(9.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 921. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak nám bylo před chvilinkou přečteno panem zpravodajem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 921. Z přítomných 160 pro 27, proti 40. Tento návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Miroslav Máče: Dalším návrhem byl návrh pana Vojtěcha Filipa. První jeho návrh je následující: Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby po projednání uložila Ministerstvu dopravy České republiky v případě rozhodnutí orgánu dohledu, že vyloučení nabídek je neúčinné, aby v souladu s názorem orgánu dohledu Ministerstvo dopravy pokračovala ve vyhodnocení účastníků veřejného výběrového řízení. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se na stanoviska pana zpravodaje, pana ministra? Pan ministr nesouhlasí, pan zpravodaj za sebe souhlasí.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 922. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 922 z přítomných 161 pro 54, proti 22. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Máče: Druhý návrh pana poslance Vojtěcha Filipa je následující: Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby po projednání uložila ministru dopravy zrušit v souladu se zákonem č. 40/2004 Sb. výběrové řízení na dodávku systému elektronického mýtného pro nákladní automobily v České republice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím o stanoviska. Pan ministr nesouhlasí, pan zpravodaj souhlasí.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 923. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 923 z přítomných 160 pro 46, proti 27. Také tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme myslím, pane zpravodaji, vyčerpali všechny návrhy, o nichž bylo možno hlasovat. V tom případě končím projednávání tohoto bodu s konstatováním, že Sněmovna k němu nepřijala žádné usnesení. Končím projednávání bodu č. 173.

Oznamuji, že pan poslanec Vlastimil Tlustý má náhradní kartu č. 4.

Dalším bodem, který jsme si pevně zařadili, ještě si to kontroluji, ale je to tak, je bod č. 156. Ještě přečtu, že druhým bodem bude 171, třetím bodem 172, abychom věděli, co je před námi.

 

Nejprve zahajuji projednávání bodu

 

156.
Návrh poslanců Anny Čurdové, Jitky Kupčové, Taťány Fischerové,
Kateřiny Dostálové, Lucie Talmanové, Kateřiny Konečné,
Zdeňka Jičínského, Vladimíra Doležala, Pavla Svobody,
Vlastimila Ostrého a Vladimíra Koníčka na vydání zákona
o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 969/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů za navrhovatele usedla paní poslankyně Anna Čurdová, a také požádám zpravodajku k tomuto tisku paní poslankyni Zuzku Rujbrovou. Obdrželi jsme sněmovní tisk 969/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku. Pan poslanec Dub se hlásí jako první. (V sále je stále velký hluk.) Prosím ale o klid!

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím všechny kolegyně, žádám všechny kolegy, jsme ve třetím čtení, aby věnovali pozornost průběhu projednávání tohoto bodu nebo opustili jednací síň. Není možné jinak pokračovat.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám za pomoc. Vážená paní předsedající, když už jsem u mikrofonu, tak si nemůžu odpustit jenom krátkou poznámku k tomu, co jsem tady navrhl. Paní kolegyně Fischerová říkala, že diskuse nepřinese nic nového. Přinesla. Já jsem ten návrh měl připravený již dlouho, ale nakonec jsem zvážil rozhodnutí, abych vystoupil. Paní kolegyně Rujbrová zmínila, že navrhuji polygamii. Nenavrhuji polygamii, bigamii nebo mnohoženství. To bych musel novelizovat trestní zákoník. Myslím, že to jsou věci trestné. Já jsem navrhl mnohopartnerství. (Veselost v sále a potlesk poslanců.) A to z toho důvodu, že když dva lidé, kteří spolu aktuálně žijí a mají třeba stejné pohlaví, mají mít nějaké výhody, tak fakt nevidím důvod, proč když spolu žijí tři lidé, by tyto výhody mít nemohli.

Ale teď přicházím s návrhem, který nesouvisí s tímto původním návrhem. Chtěl bych, abyste to opravdu odlišili. Teď jsme měli na této schůzi -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte, ale ve třetím čtení pouze legislativně technické nebo gramatické úpravy je možno navrhnout.

 

Poslanec Tomáš Dub: Já jsem chtěl říci a zdůvodnit návrh, který teď podám, docela faktický návrh, že ve druhém čtení jsme měli návrh zákona o střetu zájmů. Správně bychom v tomto návrhu zákona měli dát i novelu toho, že se vztahuje na registrované partnery, nicméně ve druhém čtení nešlo předjímat, zda bude zákon o registrovaném partnerství schválen. Tudíž se domnívám, že při projednávání zákona o registrovaném partnerství musíme řešit v tomto smyslu i novelu zákona o střetu zájmů, protože střet zájmů se týká rodinných příslušníků a manželů. Opravdu si nedokáži představit, že manželka politika, úředníka má nějakou povinnost a na druhou stranu registrovaný partner tuto povinnost nemá.

Dobře přece víte, že právě v registrovaném partnerství se řeší majetkové věci, dědění a podobně. Mně by to přišlo naprosto unfair.

Proto navrhuji vrátit tento zákon zpět do druhého čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Jsme ještě v rozpravě. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Marek Benda se hlásí o slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, využiji také prostoru, který mi umožňuje rozprava ve třetím čtení, ke krátkému vystoupení.

Jeho první část se týká dopisu, který jste asi všichni dostali v těch krásných deskách od Gay and lesbické ligy, který nám znovu ukázal, že po všech slovech o lidských právech, toleranci a všem možném o nic takového nejde. Všechny návrhy, které by měly směřovat k tomu, aby skutečně - například návrh pana kolegy Duba, ale i dalších - citový vztah byl postaven na nějakou úroveň, řekněme ne úroveň rodiny, ale na nějakou úroveň, kde ho budeme hodnotit, se náhle ukazují jako liché. Nikdo o nic takového přece nestojí, ale jediné, co je tady třeba udělat, je veřejná oslava tohoto typu vztahů. Mně to připadá zvláštní, ale myslím, že byste si ten dopis v rámci míry tolerance této menšiny vůči ostatním měli přečíst.

Druhá věc, která také proběhla od druhého čtení a kterou pokládám za daleko zásadnější, jsou vyjádření pana Paroubka, že zavázal svůj klub k hlasování. Mně to připadá jako něco naprosto bezprecedentního v této Sněmovně. Jsem tady dlouho. Mnozí z nás už opakovaně zažili dotazy novinářů, a jsem překvapen, že novináři nereagují na to, jak v etických otázkách máme míru volnosti hlasování, jak se srovnává klubová disciplína s naším svědomím a se slibem, který jsme zde skládali a který jsme zde slyšeli naposledy v úterý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP