posl. Rujbrovou konstatuje, že trvá na svém návrhu.) Takže pan poslanec Benda trvá na svém návrhu.

 

O návrhu pana poslance Marka Bendy na opakování druhého čtení tisku 866 rozhodneme v hlasování pořadové číslo 648. Já vás ale nejdříve odhlásím a požádám vás o novou registraci vašimi registračními kartami.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 648 a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 648 z přítomných 180 pro hlasovalo 88, proti 69, návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Já ale ještě chvilku počkám na kontrolu hlasování. - Zdá se, že je vše v pořádku, že tedy můžeme hlasovat. Návrh tedy nebyl přijat a budeme se zabývat pozměňovacími návrhy.

Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjádřila se k nim, stejně jako pan místopředseda vlády a ministr spravedlnosti. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, pozměňovací návrhy máte v tisku 866/5. Návrh na vrácení do výborů neuspěl, návrh na zamítnutí podán nebyl.

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, kde doporučuji zachovat pořadí, ve kterém byly předneseny. To znamená napřed návrh obsažený v usnesení stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti pod bodem A1. Dále pak jednotlivé návrhy pod bodem B a následně C s tím, že tam, kde návrhy tvoří logický celek, jako je to například u bodu A1 nebo u bodů B2 a B3, doporučím společné hlasování. V průběhu hlasování také upozorním, kde přijetím v hlasování se stává jiný návrh nehlasovatelný. Na závěr budeme opět orientačně hlasovat o účinnosti zákona, která je navrhována pod návrhy a A2, B22 a C12, kdy C12 je totožné s A2, takže není nutné samostatné hlasování.

Tolik k proceduře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo výhrady k proceduře nebo má někdo návrh na samostatné hlasování o některém z bodů? Není tomu tak.

 

O proceduře rozhodneme hlasováním pořadové číslo 649, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí procedury. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 649 bylo přítomno 183 poslanců, 160 hlasovalo pro, 5 proti, návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy zahájit hlasování o pozměňovacích návrzích.

Já se, paní zpravodajko, ještě nechám vystřídat paní kolegyní Jitkou Kupčovou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně a kolegové, můžeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích a já prosím paní zpravodajku, aby je uváděla.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Měli bychom hlasovat o návrhu pod bodem A1. Upozorňuji, že jde o návrh, který řeší stejnou problematiku jako návrh obsažený v usnesení ústavněprávního výboru pod bodem B4. Prosím paní předsedající, aby mě sledovala, protože mám za to, že přijetím A1 by měl být bod B4 nehlasovatelný. Pokud by tento názor nesdílela, musela bych doporučit orientační hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP