(14.40 hodin)
(pokračuje Martínek)

A ve skutečnosti právě to, jak tady pan kolega hovořil, tak to bude znamenat přesně ono, že nebude muset obíhat úřad tak jako doposud. Ta snaha získat stavební povolení, která byla mnohdy velmi obtížná, bude výrazně kratší. Myslím, že tenhle zákon je velmi moderní.

Samozřejmě si definitivní soud nechám až podle toho, které pozměňovací návrhy projdou nebo neprojdou, protože pan kolega má skutečně pravdu, že tam byla předložena spousta pozměňovacích návrhů. Některé jsou opravdu velmi problematické.

Mimochodem, u pana kolegy Mencla je to ten problém, že by v samostatné působnosti měl probíhat celý systém územního plánování. Tenhle zákon umožňuje přesně to, na co jsou občané, nebo resp. obce, zvyklí doposud, tzn. zadávání a také schvalování územního plánu je zcela jednoznačně na samostatné působnosti obce. Dokonce se rozšiřují její možnosti proti stávajícímu systému, to znamená, může požádat jako úřad s rozšířenou působností, tak prostě celou řadu dalších možností, aby jí pomohli potom při zpracování tady této záležitosti.

Pokud se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Kaly, já samozřejmě vím, že velká část Sněmovny má s tímto vážný problém. A já samozřejmě nechci, aby takto složitá a nová norma byla zatěžována tímto problémem. Nicméně jisté je, že návrh poslance Kaly už sehrál zcela jednoznačně svou úlohu. A v tom zápase o budoucnost rozvoje Moravskoslezského kraje, severní Moravy, tak bezesporu přispěl k tomu, že nakonec se lidé umoudřili a nakonec ten výsledek je takový, jaký jsme si všichni přáli, to znamená rozkvět Moravskoslezského kraje je možný. Já jsem pevně přesvědčen, že bez této hrozby by tomu tak nebylo. Nicméně myslím si, že by v této chvíli bylo rozumnější tady tuhle věc ještě znovu prodiskutovat a vrátit se k ní tak, aby byla precizně zpracována, aby nemohlo dojít k určitým dejme tomu polemikám tady v této záležitosti.

Jinak bych chtěl znovu poděkovat všem těm, kteří se podíleli na zpracování a přípravě tohoto návrhu zákona. Pan kolega Hrnčíř přes svá kritická slova vykonal jako zpravodaj myslím velkou práci a doufám, že se nám společně podaří projít úskalími tolika hlasování.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď pan poslanec Hovorka, připraví se pan poslanec Aubrecht. Pak tady mám ještě přihlášku pana poslance Mencla. V tomhle pořadí. Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím požádat o stažení svých pozměňovacích návrhů označených F1 až F8 a dále F15 a F27. Pozměňovací návrhy pod označením F1 až F8 stahuji z toho důvodu, že neprošly garančním výborem, a pozměňovací návrhy pod písmenem F15 a F27 z toho důvodu, že by vyžadovaly legislativně technickou úpravu, která je nad rámec legislativně technické poznámky.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Aubrechta, připraví se pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já budu kratší. Pouze se přihlašuji v rozpravě k legislativně technickým pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány na lavice.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. A nyní poslední přihlášený pan poslanec Mencl. A ještě potom pan poslanec Beneš. Takže nyní prosím pana poslance Mencla.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Já se také přihlašuji k legislativně technickým úpravám pozměňovacích návrhů v části E, které jsem podal.

Dovolte jenom, abych konstatoval, že to činím přesto, že v původním textu tyto gramatické úpravy byly správně a vznikly mně neznámým způsobem při přepisu ve Sněmovně.

Nicméně mi dovolte, abych zde ještě řekl slovo k tomu, co zde řekl pan ministr. Není zde teď místo opravdu pro nějakou hlubokou polemiku. Nicméně jestli pokládá za problematické, že si územní plány budou pořizovat obce, tak bych chtěl říci, že tomu tak jednak již bylo, nebyla by to žádná novinka. Až za socialistických vlád to bylo obcím odebráno a nyní se to posunuje ještě dál se zřizováním úřadů územního plánování. A řekl bych, že to není můj extrémní návrh. Například je to také návrh Svazu měst a obcí, čili i starostů za sociální demokracii. To bych chtěl panu ministrovi zde říci.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Beneše.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já mám spíše dotaz. Já považuji za největší problém tohoto zákona obavu obcí a měst o budoucnost svých stavebních úřadů. Požádal bych pana ministra, kdyby mě mohl poslouchat a kdyby mi potom mohl odpovědět a ujistit mě, že tento návrh zákona nepředpokládá, že by došlo k nějakému rušení stávajících stavebních úřadů. To je pro mne záležitost rozhodující při úvaze o postoji k celému návrhu zákona.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak pan ministr bude reagovat.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Ano, nepředpokládáme a v tomto smyslu jsou načteny pozměňovací návrhy, aby v žádném případě nebyla nějaká mýlka, že by mohlo dojít k rušení nějakých stavebních úřadů. Tento zákon nezruší žádný stavební úřad. Jediná věc je, to je pravomoc, která přechází z bývalých okresních úřadů, které měly pravomoc rušit a zároveň zřizovat stavební úřady, tak tahle pravomoc do budoucna přechází na krajské úřady.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, pane ministře. Nikdo další se nehlásí? Takže rozpravu končím.

Jestli nějaká závěrečná slova? Ani ta nejsou třeba? Takže přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poprosím zpravodaje, aby nám sdělil, jak navrhuje postupovat při hlasování, nejdřív. Takže prosím proceduru.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážené dámy a vážení pánové, čeká nás hlasování o pozměňovacích návrzích. Jak jsem řekl v rozpravě, je jich 365. Pokusím se vás provést touto procedurou s nejmenším počtem komplikací, ale přece jenom v takovémto počtu bude zapotřebí některé věci provést s určitou obezřetností. A poprosím vás v tom případě o shovívavost, abychom postupovali trošku pomaleji, ať všechny věci, které mají určité návaznosti jednak na vlastní sněmovní tisk 998, ale také na sněmovní tisk 999 a také na sněmovní tisk 1015, jsme stihli zaznamenat.

Hlasovací proceduru jsme vám s ostatními zpravodaji z ostatních poslaneckých klubů předložili v písemné formě. Byla vám rozdána na lavice, takže jste se s ní mohli seznámit. Já bych ji rozšířil jenom o následující body:

Vůbec nejprve bychom hlasovali o stažení pozměňovací návrhu pana poslance Hovorky F1 až F8, F15 a F21. (Předsedající. 27.) 21, nebo 27?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče Hovorko, můžete to eventuálně upřesnit?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: F15 a F27.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Takže to jsem se přeslechl. F27.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP