(17.40 hodin)

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já bych chtěl připomenout to, co se tady odehrálo asi před hodinou. My jsme totiž vyřadili ze svého programu projednávání horního zákona. A jestli jste v obraze, tyto dva zákony spolu souvisí. A sice horní zákon, který stanovuje tvorbu a povinnost ukládat prostředky na zahlazování škod z titulu důlní činnosti, druhý zákon, který nyní projednáváme, hovoří o rezervách pro zajištění daně z příjmů. Konkrétně se obrací na horní zákon, který měl být takto novelizován. Myslím si, že jsme v situaci, kdy jsme se sami do takové situace připravili.

Z toho pohledu jsou podle mého názoru pouze dvě řešení. Buďto přerušit v obecné rozpravě projednávání tohoto zákona až do projednání horního zákona, nebo vrátit tento zákon k novému projednání do výboru. Tam pak reagovat na to, že jsme v podstatě neschválili úpravu horního zákona, kterým bychom měli vytvářet prostředky pro to, abychom vytvářeli pro základ daně z příjmů rezervy. To jsou dvě moje připomínky k projednávanému bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče - připomínky, nebo návrhy? (Návrhy.) Návrhy. Tím se mění situace. Nicméně vystoupí pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Je vidět, že kolega Gongol sleduje pečlivě jednání stejně jako já, protože ve své podstatě to, co jsem zde chtěl říci, řekl. Opravdu se mi zdá nelogické, aby věc, která je řešena ve dvou návrzích zákonů, byla znehodnocena tím, že jeden zákon odstraníme a druhý budeme projednávat. To je nespojitelné, to nelze.

Připojuji se k návrhu kolegy Gongola. Myslím si, že bude lepší, když skutečně oba dva návrhy budeme projednávat společně. Nedejte se zmást. Je to materie zdánlivě nepotřebná, ale skutečně ji potřebujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Očním kontaktem se chci domluvit s těmi, kteří jsou zodpovědni alespoň zčásti za projednání této normy. Pan poslanec Gongol ještě podpoří několika argumenty své návrhy.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Já jsem předložil dva návrhy. Upřednostňuji návrh vrácení do výboru k novému projednání. Pakliže nebude přijat, měli bychom hlasovat o přerušení rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To je trochu problém. Je to samozřejmě možné, ale problém je minimálně v posloupnosti. Já vám slibuji, že to nějak udělám, abych dal hlasovat i o vašem druhém návrhu.

V tuto chvíli končím obecnou rozpravu. V obecné rozpravě zazněl návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. V případě, že bude tento návrh přijat, tak je další postup jasný. V případě, že nebude přijat, je zde návrh na přerušení a odročení projednávání do - podmínkou je projednání horního zákona.

Odhlásím vás a poprosím o novou registraci.

Hlásí se pan místopředseda vlády Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych reagovat na přednesené návrhy, protože samozřejmě to má svůj vliv na účinnost tohoto zákona. Musím říci z hlediska předkladatele vlády, že není možné souhlasit s přerušením, s návrhy, které byly k tomu podány. Požádal bych paní poslankyně a pány poslance, aby tyto návrhy nepodpořili, aby proběhlo druhé a třetí čtení ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Slyšeli jsme návrhy pana poslance Gongoly podpořené návrhem pana poslance Tomíčka. Proti tomu stojí stanovisko předkladatele. My rozhodneme v hlasování, které za chvilku zahájím. Zdá se mi, že nejste všichni přihlášeni, takže se přihlaste.

 

V hlasování pořadové číslo 36 rozhodneme o návrhu pana poslance Gongola na vrácení předlohy výboru k novému projednání. Hlasování bylo zahájeno. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování končí. Hlasovalo 88 poslanců, pro 45, proti 33. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Počkáme na kontrolu hlasování. - Hlásí se paní poslankyně Iva Šedivá, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážení kolegové, zpochybňuji hlasování. Hlasovala jsem ne, a na sjetině mám ano. Žádám o zopakování hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Máte námitku. O vaší námitce rozhodneme v hlasování číslo 37. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 98 poslanců, pro bylo 55, proti 2. Námitka byla přijata.

 

Zopakujeme hlasování o návrhu poslance Gongola na vrácení předlohy do výboru k novému projednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 38. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 103 poslanců. Pro bylo 47, proti 44. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní je mou povinností dát hlasovat o návrhu na odročení projednání do doby - a to je podmínka podle jednacího řádu - než bude projednáván horní zákon. To je druhý návrh pana poslance Gongola.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať v hlasování pořadové číslo 39 zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 106 poslanců, pro bylo 52, proti 41. Tento návrh nebyl přijat.

 

Bude ještě kontrola. (Námitka nebyla vznesena.)

Otevírám podrobnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Vlček, potom pan poslanec Skopal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP