(19.10 hodin)
(pokračuje Jičínský)

A tady nejde o to, že se podezření týká něčeho, co souvisí s politickou činností poslance této Sněmovny. Tady jde o podezření z trestného činu obecné kriminální povahy, a já myslím, že pokud nedáme souhlas, tak pro veřejnost to bude velmi špatný signál o tom, jak přistupujeme k těmto věcem, že obecně mluvíme o tom, že korupce je nežádoucí, a jestli se objeví podezření, a to podezření padá, já netvrdím, že je důvodné, ale padá na někoho z našich řad, tak prostě řekneme noli tangere - nedotýkejte se! (Potlesk klubu poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. - Pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip má slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, paní a pánové, jsem přesvědčen, že v řadě svých výroků měl pan kolega profesor Jičínský pravdu. Jen varuji před tím, aby Poslanecká sněmovna kdykoli rozhodovala řekl bych jen tak, bez provedených důkazů nebo bez toho, že by si nechala celou věc osvětlit. Nemyslím si, že stačí, aby Policie České republiky řekla: vydejte mi toho nebo onoho poslance, my ho chceme trestně stíhat. To si nemyslím, že je dostatečný důvod, a takové žádosti by neměla Poslanecká sněmovna obecně vyhovět. Jestliže má dojít ke střetu mezi výkonnou a zákonodárnou mocí, musí takový střet být podle mého soudu dostatečně odůvodněn.

Vím, že jsem se s tím setkal při jedné příležitosti jako advokát v polovině devadesátých let, a musím říct, že mi bylo velmi smutno, když jsem zjistil - nešlo ovšem o střet mezi zákonodárnou a výkonnou mocí, šlo o střet mezi mocí výkonnou a mezi mocí soudní - že se podařilo některým policistům zabránit konkrétnímu soudci, aby se dostavil jako předseda senátu odvolacího soudu k jednání, kde měl soudit policistu, a jeho kolegové zabránili právě policejním zákrokem, aby přijel včas na ono jednání.

Myslím si, že v tomto ohledu je vždycky velmi důležité, aby orgán Sněmovny, který předkládá Poslanecké sněmovně návrh na rozhodnutí o vydání nebo nevydání, byl dostatečně informován. Já tu informaci nechci pro celou Poslaneckou sněmovnu, ale trvám na tom, aby ta informace byla kompletní pro mandátový a imunitní výbor.

Jsem přesvědčen, že tu jsou pochybnosti, které jsem získal ze tří důvodů. Z toho, co tady říkala předsedkyně výboru Zuzka Rujbrová ve své zpravodajské zprávě, za druhé z toho, že existují i jiné záznamy, které by mohly sloužit mandátovému výboru k jednání, a za třetí z toho, že ten materiál, který předložila paní kolegyně Dundáčková jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru, je profesionálně špatně zpracován. Vím, že předsedkyně mandátového a imunitního výboru už nechala rozdat opravené usnesení výboru, které už je bez formálních vad. Přesto jsem přesvědčen, že mezitím mandátový a imunitní výbor nezasedal, že je potřeba celou věc mu vrátit k novému projednání a řádným způsobem, protože jde o ústavní věc, řádným způsobem tuto věc posoudit a předložit to znovu. Myslím si, že na to má, pokud se tak rozhodneme, mandátový a imunitní výbor dnešní večer a zítřejší ráno.

Formálně proto navrhuji vrátit celou věc mandátovému a imunitnímu výboru k novému projednání. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Váš návrh registruji, pane místopředsedo.

Nyní se hlásí předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, jaká je role mandátového a imunitního výboru v této kauze? Myslím, že mandátový a imunitní výbor má za úkol shromažďovat a poskytnout nám všechny informace potřebné k rozhodnutí Sněmovny. To si myslím, že je jeho role. Měl by se starat o to, aby všechny tyto informace zkompletoval, dal dohromady a postaral se o to, aby je Sněmovna měla k dispozici, aby na základě těchto informací mohla rozhodnout.

Tady v průběhu dne se něco odehrálo. Já jsem zjistil, že ve Státních aktech probíhá jednání ministra vnitra, dvou policistů. Když jsem tam přišel, tak tohoto jednání se účastnila paní zpravodajka Rujbrová a byla tam také předsedkyně mandátového a imunitního výboru paní poslankyně Dundáčková. Co se tam dělo? Pan ministr upozorňoval na skutečnost, že v průběhu dne státní zástupkyně se rozhodla uvolnit vyšetřovací spisy v celém rozsahu mandátovému a imunitnímu výboru.

Já bych tady chtěl říci - byl jsem svědkem toho, že v této místnosti pan ministr byl velmi ošklivě napaden, nechutným způsobem. Já bych chtěl tady pana ministra vzít jednoznačně v ochranu. Zkoumal jsem jednací řád a jsem přesvědčen, že ho v ničem neporušil.

Opakuji: Povinností mandátového a imunitního výboru je zajímat se a získat všechny informace potřebné k rozhodnutí. Je v pořádku, když ministr se snaží všechny tyto informace Sněmovně zprostředkovat, že tady upozornil zpravodajku a předsedkyni mandátového a imunitního výboru na fakt, že nyní je k dispozici celý vyšetřovací spis. Já pokládám za normální to, co ministr udělal. Já pokládám za podivné, pokud mandátový a imunitní výbor naopak tady vytvořil hysterii kolem toho, co si to ministr dovolil. Opakuji: Pan ministr se nemůže obrátit na mandátový a imunitní výbor, nemůže ho svolat. Jediné, co může udělat, je obrátit se na zpravodaje a předsedkyni mandátového a imunitního výboru. Jeho kroky byly naprosto korektní, normální a přirozené. Rozmysleme si, co je v pořádku a co ne. V pořádku není ta hysterie, která se tady vytváří.

Já jsem tady neúspěšně vám, přátelé, předložil etický kodex. Budiž, vůle Sněmovny je nejvyšší zákon v těchto věcech. Ale opakuji vám: V této kauze pokládám za nešťastné, že pan poslanec Doležal, protože se jedná o otázku obecné kriminality, nesouhlasil s vydáním. Tady jde o jméno Sněmovny, přátelé. Tady jde o to, že veřejnost to nemůže přijmout, na co tu imunitu máme, jestliže je problémem mezi veřejností a Sněmovnou. Jestliže my v této otázce budeme poslance chránit, tak prostě všichni před veřejností ztrácíme.

A kdo se tady má hájit? Ne ministr! Já tvrdím, že to je hrubá chyba. A kdyby tady byl sociální demokrat ve stejné kauze, tak vám tvrdím, že tady jde o princip, tady nejde o politickou stranu. A mně je líto, že hysterie se vede tímto nešťastným směrem.

Opakuji: Ministr jednal správně, mandátový a imunitní výbor, který tato informace nezajímá, je podivný a jedná špatně. (Potlesk klubu poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to bylo vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka.

S faktickou poznámkou paní kolegyně Dundáčková, poté s přednostním právem pan místopředseda Langer a paní zpravodajka Zuzka Rujbrová. Toto je zatím pořadí přihlášených.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážené dámy a pánové, nebudu reagovat na naprosto bezprecedentní obvinění, které zde vznesl pan předseda Poslanecké sněmovny. Dovolíte-li, pouze vám popíši situaci, která se stala dnešního odpoledne a kterou bych bývala odtud ani nepopisovala.

Byla jsem upozorněna na to, že pan ministr Bublan do kuloáru přivedl dvě osoby, které mohou být možná vyšetřovateli či dalšími osobami informovanými o průběhu kauzy našeho pana kolegy. Já jsem do Státních aktů dorazila, abych se ujistila o tom, že toto podezření je nedůvodné, že k něčemu takovému na půdě Poslanecké sněmovny nemohlo dojít.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP