(19.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím předsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka, poté pana kolegu Zdeňka Jičínského, pana kolegu Josefa Vondrušku a pana kolegu Miroslava Kalouska.

Faktická poznámka. Nevím, kdo byl první. Nejprve prosím pan kolega Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Já jsem chtěl jenom ujistit celé auditorium, že nikdy nikdo v mandátovém výboru nezpochybnil, že poslechy byly povoleny soudem. To jsme měli k dispozici. Je zbytečné o tomto vést diskusi a není třeba, aby nám to pan ministr dokazoval. To víme a je nám to známo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím, nyní faktická poznámka, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní a pánové, trvám na svém procedurálním návrhu. Vycházím z § 63 odst. 3 písm. a) zákona o jednacím řádu. Považuji tuto diskusi za zcela nesmyslnou a mlácení prázdné slámy.

Já jsem přesvědčen o tom, že pokud to vrátíme mandátovému a imunitnímu výboru, mandátový a imunitní výbor se seznámí s tím, co mu má být dodáno, budeme mít nové rozhodnutí a můžeme diskutovat nad faktickou věcí, nikoliv nad tím, co muselo být jako nekvalitní práce mandátového a imunitního výboru přepracováno, protože tam bylo dokonce i vadné datum narození, a nechtěl bych postrašit kolegu Doležala, o devět let.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Slovo má předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budu rád, když se podaří diskusi rychle ukončit a pozvu grémium k sobě. Dovolte mi jenom několik poznámek k tomu, co tady bylo řečeno.

Mě vždycky fascinuje lehkost, se kterou se tady říkají takové věci, jaké říká pan místopředseda Langer, který klidně řekne, že předseda Sněmovny tady nepravdivě vylíčil celou situaci. (V sále je velký neklid.) Vezmeme si stenozáznam, pane místopředsedo, vezmeme si stenozáznam a najdete mi tu nepravdivou větu. Sedneme si na to spolu a najdete mi tu nepravdivou půlvětu.

Další věc. Paní poslankyně Dundáčková, paní předsedkyně, řekla, že byl bezprecedentně porušen zákon a jednací řád tím, že pan ministr nepostupoval tak, že nedal věc předsedovi Sněmovny, aby ten ji pak postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. To je opět úžasná lehkost. Já vám říkám - který zákon, který jednací řád? Jak to, že jiní ministři se obracejí na ostatní výbory přímo? Nic nebrání panu ministrovi, aby se přímo obrátil na mandátový a imunitní výbor, aby přímo jednal s předsedkyní, aby přímo jednal se zpravodajkou. On má povinnost poskytnout Sněmovně všechny informace; pokud je má a snaží se, tak jedná správně. Vaše tvrzení, že jediný možný postup byl přes předsedu Sněmovny, je nepravdivé a nesprávné a nemáte ho o co opřít.

Další věc. Není pravda, že paní předsedkyně poskytla členům všechny informace. Jak to, že tady členové vůbec nevědí o tom, že je k dispozici trojnásobná hromada informací, než byla ta, kterou měli původně k dispozici? Jak to, že to prostě členové nevědí a nebylo jim to sděleno? To jsou plně informovaní členové mandátového a imunitního výboru? (V sále je stále velký neklid.)

Další věc. Tato budova je budova veřejně přístupná. Mně není jasné, o co opíráte to, že tady byli přítomni dva vyšetřovatelé. Neměl jsem žádný seznam těch, kteří sem nesmějí, a vyšetřovatelé že by tam byli. Prosím vás, o co opíráte tato tvrzení? Všechna tato hysterická panika, všechna tato zbytečná politizace je vaše dílo, protože tady se nestalo nic mimořádného. To je totiž to nejúžasnější. Tady se nestalo vůbec nic a my tady máme tuto zbytečnou vzrušenou debatu.

Já se připojuji k návrhu pana místopředsedy Filipa vrátit tento návrh. Mandátový a imunitní výbor by se měl celý zabývat celým spisem, který je k dispozici. Navrhoval bych, abychom v 9 hodin ráno tady měli výsledek. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou se hlásí místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, myslím, že kdybychom si pustili videozáznam celého tohoto bodu, tak bychom přesně našli zlomový okamžik toho, kdy do jednání Sněmovny o tomto bodu byla vznesena emoce, vnesena úžasná lehkost obvinění. Teď bych citoval poslední slova pana předsedy Zaorálka. Moc vás prosím. Pusťte si ten videozáznam. Odpovězte si sami na otázku, respektive na mé tvrzení, že to byl právě pan předseda Zaorálek a jeho vystoupení, které se neslo v duchu úžasné lehkosti obvinění. Bylo to přece vystoupení pana předsedy Zaorálka, který obvinil mandátový a imunitní výbor z toho, jak nekvalitně pracoval.

Přijímám výzvu pana předsedy Zaorálka k tomu, abychom se podívali do stenozáznamu, a věřím, že se mi z tohoto místa omluví na základě jeho vystoupení směrem k paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru.

Nicméně bych teď chtěl odlišit skutečně podstatu jednání mandátového a imunitního výboru. Chtěl jsem se vrátit k důvodům, které mě vedly k požádání o svolání jednání grémia. Kolegyně a kolegové, všichni jste vyslechli vystoupení ministra vnitra. Sami si odpovězte na otázku, zda se ministr vnitra České republiky František Bublan z tohoto místa před několika minutami nepřiznal k tomu, že zasahoval do konkrétní trestní věci. Sami položte otázku ministru vnitra Františku Bublanovi, kolikrát se takovýmto způsobem choval v situaci, kdy se z médií dozvěděl o trestních případech jiných konkrétních lidí, které ho zneklidnily.

Kolegyně a kolegové, jestli v tuto chvíli si budeme zakrývat oči, zacpávat uši a budeme se tvářit, že to, o čem zde hovořil ministr vnitra František Bublan, je normální postup politika v čele represivního aparátu, potom se můžeme jenom ptát, co bude po dnešku následovat. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Zdeněk Jičínský. Po něm pan kolega Josef Vondruška.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, je dost zajímavé, jak se svého času velmi zajímavý román Milana Kundery, který má název úžasná (míněno Nesnesitelná) lehkost bytí, dostal teď do Sněmovny. Neříkám, že to obdivuji, ale až mě někdy zaráží, s jakou úžasnou lehkostí Ivan Langer vznáší obvinění z policejního státu a podobně. Myslím, že vzhledem ke své ústavní funkci by si měl počínat opatrněji, jakkoliv jako řadový poslanec nemám mandát, abych ho mohl korigovat v jeho chování.

Nemyslím si, že žádný ústavní činitel je oprávněn k tomu, aby vznášel pochybnosti o tom, jestli tu je, nebo není normální právní stát. Když říkám normální, myslím normální v rámci šestnácti let postkomunistického vývoje. Tím je dána jeho normalita. Vážení kolegové, bránil jsem se proti tomu, když z levé strany, mám na mysli ze strany KSČM, se objevily určité pochybnosti ve věci soudního procesu s Karlem Hoffmannem. Nikdo nemůže prokázat, že by tu byl někdo stíhán a odsouzen z politických důvodů.

Nevnášejme sem v této předvolební atmosféře, kdy už tak tu přestávají fungovat normální pravidla fair play v této Sněmovně, nevnášejme sem víc toho, co nám brání normálně fungovat. Jsou tu vznášena obvinění ministra Bublana. Vypadá to teď, jako kdyby hlavní problém, o kterém jednáme, nebylo to, zda máme rozhodnout o vydání poslance Doležala ke stíhání, ale že se budeme zabývat nějakou disciplinární odpovědností ministra Bublana. Když říkám disciplinární, karikuji samozřejmě. Ale věc je jasná. Máme rozhodnout o tom, zda Poslanecká sněmovna vydá, nebo nevydá. Myslím, že věc je jasná. Poslanci Doležalovi nehrozí žádná vazba. Prostě bude vyšetřován pro činnost, prověří se, potvrdí se, nepotvrdí se. Takových věcí je x, takto je vyšetřována řada lidí. Chceme-li boj s korupcí myslet vážně, pak nemůžeme sami tomu klást takovéto překážky.

Myslím, že by bylo opravdu nejsprávnější, jak to navrhoval kolega Filip, kdyby se večer sešel mandátový a imunitní výbor. Jestli setrvá na svém stanovisku, dobře, zítra nám ho sdělí. My rozhodneme, zda stanovisko přijmeme, nebo ne. Máme právo rozhodnout jinak. Nechť se sejde i grémium, protože je myslím v zájmu věci, abychom nechci říci začali, ale abychom dokončili naše fungování v relativně slušné atmosféře, protože to, co si o nás myslí veřejnost - žádný dobrý obraz o nás nemá. Myslím, že si nemusíme dělat iluze. (Potlesk poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP