(16.10 hodin)

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedo, dámy a pánové, dvě drobné poznámky.

Když se cituje, musí se citovat přesně. O to bych velmi velmi prosil. Výrok zněl: "Pokud se k nám nebudou chovat slušně, pak dostanou pěstí do nosu." Prosím, když jsou výroky, aby byly citovány skutečně tak, jak zaznívají.

Druhá poznámka. K tomu, aby kritika třeba z hulvátství nebo něčeho takového mohla být věrohodná a mohla být brána vážně, musí zaznívat z úst morálně čistých a integrálních jedinců. Dávejte si pozor, kdo co říká.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ještě pana poslance Kalouska. Hlásí se o slovo. (Velký neklid v sále.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za to, že citát byl uveden na pravou míru. Myslím, že bychom měli být schopni přeložit ho do češtiny bez ohledu na to, jestli je tam ono "se k nám chovat slušně", či nikoliv. Pak je otázka, kdo to má posuzovat, kdo se chová nebo nechová slušně.

Úředník, který nikdy nebyl nikým zvolen, tady vyslovil výhrůžku vůči lidem, kteří mají vrcholný mandát z demokratických voleb do krajské samosprávy. On nevyhrožoval jim, on vyhrožoval všem voličům, které lidi zvolili! (Veselost a potlesk zprava. Nesouhlas zleva.)

Nepochybuji o tom, že ti, kteří dali důvěru vrcholným správcům krajské samosprávy v demokratických volbách a kteří mají mandát, to spočítají zpupnému úředníkovi, který žádný mandát nemá. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Přednostní právo má místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Budu jen velmi stručný. Myslím, že vystoupení pana ministra Ratha bylo jasnou odpovědí na to, zda je oprávněně považován za hulváta, či nikoliv. Víc k tomu už nemám co dodat. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Zdeňka Jičínského. Stále jsme v obecné rozpravě.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, také jednu velmi stručnou faktickou poznámku. Když už se tady dovoláme majestátu lidu jako jeho zástupci, potom bychom asi těžko mohli část zástupců, kteří se podílejí na důvěře tohoto majestátu, nazývat zločineckou organizací. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dovolte mi, abych obecnou rozpravu ukončil. Pokud zpravodaj nic nenamítá, myslím, že nám nic nebrání přejít rovnou do rozpravy podrobné.

Do podrobné rozpravy tady mám písemnou přihlášku pana poslance Petra Tluchoře. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, už vzhledem k tomu, o čem jsem mluvil v obecné rozpravě, nemohu jinak, než v tuto chvíli navrhnout přerušení tohoto bodu do splnění tří základních podmínek. První je doplnění správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny o jednoho zástupce zaměstnavatelů. Druhou podmínkou je ukončení řádného výběrového řízení na ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Do třetice je to nepochybně ujasnění právní situace po uvalení nebo neuvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, zda vůbec takový stav nastal a jaký právní stav opravdu je.

Navrhuji přerušení tohoto bodu do splnění těchto tří podmínek. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Doufám, že to zpravodaj registruje. Hlásí se o slovo zřejmě s vlastním návrhem.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dovolil bych si dát původní návrh, a to sice: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na návrh správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny odvolává z funkce ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Jiřinu Musílkovou s účinností k 17. lednu 2006.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Pokud se už nehlásí nikdo, tak podrobnou rozpravu končím. Zvoním na všechny, kdo mají zájem hlasovat.

Prosím zpravodaje, aby nám nyní řekl, jak budeme postupovat a hlasovat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: V podrobné rozpravě padly dva návrhy - návrh číslo jedna na přerušení dnešního bodu a návrh číslo dvě na odvolání paní ředitelky Musílkové. Nejprve bychom měli hlasovat o přerušení, respektive formálně správně návrh na odročení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Byly tam uvedeny tři podmínky pana poslance Tluchoře dokdy.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Bylo to do doby právního ujasnění situace, do doby řádného výběrového řízení a třetí bod jsem, pane poslanče, nestihl. A doplnění správní rady.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážení kolegové, vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, mně se zdá, alespoň je to tedy můj osobní názor, naprosto nešťastné navrhovat odvolání stávající ředitelky VZP k dnešnímu datu poté, co je tuším 16.17 hodin. Samozřejmě nedokáži předjímat ani odhadnout, kolik úkonů provedla paní ředitelka do této chvíle ve své funkci, ale odvolat ji, a tím označit tyto úkony jako neoprávněné, mi připadá naprosto nešťastné. Považoval bych za správné odvolat ji k datu zítřejšímu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To si nejsem jist, jestli tohle je správný výklad. Pan poslanec Krákora na to bude reagovat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: K původnímu usnesení o odvolání může být samozřejmě datum k 18. lednu. Ale jelikož to bylo mimo rozpravu, tak trvá samozřejmě původní usnesení. (Veselost v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemůžeme v této chvíli upravovat text usnesení. Budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl podán. Podmínky odročení jsme slyšeli. Budeme hlasovat o prvním návrhu pana poslance Tluchoře na odročení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro odročení projednávání tohoto bodu do splnění oněch podmínek? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4. Přítomno 179, pro hlasovalo 70, proti 66. Tento první návrh nebyl přijat.

 

Poprosím pana poslance Krákoru, aby nám ještě přečetl text usnesení, o kterém budeme hlasovat nyní.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Druhý návrh na hlasování byl můj a zní takto: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na návrh správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny odvolává z funkce ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Jiřinu Musílkovou s účinností k 17. lednu 2006.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 5. Přítomno je 174. Pro hlasovalo 101, proti 53. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP