(15.00 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Pokud si to umí celé přečíst, tak zjistí, že to je zadávání přes internet, kde mnoho věcí může být v počítači uloženo, kde není zapotřebí to měnit, pouze se ten předmět, ta zakázka, popíše jinak. Já myslím, že žijeme ve světě počítačů a internetu a tato věc bude velmi jednoduchá. I on ji pochopí.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vracíme se do podrobné rozpravy. Prosím pana poslance Zdeňka Koudelku, aby přečetl své návrhy. Připraví se pan poslanec Vrbík.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, uplatňuji tyto pozměňovací návrhy:

1. V § 2 odst. 2 písm. c) zní: c) územní samosprávný celek, v případě hlavního města Prahy a statutárních měst též městský obvod nebo městská část, a jimi zřízená či řízená příspěvková organizace,

2. V § 2 odst. 2 se doplňuje nové písmeno d), které zní: d) veřejná vysoká škola a její fakulta,

Dosavadní písmeno d) se označuje jako e).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím nyní pana poslance Vrbíka - ale pan poslanec Vymětal se nenechá jen tak odbýt. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já mám skutečně jen technickou poznámku. Já rozumím výtkám, které tady padly ze strany některých mých kolegů, ale možná by bylo dobře, kdybyste se podívali do jednacího řádu a našli tam, co nesmí být přednášeno v podrobné rozpravě. Potom mi něco vytýkejte.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, proto jsem si také nedovolil vás přerušit. Nyní prosím pana poslance Vrbíka. Další bude pan poslanec Alfréd Michalík.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Děkuji. Přednesu velmi krátký pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o veřejných zakázkách. V § 2 odst. 2 návrhu zákona písmeno d) zní: d) státní podnik 2a a národní podnik.

V § 2 odst. 2 se dosavadní písmeno d) označuje jako písmeno e) a doplňuje se poznámka pod čarou 2a, která zní: zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů.

Krátké zdůvodnění. S ohledem na vymezení pojmu veřejného zadavatele, jak je zakotveno směrnicemi Evropských společenství, je třeba, abychom jasně definovali, že zákon o veřejných zakázkách se vztahuje i na státní podnik, jakož i reziduálně existující národní podniky. Sice z hlediska právní formy věci spadají pod definici uvedenou v původním písmeni d), nově písmeno e) toho návrhu zákona, ale myslím si, že je účelné uvést toto výslovně, a to zejména s ohledem na dosavadní výkladové problémy ve stávajícím ustanovení § 2 odst. 1 písm. a) bodu 4 zákona č. 40/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Vzhledem k tomu, že státní podnik je právnickou osobou, která ve smyslu § 2 zákona č. 77/1997 Sb. provozuje podnikatelskou činnost s majetkem státu, má k tomuto majetku právo hospodaření a nemá vlastní majetek, myslím, že je vhodné, aby bylo jasně definováno, že i na něj se vztahuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Alfréda Michalíka, připraví se pan poslanec Sehoř.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu k tisku 1076, který jste dostali na stůl. Jedná se o pozměňovací návrh k § 13, týkající se pořizování nehmotného majetku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Sehoře o poslední příspěvek do podrobné rozprav y.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, odkazuji na své pozměňovací návrhy, které jsem nechal rozmnožit na lavice. Jsou jich dvě sady. Jedny jsou pod Sehoř 1, druhé pod Sehoř 2, obojí se týkají elektronických tržišť. Myslím si, že do budoucna to bude jediný způsob, jak konečně jednou také budou existovat veřejné zakázky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě prosím pana poslance Haška a hlásí se pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych přečetl pozměňovací návrh, který měl připravený kolega Miloslav Vlček, který bohužel nemůže být přítomen jednání, takže mě požádal, abych přednesl pozměňovací návrh k usnesení hospodářského výboru, ke sněmovnímu tisku 1076/1.

Jeho pozměňovací návrh zní: V bodě 59 § 38 se vypouští odstavec 2 a odstavce 3 a 4 se přečíslují na 2 a 3.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Hovorku. O slovo se ještě hlásí pan ministr Radko Martínek. Teď prosím pana poslance Hovorku.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovoluji přečíst jeden pozměňovací návrh, a sice do § 68 Otevírání obálek odst. 9 navrhuji doplnit: "za nabídkovou cenu ve struktuře požadované zadavatelem a další údaje podléhající hodnoticím kritériím veřejné zakázky". Dále text pokračuje "a dále informaci o tom, zda nabídka splňuje požadavky podle odstavce 8".

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana ministra. Ale pane ministře, vy chcete závěrečné slovo? Ne. Takže do podrobné rozpravy.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Pane předsedo, já bych požádal také jako předcházejících tisků, protože bohužel čas je nemilosrdný, o zkrácení projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Na 48 hodin. Prosím, pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já bych chtěl, dámy a pánové, varovat Poslaneckou sněmovnu před přijetím návrhu pana ministra. Uvědomme si, že stovky pozměňovacích návrhů jsou ke stavebnímu zákonu a k souvisejícím zákonům. Zkrátili jsme lhůtu už jednou. Další zákon je tento. Opět stovky pozměňovacích návrhů. Budou koncesní smlouvy. Opět bude obrovské množství pozměňovacích návrhů.

Víte, pane ministře, my nemáme za sebou jako vy stovky pracovníků ministerstva, my si to musíme často zvládat sami. A vy nám totiž chcete dát takové podmínky, abychom to nezvládli. Potom totiž může být situace taková, že si to budete muset odhlasovat sám.

Já Sněmovnu varuji před takovým hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Martínek.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Pane předsedo, chtěl bych vaším prostřednictvím kolegovi Vymětalovi vzkázat, že to je pouze jedna jediná věc. Máme-li o tomto zákoně hlasovat ve třetím čtení v pátek, tak nic jiného nezbývá, protože 72 hodin by znamenalo, že by ten návrh měl být na stole v úterý v 9 hodin ráno. O nic jiného nejde. Jeho nároky podle mého názoru nebudou zkráceny. Pokud to samozřejmě nebude zvládnutelné, a to je záležitost také mimo jiné mých lidí, aby společně ve spolupráci s legislativou byli schopni zajistit, abyste podklady měli včas, tak potom to samozřejmě nebude projednáváno v pátek. Myslím si ale, že toto neznamená žádné zkrácení práv jakéhokoliv poslance, protože dříve než v pátek příští týden stejně nemůže být tento návrh zákona projednáván ve třetím čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Argumenty zazněly. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Já jsem vyčerpal všechny písemné přihlášky, dokonce i ústní. Věřím, že všichni, kteří mohli, přečetli své návrhy. Můžeme ukončit podrobnou rozpravu. Končím podrobnou rozpravu.

Budeme hlasovat. Pokud jsem to, pane zpravodaji, řádně sledoval, zazněl pouze onen návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Je to tak. To je jediný návrh, o kterém budeme hlasovat.

Vidím návrh na odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni řádně přihlásili.

 

Budeme hlasovat o zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty, jak o to požádal pan ministr Martínek, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 804. Přítomno je 92 poslanců, pro hlasovalo 54, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Můžeme ukončit druhé čtení bodu číslo 18.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP