(10.20 hodin)
(pokračuje A. Černý)

Jestli máme vůbec ponětí, jak se k takové informaci například dostat. Nebudu tu uvádět nedávný výrok ministra vnitra, to je jedno z ministerstev, které jste jmenoval, kdy se vyslovil na tuto adresu, ve vztahu třeba ke Spojeným státům, velmi skepticky.

A druhá otázka, která je v této souvislosti bezesporu na místě: Jak má Sněmovna, pane ministře, vykonávat svou kontrolní funkci, když obdrží, tedy výbor pro obranu a posléze i Sněmovna, maximálně strohý statistický výčet toho, kolik letounů a jakých typů se v daném čtvrtletí nad naším územím pohybovalo?

Já neočekávám odpovědi na tyto otázky hned teď, proto je berte jako řečnické otázky. Předpokládám, že bude na toto téma velmi rozsáhlá diskuse ve výboru pro obranu a že se pokusíme najít mechanismus, který umožní vyvarovat se toho, aby se Česká republika dostala do podobné situace, v jaké je dnes například Polsko, kdy by někdo mohl velmi snadným způsobem zpochybnit legitimitu všech tisíců nebo minimálně stovek přeletů, které nejsou zcela přesně identifikovány.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Dalším přihlášeným do rozpravy je předseda výboru pro obranu a bezpečnost pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, paní a pánové, slyšeli jsme jak v úvodním slově pana ministra, tak v informaci zpravodaje soubor informací, soubor dat, která skutečně svědčí o tom, že připravovaný návrh vlády, který dnes projednáváme, o přeletech a přejezdech ozbrojených sil cizích zemí přes naše území pro rok příští je docela rozsáhlá a složitá materie.

Ten mechanismus, pan ministr o něm hovořil, je takový, že dnes Poslanecká sněmovna vyslovuje jakýsi globální souhlas s tímto záměrem s tím, že vláda pochopitelně u jednoho každého přeletu či přejezdu rozhoduje samostatně. Já si myslím, že takový postup je jediný možný.

Samozřejmě pan kolega Alexander Černý tady hovořil o určitých pochybnostech, které vyplývají z informací zveřejněných v jednom z amerických deníků před několika měsíci, které hovoří o existenci jakýchsi tajných základen kdesi v Evropě, kam měli být převáženi, transportováni vězni a mělo s nimi být nějakým způsobem nakládáno. Já myslím, že to je informace určitě zajímavá a určitě bude i nějaký vývoj ověřování této informace, ovšem neměli bychom to v žádném případě spojovat s Českou republikou a s tímto materiálem, materiálem o přeletech a průjezdech ozbrojených sil pro rok příští.

Když jsme ve výboru tento materiál projednávali, tak seznam zemí, jejichž ozbrojené síly mohou přelétat a přejíždět přes území České republiky, byl velmi rozsáhlý. Jedná se samozřejmě o všechny alianční země, tedy o naše spojence v Severoatlantické alianci, jedná se i o všechny země, které jsou začleněny v projektu PFP, Partnership for Peace, a jedná se ještě o některé další. Opakuji, vláda u jednoho každého konkrétního přeletu či přejezdu musí rozhodovat znovu a ten mechanismus je takový, jaký je, a je to tak nezbytné.

Myslím si, že bychom mohli opravdu ve výboru při dílčích čtvrtletních informacích o proběhnuvších přeletech a přejezdech tomu věnovat větší pozornost, ale to už je naše vlastní možnost, kterou výbor pro obranu a bezpečnost v této věci má, a záleží pouze na nás, do jaké hloubky budeme u jednotlivých letů, přeletů a přejezdů zacházet, do jaké hloubky se budeme o toto zajímat, a myslím si, že není nezbytné v tuto chvíli chtít po Sněmovně, aby se tímto zabývala. Od toho je náš výbor pro obranu a bezpečnost a kolega Alexander Černý patří k jedněm z nejaktivnějších poslanců, takže jistě on toto téma na výbor přinese.

Já bych velmi doporučoval, aby Poslanecká sněmovna schválila tento návrh a pak abychom se opravdu u čtvrtletích informací a zpráv velmi podrobně zabývali každým letem, který někomu z nás přijde jako zvláštní nebo netypický. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má předseda zahraničního výboru pan kolega Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, velmi krátce bych chtěl navázat na pana předřečníka, kolegu z branně bezpečnostního výboru. Chtěl bych poukázat na to, že informace, která zde zazněla nebo která byla připomenuta, nemá zdroj jenom v některých amerických denících nebo amerických zdrojích. Chtěl bych poukázat na to, že to je problém, kterým se zabývá jak Rada Evropy, tak Evropský parlament, který k tomu zřídil samostatný orgán, který se tím zabývá. To je jedna informace, kterou je nezbytné zdůraznit.

Za druhé bych chtěl reagovat i na pana kolegu Černého a chtěl bych říci, že je samozřejmě přirozené, že počty přeletů nad územím České republiky v souvislosti s mezinárodní situací a s naším členstvím v alianci rostou. Nicméně dám-li dohromady tyto dvě informace, velmi rád bych se při této příležitosti obrátil na pana ministra a vládu České republiky, aby informacím, které zaznívají, věnovali mimořádnou pozornost a abychom byli informováni o tom, zda Česká republika nebyla či nebude do budoucna - o tom bych chtěl být ujištěn - nebude do budoucna místem, kde budou přistávat údajná letadla s údajnými vězni kohokoliv na palubě na území České republiky, protože takové počínání by bylo v naprostém rozporu se závazky, které Česká republika přijala. My jsme jednou ze zemí, která ratifikovala Mezinárodní úmluvu o zákazu mučení etc. Byl bych velmi rád, kdyby na to pan ministr reagoval, a byl bych velmi rád, kdyby Sněmovnu ujistil, že něčemu takovému vláda České republiky i on sám bude věnovat mimořádnou pozornost.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádal pan poslanec Exner. Prosím. Poté pan kolega Svoboda.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Myslím si, že je potřeba si uvědomit především to, že o těchto věcech nerozhoduje vláda, jak se zmínil pan poslanec Vidím, ale ve skutečnosti to rozhodování je na úrovni Centra vojenské dopravy jakožto dílčího úřadu Ministerstva obrany a ve skutečnosti potom rozhoduje konkrétní člověk, který zrovna je v příslušné službě. Myslím si, že není možné vzít tak jednoduše to, co řekl pan poslanec Laštůvka, že je naprosto přirozené, že poroste počet podobných přeletů a případně i přistání a přejezdů přes naši republiku. Jde přece jenom o problém, který máme řešen v naší ústavě, a to, že postupujeme rozhodování v těchto věcech na nižší úrovně, je určitým konkrétním rozhodnutím, nikoliv nějakým automatickým problémem. Vzhledem k tomu, že z velké části jde o letadla a vlaky, které nesou materiál, který je minimálně vojensky citlivý, ať už jde o vojenskou výzbroj nebo výstroj, ale také samozřejmě o osoby, je situace, kdy tento počet roste, spíše svědectvím o tom, že bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje a potřeba používání ozbrojených sil roste, což není nijak zvlášť příznivé.

Já bych se ale v této souvislosti chtěl přece jenom obrátit na představitele vlády ještě v otázce přeletů, které se mají týkat krycích společností CIA. Konkrétně v České republice tisk oznámil patnáct takových přeletů, příp. přistání. V tisku se objevily také fotografie letadel se znaky, které odpovídají tomu, že jde o letadla, která používá CIA, z ruzyňského letiště, a myslím si, že by bylo na místě, abychom dostali informaci, jestli vláda ví o tom, co bylo na palubách těchto letadel a jak se celá situace vyvíjí. Já jsem si samozřejmě vědom toho, že jestliže jde o letadla, která jsou kryta civilními společnostmi, nemusí to bezprostředně být problém pro pana ministra obrany, nicméně bylo by třeba, aby i tato záležitost byla vyjasněna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP