(12.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Vnímám přihlášku předsedy klubu ODS, ale chtěl bych ho požádat ještě o chvilku strpení, než vysvětlím svůj další postup.

Jsem přesvědčen, že je možné dokončit toto jednání buď tím, že návrh vrátíme výborům k novému projednání, případně ho zamítneme. Pokud tato dvě rozhodnutí nebudou, ponechám na Sněmovně, jestli budeme pokračovat tak, jak bylo rozhodnuto, to znamená zákonem o nájemném, a požádám o to Sněmovnu, protože sám nemohu rozhodnout o tomto o procedurálním návrhu, protože jsme zahájili jeden bod a už ho podruhé budeme přerušovat, ale myslím si, že je aktuálně možné tyto dvě věci nejdříve prohlasovat a potom si říci, jestli je před námi hlasování, a tedy budeme pokračovat v bodu 172, anebo jestli před námi není hlasování, a budeme tedy jednat o tom, co bylo schváleno, tedy o bodu 167.

Rozumíme si teď dobře? (Souhlas.)

Nyní pan předseda klubu ODS. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS se vyjádřit před hlasováními o právě projednávaném návrhu.

Mohl bych tady opakovat vše, co jsem říkal při minulém vystupování u podobného zákona, protože pan ministr Rath zcela evidentně své komunistické představy o fungování zdravotnictví bude prosazovat ve všech segmentech současného českého zdravotnictví. V tomto případě navrhuje, aby místo zástupců pojištěnců, kterých je 3,5 milionu tzv. zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, a jejich zaměstnavatelů, to znamená lidí, kteří reprezentují ty, kteří jsou pojištěni, a lidí, kteří reprezentují podniky, ve kterých tito pojištěnci pracují, byli nahrazeni zástupci, jak tady říkal, státu, a to v logice, teda jeho komunistické logice, proto, že jsou tyto zaměstnanecké zdravotní pojišťovny státní.

Není to pravda, nejsou, pane ministře, státní, a to bez ohledu na to, co vy si myslíte. Ano, vy chcete, aby byly státní, to je součást vašeho přesvědčení a toto je další krok tímto směrem.

Ujištění, že stát budou zastupovat místo pojištěnců ve správních a dozorčích radách osvícení politici všech politických stran, nás neuklidňuje, protože je evidentní, že to budou opět podle vašich komunistických představ zástupci především vaši a Ministerstva zdravotnictví.

Chtěl bych upozornit ty, kteří se chystají tento návrh podpořit, že jsme hledali, ve kterém politickém programu, se kterým předstupovaly demokratické politické strany k volbám v roce 2002, jsou tyto principy výměny zástupců pojištěnců za politiky zakotveny. Asi vás, kolegové, zejména z ČSSD, nepřekvapím, když uvedu, že nejsou. Jak by také mohly být, když je to v demokratickém státě nepředstavitelné, že by místo zástupců pojištěných lidí šli zasedat do dozorčích a správních rad politici a ministerští úředníci! To jste si do programu nedali a teď tady těsně před volbami chcete voliče překvapit.

My samozřejmě vzhledem k hlasováním, která tady proběhla, vidíme, že koalice ČSSD a KSČM pod taktovkou komunisty Ratha toto realizuje. Ale je potřeba, aby to veřejnost znala, protože, pane ministře, když jste se tady nade mnou tak rozohňoval, já už jsem pochopil, že vám, komunistům a sociálním demokratům, nevadí, když je někdo komunista. Vám vadí, když ty komunistické myšlenky opustil, jako jsem to učinil já. Pokud na nich někdo trvá jako vy (oživení v sále), tak je to v pořádku. No jak by to také v téhle koalici, která tady vládne, mohlo být?

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi klubu ODS, včetně školení politologického.

A já si dovolím tedy nejdříve vyzvat ke dvěma procedurálním hlasováním, kdy rozhodneme o vrácení do druhého čtení, tak jak navrhla kolegyně Talmanová. Pokud to nebude přijato, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který zazněl ve druhém čtení. A potom, když ten neprojde, budeme se návrhem zabývat dál.

Ověřil jsem si, spolu s předsedou Poslanecké sněmovny, že nájemné není pevně zařazeno na 12.10 hodin, jenom poznamenám, že ve 12.10 hodin může nejdříve začít. Můžeme tedy v pořádku bez přerušení potom projednávat bod 172. - Má někdo výhradu?

Na žádost z pléna vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Kolegyně Němcová říká, že ve třetím čtení nejdříve máme hlasovat o zamítnutí. Já o tom nejsem úplně přesvědčen…

Přidržíme se bodu 95 odst. 3 jednacího řádu a budeme nejdříve hlasovat o zamítnutí návrhu zákona.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 959 a ptám se, kdo je zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 959 ze 133 přítomných pro 40, proti 77. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP