(10.00 hodin)
(pokračuje Petr)

Krátké odůvodnění. Účelem návrhu je zajistit možnost dopravního napojení pozemní komunikace, která slouží ke spojení strategické průmyslové zóny s ostatními pozemními komunikacemi v případě, kdy průmyslová zóna je situována v blízkosti dálnice nebo rychlostní silnice. Smyslem návrhu je vyloučit nutnost budování souběžné obslužné komunikace nebo přenášení dopravních vazeb průmyslové zóny na síť místního významu.

Děkuji za podporu. (V sále je velký hluk a ruch.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Miloš Patera.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych navázat na vystoupení pana kolegy Votavy a chtěl bych říci, že jsem identický pozměňovací návrh dával při projednávání zákona č. 361. Jako opozičnímu poslanci mi byl smeten, takže věřím, že došlo k růstu povědomí, že skutečně zimní pneumatiky v zimě patří na auta a že tento návrh bude podpořen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. S faktickou poznámkou pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem se asi dopustil menší nepřesnosti, když jsem řekl, že se to týká období, kdy je povolena jízda pouze s rozsvícenými potkávacími světly. Dnes tedy samozřejmě platí svícení po celé období. Mělo to být správně po období, kdy končí letní čas a nastává zimní čas.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, tak podrobnou rozpravu končím a ptám se pana ministra, případně i pana zpravodaje, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova. Není tomu tak. Mám za to, že nemáme o čem hlasovat. Padl sice návrh na zamítnutí, ale o tom budeme hlasovat až na počátku třetího čtení. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Nyní, kolegyně a kolegové, doprojednáme včera přerušený bod

 

81.
Návrh zastupitelstva Jihomoravského kraje na vydání zákona
o krajském referendu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1166/ - prvé čtení

 

Pokud mám správné poznámky, tak byl tento bod přerušen po obecné rozpravě ještě před jejím ukončením. Poprosím pana zpravodaje pana poslance Michala Haška, aby zaujal své místo. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Ptám se, zda někdo chce vystoupit.

Nyní dostává slovo pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Pardon. Vážená paní předsedající, jednak zazněl můj návrh ještě před ukončením obecné rozpravy, aby se hlasovalo o přerušení a odročení do doby, než k tomuto návrhu zaujmou stanoviska všechna krajská zastupitelstva. Také se domnívám, že bychom měli uvažovat o změně jednacího řádu tak, aby toto stanovisko bylo povinné u všech zákonů, které předkládají kraje.

Nicméně bych chtěl říci, že pokud zákon (návrh?) neprojde a budeme pokračovat v obecné rozpravě, bylo by velmi záhodno, aby zde byl předkladatel tohoto návrhu zákona, protože ještě neodpověděl na některé otázky a i na některé další, které mu budou položeny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předkladatel podle informací, které mám, se už dnes nemohl zúčastnit našeho jednání. Včera byl velký předpoklad z časových důvodů, že se tento bod projedná ve včerejším dnu. Právě jsem se dozvěděla, že tady včera čekal až do samého večera, až do 19 hodin.

Pan ministr práce a sociálních věcí má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokud bychom přistupovali se stejnou logikou, kterou tady teď pan poslanec předložil, k předkládání i dalších zákonů, tak jsme v minulosti pochybili, protože to není první zákon, který předkládá některý kraj. Pokud vím, tak pokud to byli krajští zástupci za ODS, tak nikdy takovýto požadavek nepadl.

Kdybych vycházel z logiky ad absurdum, to, co předložil pan poslanec, tak bychom nemohli projednávat žádný zákon, pokud jej neprojednáme s každým občanem České republiky individuálně a nebudeme znát jeho osobní názor na to, jestli s tím zákonem souhlasí, nebo nesouhlasí. Myslím si, že je to docela dobrá a svěží myšlenka. Určitě pokud bude jakýkoliv zákon, který se týká obcí, pak bychom měli vyrazit do ulic a počkat si až na chvíli, kdy budou písemně a doložitelně stanoviska každého města, každé obce, i té nejzapadlejší, protože přece není možné, abychom rozhodovali bez stanovisek těch, kterých se tyto zákony týkají.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, zatím žádný kraj nepředložil takový návrh, který by se tak bytostně týkal samosprávné působnosti krajů jako tento.

Co se týče vašeho návrhu, že bychom měli všechny zákony projednat s každým občanem, to považuji za dobrý nápad. Rozhodně bychom předešli některým blbostem, které zde schvalujeme. (Stále neklid a hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, prosím, ještě mi neutíkejte, anebo mě alespoň poslouchejte. Podle podkladů, které mám k dispozici, tak jste dal návrh na přerušení a odročení, ale až po ukončení obecné rozpravy, nicméně vy jste teď upřesnil, že to mělo být před. Dobře, nechám hlasovat před ukončením obecné rozpravy.

Ptám se, zda se někdo další hlásí. Ještě pan poslanec Vojtěch Vymětal. (Veselost v sále.) Karel, omlouvám se.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vidím, že pokračování dnešní rozpravy je poznamenáno tím, že při včerejším jednání tady nebyl nikdo z členů vlády. Zopakuji to, co už jsem tady říkal. Ono je totiž škoda, že stanovisko vlády neodůvodňuje člen vlády, protože jak mně pan zástupce předkladatele včera ukázal materiál, který do vlády šel, tak v něm jsou uvedena stanoviska krajů, které vláda oslovila. Kdyby toto člen vlády řekl a možná to tady pan ministr řekl jako autorizovaná osoba, že tedy vláda oslovila všechny kraje a že stanoviska byla zjištěna, tak potom se vyhneme tomuto řešení. Možná že by bylo dobře, aby se to stalo normální, aby členové vlády odůvodňovali stanovisko vlády a byli u toho, u projednávání zákonů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předpokládám, že se nikdo další už nehlásí. Předtím než ukončím obecnou rozpravu, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Plevy, který navrhuje, aby se tento bod přerušil a odročil do doby, než Poslanecká sněmovna obdrží stanoviska zastupitelstev jednotlivých krajů.

Pokusím se vás všechny přivolat. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Plevy, který navrhl tento bod přerušit a odročit. Všechny vás odhlašuji na žádost z pléna. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými kartami. Odhlásila jsem vás.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Plevy.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 780 z přítomných 142 pro hlasovalo 41, proti 64. tento návrh nebyl přijat.

 

Pokud se nikdo do obecné rozpravy již nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. - Hlásil jste se, já jsem vás neviděla, takže jako když jsem nic neřekla. Obecná rozprava pokračuje.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, mě opravdu velmi mrzí, že zde není zástupce navrhovatelů. Položil jsem mu otázku a chtěl bych ji zopakovat. Jaké referendum by vůbec kraj vyhlásil, když může být jenom o samostatné působnosti. Mně není jasné typově, jaké referendum. Pan navrhovatel zde uvedl některá referenda, která by mohla být vyhlášena, ale ani jedno z nich, které zde uvedl, nespadá do samostatné působnosti kraje. Proto si myslím, že tento zákon je svým způsobem velmi problematický, a předtím než se rozhodneme, jak budeme hlasovat, protože je zde návrh na vrácení předkladatelům k dopracování, bychom opravdu měli slyšet záměr předkladatele, jak to myslel, která referenda by kraj vlastně vyhlašoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP