(12.30 hodin)
(pokračuje Koudelka)

Samozřejmě tato určitá zvláštnost může být z tohoto zákona vypuštěna, aniž by se nějak podstatně dotkla materie zákona. Možnost konat referendum na území části kraje lze vypustit. Dovedu si ovšem představit situace, kdy by to nakonec bylo i prospěšné. Proč například v případě krajských nemocnic, které patří do samosprávy kraje, v případě, že bude připraven návrh na sloučení dvou nemocnic v konkrétním okrese, patří to do samosprávy kraje, proč by se k tomu měli vyjadřovat všichni občané kraje? Proč by třeba krajské zastupitelstvo se nerozhodlo, že tuto otázku předloží pro místní referendum právě jenom v tom okrese, těm lidem, kterých se otázka přímo týká, protože ti, kteří bydlí na jiném území, by zřejmě k referendu vůbec nepřišli.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážená vládo, pane místopředsedo, musím reagovat na předřečníka, protože není pravda, co zde tvrdil. Já sám už jsem vznášel jednou připomínku vůči legislativní iniciativě jednoho kraje - už si nepamatuji, o jaký zákon šlo - ale že nebyla projednána s ostatními kraji. Nemáme názor, protože zákon samozřejmě platí potom pro všechny kraje, jaký názor na to mají jiné kraje v této republice. Zákon byl nakonec odmítnut Sněmovnou v prvním čtení. Možná že to byl jeden z důvodů.

Myslím si, že v tomto případě je to totéž. My přece nepřijímáme zákon pro Jihomoravský kraj. Když přijímáme zákon, tak zákon bude platit pro všechny kraje. Nikdo to nepředepisuje, ale je dobře, když se to projedná v Asociaci krajů. Pokud to projednáno bylo, bylo by dobře, aby zástupce předkladatele nás o tom informoval, protože jinak nezbývá nic jiného, než aby, když to projde prvním čtením, se výbor dotázal ostatních krajů, jaký je jejich názor na tuto předlohu.

Nemluvím o obsahu, jestli pro, nebo proti, o tom samozřejmě bude diskuse. Ale myslím si, že v této souvislosti asi vůbec není na místě, aby se zkracovala lhůta. Mělo by to být poučením pro všechny krajské legislativní iniciativy, aby pokud možno konzultovaly své návrhy s ostatními kraji, protože i pro ně zákon potom bude platit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi ve stručnosti se vyjádřit k uvedenému tématu, a to ani ne tak po obsahové jako po formální stránce.

Jestli je něco obrovským hříchem zákonodárného sboru v posledních několika letech, je to hyperprodukce zákonných norem. Nevím, kdo z vás tuší, kolik právních předpisů bylo v roce 2004 publikováno ve Sbírce zákonů. Bylo by velmi zajímavé udělat si anketu a ptát se, kolik kdo tipuje, že naše Sbírka zákonů v roce 2004 obsahovala právních předpisů. Bylo jich, vážení, celkem 700. Sedm stovek právních předpisů, celkem na 12 372 stránkách. Ti z vás, kteří spokojeně pokyvují hlavou a domnívají se snad, že to je dobře, musím z mého pohledu zklamat. Domnívám se, že zde neexistuje přímá úměrnost mezi kvalitou života v naší zemi a počtem přijatých právních předpisů. Troufám si dokonce s jistou dávkou demagogie prohlásit, že zde existuje nepřímá úměrnost. Čím méně právních předpisů, tím vyšší kvalita života občanů v té či oné zemi. A toto je základ mé základní výhrady k tomuto právnímu předpisu.

Samotní navrhovatelé i někteří kolegové, kteří zde hovořili, připomínali, že tento návrh zákona z velké části je shodný se zákonem o místním referendu. Já se skutečně nedomnívám, že je potřeba k této věci přijímat nový právní předpis. Skutečně se domnívám, že můžeme vést obsahovou polemiku nad jednotlivými detaily, nicméně měli bychom se shodovat v tom, že další speciální zákon upravující tuto problematiku není v zájmu občanů České republiky, a to vzhledem k nepřímé úměře, o které jsem hovořil na úvod.

Toto je zásadní výhrada, na jejímž základě se hlásím k návrhu pana kolegy Bendy vrátit návrh navrhovateli k dopracování. Nicméně se domnívám, že předtím, než o takovémto návrhu budeme hlasovat, bychom skutečně měli znát stanovisko všech zbývajících krajů. Tím se hlásím k návrhu - nevím, jestli byl formálně podán procedurální návrh - na přerušení projednávání tohoto bodu, odročit jej do okamžiku obdržení stanoviska Asociace krajů České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Vidím pana poslance Václava Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych v souvislosti s předchozím vystoupením upozornil, že se přijímají zákony, které v souladu s tím, co si společnost přeje, omezují práva občanů, ale také můžeme přijímat zákony, které práva občanů rozšiřují. V tomto případě jde nepochybně o zákon, který práva občanů rozšiřuje o právo, které v současné době občané nemají. Proto se domnívám, že je žádoucí takový zákon přijmout, i když naprosto souhlasím s tím, že množství právních norem, které máme v České republice, je vysoce nadbytečné a nepřiměřeně zatěžuje naši společnost obrovskou byrokracií. Tento zákon ale není toho typu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, dovolte mi, abych ještě před ukončením obecné rozpravy nechal hlasovat o procedurálním návrhu, který jsem podal, a to je přerušení a odročení projednání tohoto bodu do obdržení stanoviska Asociace krajů České republiky k tomuto návrhu zákona.

Na žádost z pléna jsem vás odhlásil a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Snažil jsem se gongem přivolat kolegy z předsálí.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 775. Kdo je pro tento návrh přerušit a odročit do obdržení stanoviska Asociace krajů? Kdo je proti?

Z přítomných 112 bylo 34 pro, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Chci se tedy ještě jednou zeptat, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Chtěl bych poprosit, kdyby ještě v rámci rozpravy zástupce předkladatelů vystoupil, aby eventuálně bylo možno reagovat na jeho vyjádření, nikoli až na závěrečné slovo, protože na ně reagovat nelze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, pokud o to pan Bortel požádá, určitě mu udělím slovo. Stalo se, máte slovo.

 

Zastupitel Jihomoravského kraje Michal Bortel: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych zareagoval na několik připomínek, které zde zazněly z úst poslanců, kteří vystupovali k tomuto sněmovnímu tisku.

Za prvé bych chtěl říci, že v rámci připomínkového řízení, které dělá vláda předtím, než Legislativní rada vlády udělá své konečné stanovisko, byly obeslány všechny kraje v této zemi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP