(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, zahajuji další bod programu naší schůze, jsou to

 

231.
Ústní interpelace

 

Jsou to interpelace, které jsou určeny předsedovi vlády a vládě České republiky. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejdříve na předsedu vlády a pak na ministry. Mám tady oba seznamy, ale v tom prvním je vylosován jako první pan poslanec Miroslav Beneš.

Mám tady sdělení pana místopředsedy Langera, který vzhledem k nepřítomnosti premiéra stahuje svou interpelaci ve věci kontaktu premiéra s bývalými spolupracovníky Státní bezpečnosti. Takže zůstává přesto pět interpelací.

Požádám tedy pana poslance Miroslava Beneše, aby se ujal slova jako první, s tím, že pan premiér je omluven. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. V duchu našeho jednacího řádu požádám, pane předsedo, o písemnou odpověď.

Ta moje otázka souvisí s tím, co je dnes poměrně aktuální na evropské půdě, tedy s finanční perspektivou na léta 2007 až 2013. Když předseda vlády Paroubek byl na výboru pro evropské záležitosti před jednáním Evropské rady 14. 6., tedy 14. června, tak tam zcela jednoznačně říkal, že to, co předvádí Tony Blair a Jacques Chirac, je jakási hra pro diváky, že samozřejmě dojde k dohodě o finanční perspektivě. K dohodě nedošlo a v tuto chvíli se zase zdá, že k další dohodě úplně, zcela jednoznačně nedojdeme. Pokud dojdeme k nějaké dohodě, tak k tomu, že se sníží odvody do evropské kasy, což si myslím, že je v pořádku - já jsem zastáncem toho, aby se přerozdělovalo co nejméně, ať už na evropské nebo národní úrovni - ale že se některým zemím, speciálně České republice, odebere více než těm ostatním, a s tím já souhlasit nemohu.

Ale zaujala mě jiná věc, a nyní cituji slova předsedy vlády: Pravidla - rozumějme pravidla rozdělování finančních prostředků z evropských fondů - jsou strašně neflexibilní, a pokud by zůstala stejná, tak nám hrozí, že bychom stejně víc peněz nevyčerpali. Což mě velmi dramaticky zarazilo, a proto se ptám v tuto chvíli nepřítomného předsedy vlády: Pane předsedo, které resorty nepřipravily projekty tak, že bychom vyčerpali plně kvóty podle původně plánovaného rozdělování - podle původně plánovaného rozdělování, které známe již několik let? Jinak v tuto chvíli to vypadá, že Česká republika přijde o 60 miliard Kč, což je pro mne, Jihočecha, kompletní dálnice z Prahy na státní hranici vedoucí nikoli přes, ale kolem Českých Budějovic.

Děkuji za písemnou odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla první interpelace na premiéra. Tu druhou by měl přednést pan poslanec Jiří Pospíšil. Týká se stavu českého vězeňství. Připraví se Petr Nečas.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane nepřítomný premiére, v souvislosti s útěkem dvou vrahů z borské věznice jste dne 11. listopadu t. r. v rozhovoru pro BBC řekl, že budete do dvou až tří týdnů žádat od ministra spravedlnosti raport o stavu českého vězeňství. Od této debaty na této rozhlasové stanici uplynul téměř měsíc, a já se vás proto ptám za prvé - zda jste dostal od ministra spravedlnosti takovouto zprávu. Za druhé - zda i na základě této zprávy souhlasíte s názory mnohých odborníků na oblast vězeňství, že české vězeňství se pomalu dostává do krize. A třetí otázka - zda nemáte obavu, že kvůli omezeným investicím do vězeňství, které schválila vaše vláda, budou i v budoucnu utíkat nebezpeční vězni a budou ohrožovat bezpečnost našich občanů. Pro úplnost dodávám, že vaše vláda snížila rozpočet vězeňství pro příští rok o více než 300 milionů, snížila tak investice v této oblasti téměř na polovinu, a to se samozřejmě dotkne i otázky zabezpečení českých věznic.

Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla přednesená interpelace pana poslance Pospíšila. Pan poslanec Langer svou interpelaci stáhl, takže další v pořadí je poslanec Petr Nečas, který chce interpelovat premiéra ve věci konsolidovaného daňového zákona, a připraví se Jan Schwippel. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Já svou interpelaci stahuji, protože považuji za bezpředmětné projednávat bod ústní interpelace za situace, kdy tu pan předseda vlády není, a současně si dovoluji požádat, aby interpelující poslanci byli vždy s dostatečným předstihem informováni o tom, že se pan předseda vlády nehodlá zúčastňovat tohoto bodu, který je definován zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, aby v dobré víře nepodávali přihlášky na ústní interpelace v době, kdy je zjevné, že pan předseda vlády nejeví ochotu se tohoto bodu z různých důvodů, které mohou být i pracovního charakteru, zúčastnit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším interpelujícím je pan poslanec Jan Schwippel - a předpokládám, že se stahuje i ta další interpelace pana poslance Nečase. Takže poslední vlastně je pan poslanec Jan Schwippel. Pokud je přítomen. Pokud ne, tak končím interpelace na premiéra a máme tu dle jednacího řádu možnost okamžitě začít projednávat interpelace na členy vlády.

První interpelací je interpelace pana místopředsedy Ivana Langra, kterého tady teď nevidím, ale nechtěl bych ho přeskočit, proto bych možná v této chvíli učinil pauzu. (Poslanec Langer vchází do sálu.) Je tady pan místopředseda, takže můžeme možná rovnou začít první interpelací.

Poprosím pana místopředsedu Ivana Langera, který má v úmyslu interpelovat ministra Pavla Němce. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane ministře, omlouvám se za pozdní příchod, ale nemohl jsem tušit, že pan předseda Paroubek tady už potřetí nebude přítomen na blok ústních interpelací.

Pane ministře, dovolte mi, abych vás interpeloval ve věci úniku Radovana Krejčíře při policejním zásahu a prohlídce v jeho vile. Je to událost, která mimořádně rozbouřila hladinu společenského mínění a vrhla velmi nepříznivé světlo na Policii České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP