(16.00 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Ukazuje se, že pracovní skupina, kam jsem jmenoval zástupce, jako možné řešení také vidí možnost pojištění těchto provozovatelů v zahraničí. Hledají se různé cesty. Ještě zdaleka není uzavřena cesta sjednání podmínek s tuzemskými pojišťovnami, které by naplňovaly představy těchto malých neobchodních provozovatelů letecké dopravy, ale tato jednání jsou v začátcích. Cestou může být také úprava zákona o pojišťovnictví, který by umožňoval těmto provozovatelům se pojistit v zahraničí, kde, zdá se, při porovnání jsou pojistné částky menší. Možná mají pojišťovny v tomto teritoriu větší zkušenosti. To je věc, kterou teprve zkoumáme, a pozvali jsme proto do této komise také zástupce Ministerstva financí. Takže i tuto cestu zkoumáme ve prospěch těchto provozovatelů, protože si uvědomujeme, že je to pro ně velmi těžké, tato situace, kdy se velmi skokově zvýšilo pojistné a prodražuje to provozování jejich sportovních létajících zařízení, a věřím, že k nějakému pokroku dojdeme.

V Evropské komisi nám bohužel naprosto striktně opakovaně sdělili, že žádná výjimka nebude povolena. To je současná situace. Rozhodně nemyslím, že bychom se tomuto problému nevěnovali.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře, za vyčerpání. Prosím pana poslance Bičíka, aby doplnil svou interpelaci.

 

Poslanec Milan Bičík: Dovolte, pane ministře, abych vám poděkoval za dosavadní snahu vašeho ministerstva, i když zatím nepřinesla konkrétní výsledky. Jak ale víte, v současné době probíhají právě na půdě Evropské unie, Evropské rady, další jednání, která se týkají budoucnosti té oblasti, které u nás říkáme malé nebo sportovní letectví, a z některých poznatků, které se objevují mezi odbornou veřejností, vyplývá, jako by se snad nad tímto malým letectvím, jako by se nad ním stmívalo.

Moje doplňující otázka je napůl dotazem, napůl žádostí a možná také částečně prosbou. Domníváte se, pane ministře, že by bylo možné v nejbližším krátkém období i vzhledem k tomu, že se blíží nové pojistné období, ale i k dalším okolnostem vytvořit jakousi, ano, pracovní skupinu ad hoc složenou ze zástupců leteckých organizací, tedy nejen Letecké amatérské asociace, ale také aeroklubů, vašeho ministerstva a případně dalších institucí, která by problémy, které se dnes objevují v malém sportovním letectví, řešila rázně, rychle a pokud možno úspěšně pro sportovní letce?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou, pane ministře, prosím o poslední reakci.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Já jsem, pane poslanče, přesvědčen, že komise, která vznikla na půdě ministerstva, může obsáhnout i další zástupce, kteří budou mít zájem o práci. Jestli to budou zástupci aeroklubů, je to rozhodně možné. Já se obrátím na tyto zástupce. Jinak Letecká amatérská asociace zastupuje právě ty, kteří jsou zvýšením pojištění poškozeni nebo se cítí omezeni ve svých právech létat.

Zde ten problém určitě není, vaší prosbě vyhovuji už teď. Slibuji, že mohou být doplněni tito zástupci, pokud ta komise bude do dvaceti lidí, aby vůbec mohla fungovat. Budu rád, když dojde také k nějakým řešením, budu rád, když tam budou zástupci všech partnerů, tak abychom neřešili jen pojistné, ale řešili vůbec budoucnost sportovního létání, a byť nejsem letcem, tak se velmi snažím o to, aby sportovní létání bylo zachováno.

Přenesli jsme na asociaci řadu správních úkonů v delegaci přenesené působnosti. Myslím, že je to pro nás velmi dobrý partner, a jen nedokážu říci, zda tato opatření, která učiníme, budou dostatečně rázná a účinná. Je zde celá řada legislativních aktů, které omezují možnosti našeho účinného řešení, ale budeme společně hledat cesty, jak už jsem řekl, nejen v úpravách legislativního rámce, ale zejména v pojištění. Určitě najde sluchu také problém malých letišť, kdy při transformaci vznikly problémy s pozemky, to vše řešíme, snažíme se každé letiště zachránit, tak aby letecký dorost u nás vznikal, aby měl možnost, kde létat, a určitě v tom najdou tito sportovní letci a rekreační letci u mě zastání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře, končím tuto interpelaci a prosím pana místopředsedu Ivana Langera, aby přednesl svou interpelaci na ministra vnitra.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane ministře, dovolte mi, abych připomněl některá čísla a fakta. Jaro 2002 - Milan Šrejbr odvlečen z nemocnice přes odpor lékařů do pankrácké věznice, červen 2002 - volby do Poslanecké sněmovny. Březen 2004 - Milan Volf, v té době kladenský primátor, zatčen v přímém televizním přenosu, červen 2004 - volby do Evropského parlamentu. Září 2004 - teatrální zatčení Marka Dalíka a Jana Večerka v kauze Kořistka, listopad 2004 - volby do krajských zastupitelstev. Prosinec 2005 - žádost o zbavení imunity poslance Vladimíra Doležala, červen 2006 - jak pevně věřím, volby do Poslanecké sněmovny.

Jen velmi naivní člověk by se mohl domnívat, že toto všechno je náhoda. Oproti tomu uvedu jiné případy. Kauza Mlýn nemohla být vůbec vyšetřena, neboť dokumenty byly skartovány a policisté nesmějí vypovídat. V kauze "pět na stole v českých" bývalého tajemníka premiérů Grosse a Paroubka pana Zdeňka Doležela není vidět žádné konkrétní výsledky. V kauze možné korupce doktorky Evy Klimovičové, poradkyně ministra Ratha, není vidět žádná aktivita policie.

Na základě těchto informací si vám dovoluji položit otázku, zda jste skutečně přesvědčen, že to všechno je jenom náhoda, náhodná souhra okolností, kdy těsně před volbami jsou zatýkáni Policií České republiky reprezentanti politické opozice, a zda je náhoda, že naopak představitelé České strany sociálně demokratické, ač mají občané České republiky možnost vidět je téměř v přímém přenosu, neboť byla použita skrytá kamera, postihováni policií nejsou.

Děkuji za odpovědi. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr František Bublan odpoví na tuto interpelaci. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Toto srovnání případů a přičlenění k určitým datům a k volbám, víte, mně to připomnělo, já jsem dřív, ještě když jsem byl v BIS, pracoval na sektách a také jsem tak operativně působil, a vím, že tímto způsobem třeba moonisté odůvodňovali, kdy bude konec světa, a oni v podstatě postavili na jednu časovou přímku události před naším letopočtem a po našem letopočtu, a teď tam hledali ty shody. To znamená, když by se stalo něco 150 let před naším letopočtem, tak zase se stalo něco 150 let po našem letopočtu, a tak vypočítali konec světa. Já nechci - vím, že se někdo už o vás vyjádřil, že jste sektou … (Výkřiky poslanců ODS: To snad není pravda!)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid prosím.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: … ale nechci na to navazovat. Nicméně je skutečně nesmysl to spojovat s volbami, protože ty případy se dějí, víte, že se jich děje více, dějí se na všech frontách a to, že do toho padnou volby nebo nějaká událost, vždyť ty volby máme každou chvíli, s volbami bych to nespojoval.

Nicméně já se vrátím, abych byl trošku konkrétní, vrátím se k jednotlivým případům. Kauza Večerek-Dalík začala někdy koncem srpna a trvalo šest týdnů, než došlo k trestnímu stíhání. Za šest týdnů byli vyslechnuti pouze asi tři nebo čtyři svědci, protože víc jich tam nebylo. Ta událost se zdála, nebo ten skutek se zdál celkem jednoduchý. Proto ta doba byla dlouhá - nebo krátká, jak chceme - pouze šest týdnů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP