(11.30 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Dále. V § 5 Působnost ve věcech územního plánování se mění odstavec 2 takto: Orgány obce a kraje vykonávají působnost ve věcech územního plánování podle tohoto zákona o samostatné působnosti.

V dílu 4 Územní rozhodnutí v § 79 se odstavec 3 a odstavec 4 vypouští.

V § 88 Zahájení územního řízení se v odstavci 1 za slova "účastníkům řízení uvedeným v § 86 odst. 2 veřejnou vyhláškou" doplňují slova "pouze v případech řízení s velkým počtem účastníků". Odkaz na poznámku pod čarou. Poznámka pod čarou zákon č. 500/2004 Sb.

V § 163 Vlastník stavby a zařízení se v odstavci 1 písmeno d) mění takto: Uchovávat stavební deník po celou dobu trvání stavby.

V § 169 Provádění staveb se mění návětí odstavce 3: Svépomocí může stavebník sám pro sebe stavět. Písmeno b) nově zní: stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce uvedené v § 112(,?) stavby pro vlastnické bydlení nebo individuální rekreaci nad 150 metrů čtverečních zastavěné plochy s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 metry a nanejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím, pokud u nich stavební úřad nestanovil, že vyžadují stavební povolení.

V § 122 Námitky účastníků řízení se v odstavci 2 za slovo "byly" vkládají slova "uplatněny a vypořádány".

V § 137 navrhuji nové znění odstavce 4: Vlastník stavby odpovídá za odstranění stavby pod dohledem stavebního dozoru.

V § 138 se v odstavci 2 doplňuje písmeno d), které zní: nepoškozuje vlastníka sousedního pozemku nebo stavby na něm.

V § 155 odstavec 3 zní: Autorizovaný instruktor je povinen vést o svých úkonech evidenci a uchovávat ji po dobu nejméně 10 let. Po uplynutí této doby předá evidenci stavebnímu úřadu příslušnému podle místa stavby oproti potvrzení. Přitom postupuje podle zvláštního právního předpisu. Odkaz na poznámku pod čarou. Poznámka pod čarou zákon č. 499/2004 Sb.

V § 168 odst. 3 vypustit slova písmene e) až i) a n).

V odstavci 4 změnit začátek druhé věty: Jde-li však o stavbu bytového domu, změnu stavby.

V § 70 odstavec 1 konec věty za zmocněné zní: poskytne vlastník technické infrastruktury ve lhůtě do 30 dnů zdarma údaje o její poloze, podmínkách napojení, ochrany a další údaje nezbytné pro projektovou činnost a stavbu včetně situačního výkresu.

To jsou všechny pozměňovací návrhy plus ty, které vám byly předloženy na lavice a ke kterým se rovněž přihlašuji a ztotožňuji se s nimi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Martin Říman, připraví se poslanec František Beneš a poté pan kolega Skopal.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji za slovo. Pane předsedající, uplatňuji jeden stručný pozměňovací návrh, který nyní přečtu.

V části páté se za hlavu pátou vkládá nová hlava šestá, která včetně nadpisu zní: Hlava šestá. Společné ustanovení k soudnímu přezkumu. § 193. Při přezkoumání opatření obecné povahy vydaných podle tohoto zákona soud vychází ze skutkového a právního stavu, který tu byl v době rozhodování správního orgánu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Římanovi. Slova se ujme pan poslanec František Beneš. Připraví se pan poslanec Ladislav Skopal. Ještě je přihlášen pan poslanec Krill. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu k tisku 998, který vám byl rozdán na lavice a který chci jenom velmi stručně zdůvodnit.

V tomto pozměňovacím návrhu se snažím upřesnit rozdělení působnosti mezi zastupitelstva a rady obcí. To v prvé části. Ve druhé části předkládám minimální možný obsah nového zákona, který se týká zavedení technických map, o kterých tady mluvil pan kolega Hovorka. Jenom chci připomenout, že mnoho z návrhů pana kolegy Hovorky bylo již přijato ve výboru, takže bude potřeba kombinovat oba dva návrhy. To za prvé.

Za druhé. K pozměňovacímu návrhu pana kolegy Mencla mi dovolte jeden návrh, kterým by se tento návrh změnil, a to v bodě 78 v § 130 odst. 1 navrhuji vypustit novelizačně vložené body "stavební úřad, popřípadě". Jde o to, že jsem přesvědčen, že geometrický plán musí předložit stavebník, který tuto stavbu realizuje.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Benešovi. Slova se ujme pan poslanec Ladislav Skopal. Připraví se pan poslanec Petr Krill.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Dovolte, abych také přednesl několik pozměňovacích návrhů.

1. V § 11 odst. 1 písm. b) bod 1 uvést v tomto znění: 1. Nadzemní nebo podzemní komunikační vedení veřejné komunikační sítě, včetně jejich opěrných a vytyčovacích bodů a telefonní budky, včetně připojených komunikačních vedení veřejné komunikační sítě pro veřejné telefonní automaty a jejich stavební úpravy.

Poznámka pod čarou x) zní: § 104 odst. 9 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích).

2. V § 111 odst. 1 písm. b) v bodě 8 číslo "50" nahradit číslem "100".

3. V § 11 odst. 1 písm. c) pod bodem 2 uvést v tomto znění: 2. Antény včetně jejich nosných konstrukcí na pozemku i na budovách nebo stožáry umístěné na pozemku do celkové výše 30 metrů včetně souvisejícího elektronického komunikačního zařízení.

4. V § 111 doplnit odst. 3 a uvést jej v tomto znění: O umístění staveb, jejich změn a zařízení uvedené v § 111 odst. 1 postačí územní souhlas.

5. V § 112 odst. 2 písm. m) uvést v tomto znění: m) antény včetně jejich nosných konstrukcí na budovách včetně souvisejícího elektronického komunikačního zařízení, stožáry umístěné na pozemku o celkové výšce nad 30 metrů, včetně souvisejícího elektronického komunikačního zařízení, neuvedené v § 111 odst. 1 písm. c) v bodě 2.

6. V § 126 odst. 2 uvést v tomto znění: Žádost o změnu stavby před dokončením stavební úřad projedná s účastníky řízení a dotčenými orgány v rozsahu, v jakém se změna dotýká práv účastníků stavebního, případně územního řízení, jakož i zájmů chráněných zvláštními právními předpisy, a rozhodne o ní. Na řízení a povolení se vztahují přiměřeně ustanovení o stavebním, případně územním řízení. Změnu stavby lze projednat a povolit též ve zkráceném stavebním, případně územním řízení.

7. V § 138 odst. 1 uvést v tomto znění: Stavební úřad nařídí vlastníku stavby nebo její části odstranění stavby.

Odstavec 7 uvést ve znění: U terénních úprav staveb, které podléhají pouze územnímu rozhodnutí, a u zařízení se poskytuje podle odstavců 1 až 4 obdobně, přitom dodatečně povolení se u staveb, které podléhají pouze územnímu rozhodnutí, pokládá za dodatečnou změnu územního rozhodnutí o umístění stavby.

8. V § 151 odst. 1 za slova "věcné právo" vložit slova "popřípadě užívací právo".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ladislavu Skopalovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Krill, v tuto chvíli poslední přihlášený do podrobné rozpravy. - Mám další přihlášky do podrobné rozpravy, přeháněl jsem to ukončení.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP