(20.00 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Dovolte mi, vážené dámy a pánové, abych vám přečetla sdělení Policie České republiky, Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Služby kriminální policie a vyšetřování, ze dne 7. prosince 2005 a přesvědčila vás tak, že mandátový a imunitní výbor konal tak, jak konat měl. Požádal o spisový materiál a dostal tuto odpověď.

Dne 6. 12. 2005 jsem k rukám tajemníka mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zaslal e-mail ohledně žádosti k nahlédnutí do vyšetřovacího spisu dne 13. 12. 2005. Dne 7. 12. jsem dostal ústní pokyn od dozorujícího státního zástupce - doufám, že mohu paní státní zástupkyni jmenovat, protože už tak učinil pan ministr vnitra - JUDr. Zdeňky Galkové, abych informoval mandátní a imunitní výbor v těchto intencích.

Za prvé - ve věci umožnění nahlédnutí do spisového materiálu. Věc byla konzultována s náměstkyní městského státního zastupitelství JUDr. Kratochvílovou s tím, že nahlížení do trestního spisu upravuje toliko trestní řád, ustanovení § 65, a odkazuji na pokyn obecné povahy číslo 11/2000 ze dne 13. 12. 2000, který upravuje podrobnosti podávání informací státními zastupitelstvími, konkrétně článek 10 - poskytování informací poslancům, senátorům a vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny. (V sále je stále velmi rušno.)

Prosím, paní předsedající, abyste poprosila kolegy, které to nezajímá, aby buďto opustili sál, nebo mi umožnili slyšet alespoň sama sebe.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím všechny, aby věnovali pozornost této vážné chvíli. Myslím, že si to zaslouží.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Za druhé - ve věci, jak dále postupovat. Státní zástupkyně na základě výše uvedeného, kde nevyplývá povinnost pro orgány činné v trestním řízení předložit mandátnímu a imunitnímu výboru vyšetřovací spisový materiál, navrhuje následující postup. Nechť mandátový a imunitní výbor sdělí právní ustanovení konkrétního právního předpisu, ze kterého vyplývá povinnost předložit mandátovému a imunitnímu výboru vyšetřovací spisový materiál, tedy doložit oprávněnost požadavku.

Já vás nebudu zdržovat dalším vývojem. My jsme tak znovu požádali a dostali jsme tento omezený materiál. Já to prosím říkám na podporu toho, že mandátový a imunitní výbor velmi bojoval o to, aby vůbec nějaké informace od orgánů činných v trestním řízení dostal.

Následně nám odůvodňuje Útvar pro odhalování korupce, proč nám nechce žádné informace dát. Žádám prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny - sděluje nám pan policejní komisař - mandátní a imunitní výbor o prošetření a vyšetření skutečnosti, jak je možné, že v současné době vlastní žádost policejního komisaře o zbavení imunity poslance Ing. Vladimíra Doležala téměř všechna periodika, v tisku jsou doslova citovány pasáže z uvedené žádosti. Domnívám se, že toto by se na takovéto instituci stávat nemělo. Je to rozhodně v rozporu s etikou. K úniku rozhodně nedošlo - stále ještě prosím cituji z materiálu, který jsme oficiálně obdrželi - na půdě Poslanecké sněmovny, ale právě z kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny, kdy redaktorka paní Blechová (potlesk poslanců ODS) měla cca dvě hodiny po podání žádosti tuto již k dispozici.

Sdělte prosím, paní předsedající, panu předsedovi Sněmovny, že jsem nechtěla předčítat Poslanecké sněmovně tato sdělení. Domnívala jsem se, že celou věc můžeme projednat korektně, že je možné, aby pouze mandátový a imunitní výbor požádal o určité vysvětlení. Byl ale napaden, a proto si myslím, že všichni členové Poslanecké sněmovny mají právo na veškeré informace, které jsme od Policie České republiky dostali.

Znovu opakuji, že já v tuto chvíli nemám žádný jiný materiál než ten, který má k dispozici paní zpravodajka. Nemá jej ani nikdo jiný z členů mandátového a imunitního výboru. Já nemám, s čím členy mandátového a imunitního výboru seznamovat. Žádám prostřednictvím předsedající pana předsedu Sněmovny, aby sdělil, zda mu nějaký takový materiál oficiálně byl doručen, on jej postoupil mandátovému a imunitnímu výboru, a mandátový a imunitní výbor by snad mohl mít o čem jednat, pokud se odhlasuje vrácení této věci k projednání mandátovému a imunitnímu výboru. Pokud vím, žádný takový materiál oficiálně dosud Poslanecké sněmovně doručen nebyl. To až budeme hlasovat o tom, že mandátový a imunitní výbor má znovu zasednout na základě nějakých dalších informací - prosím zvažte všechny aspekty právě sdělené. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Slovo má předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Milí kolegové, jak je známo, naši cestu nám ukazuje důvěra, kterou do nás ostatní vkládají, takže vás žádám, abyste zmobilizovali ty zbytky důvěry, které zde ještě někdo má, a věřili nyní tomu, co vám řeknu. Můžete to alespoň zkusit, přátelé! Je to totiž snadno ověřitelné.

Já jsem obdržel žádost o vydání pana poslance Doležala do své kanceláře. Dvě hodiny poté volala do kanceláře paní redaktorka. Pochopil jsem, že televize má velkou radost, protože se nějakým způsobem dostala k informaci, že jsem tuto žádost dostal, dřív, než se o tom kdokoli ode mne dověděl. Tak Česká televize volala do mé kanceláře za dvě hodiny s tím, že tu informaci nevím odkud získala. Paní redaktorka, když se jí zeptáte, odkud to získala, tak vím jednu věc jistě - že to neměla ode mne. To znamená - zeptejte se jí, odkud informaci má. Já vám tady říkám s naprostou jistotou, že z mé kanceláře tuto informaci dostat nemohla. Takže já na tuto otázku paní Dundáčkové odpověď prostě nemám. Ale pro mě to bylo samotného překvapení, že dvě hodiny po tom, co jsem dostal tu žádost, se televize hlásila, a ještě mi paní redaktorka sdělila, že jsou pravděpodobně první, kteří se k tomu dostali, tudíž nechtějí přijít o prvenství v televizi. To je vše, co vám k tomu mohu říci. Apeluji pouze na ty, kteří ještě jsou schopni v této Sněmovně podobnému slovu věřit.

Na druhé straně si myslím, že celá diskuse je zbytečná. Já nechci rozebírat to, co zde řekla paní poslankyně Dundáčková. Neviděl jsem v tom žádný argument proti tomu, co jsem tady řekl - že nebyl porušen v případě pana ministra žádný zákon, ani jednací řád. Já jsem to vůbec neviděl jako odpověď na to, co jsem tady řekl. Já bych byl rád, kdybychom tuto diskusi zakončili tím, že přijmeme rozhodnutí, že celou věc vrátíme do mandátového a imunitního výboru. Podle mne je zde jasné, že je nabídnut spis.

Je určitá chyba, že nejsou úplně jasně stanovena pravidla mezi policií a Sněmovnou, nikdy není úplně jasné, co policie poskytne a co ne. O tom se prosím můžeme bavit. Je jasné, že z toho i v minulosti vznikaly určité problémy, ale byl bych rád, kdybychom tady udělali to, co může v této chvíli nejvíce prospět cti Sněmovny - zabývejme se řádně informacemi, které jsou k dispozici, a rozhodněme tak, ať se nemusíme za tuto Sněmovnu stydět.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, zdá se, že v celé této věci došlo k řadě věcných i formálních pochybení. Proto se také já hlásím k návrhu pana místopředsedy Filipa, aby se vrátila věc mandátovému a imunitnímu výboru k novému projednání. Myslím si ale, že bychom měli mít na druhou stranu zájem na tom, aby se celá věc nezdržovala, a stanovit proto lhůtu do příštího jednání Poslanecké sněmovny, to znamená do 24. ledna. Pokládám za nesmyslné usilovat o nějaké jednání mandátového a imunitního výboru přes noc apod.

Kromě toho bych rád upozornil také na usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 41 z jeho 29. schůze z dnešního dne, kde tento výbor konstatuje, že způsob provádění odposlechu Policií České republiky vzbuzuje pochyby o jejich pořizování způsobem stanoveným zákonem, přesněji věta zní, že ne výbor, ale členové výboru toto konstatují. Mandátový a imunitní výbor žádá Poslaneckou sněmovnu, aby tento případ byl prověřen a prošetřen stálou komisí pro kontrolu použití odposlechů Policie České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP