(18.30 hodin)
(pokračuje Kala)

Co se týče předpokládaného hospodářského a finančního dosahu na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty, hospodářské subjekty: návrh zákona samotný neklade nároky na státní rozpočet, ostatní veřejné rozpočty a ani hospodářské subjekty. Podle názoru překladatelů napraví deformované majetkové právní poměry mezi státem a odborovými organizacemi. Kromě toho bude mít návrh zákona pozitivní sociální dopady na občany, zejména na zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, zvláště nižší příjmové skupiny, pro které umožní zachovat cenově přístupnou tuzemskou rekreaci a rehabilitaci.

Návrh zákona nebude mít negativní dopady na životní prostředí vzhledem k tomu, že charakter využití pozemků se nezmění.

Vzhledem k tomu, že byla podána informace o předložení veta proti zkrácenému čtení, dovoluji si navrhnout, aby tento zákon byl projednán ve zkrácené lhůtě 55 dnů, což za předkladatele podporuji. Domnívám se, že tento návrh zákona vzhledem k okolnostem, o nichž jsem hovořil, můžeme projednat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalovi. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, má situace bude velmi jednoduchá. Pan předkladatel velmi názorně a pečlivě uvedl předloženou novelu zákona číslo 290/2002 Sb. a zdůraznil, že se jedná o návrh, který je v souladu s jinými návrhy, které již uvedený návrh zákona obsahuje. Připomenul bych k tomu pouze tolik, že jde ve všech případech o převod pozemků, ke kterým mají odborové organizace dosud nějaké právo, buď právo trvalého užívání, nebo právo výpůjčky. To za prvé.

Za druhé. Chci podotknout, že je to příležitost pro to, aby se stabilizovaly poměry v nemovitostech. Je třeba sjednotit vlastnictví pozemků i budovy. V tomto směru tento návrh odpovídá záměrům, které Poslanecká sněmovna dlouhodobě prosazuje.

Za třetí. Vláda ve svém stanovisku tento záměr podpořila s tím, že je třeba upravit některé legislativně technické nedostatky. To jste všichni dostali do svých lavic formou úprav, které by podle mne mohly mít charakter legislativně technických úprav. Jestliže je tady ale veto, nic nebrání tomu, aby se text opravil při projednávání ve výboru. Jednání nemusí být dlouhé, pokud tam nebudou předloženy další pozměňovací návrhy.

Skončím tím, že předložený návrh zákona odpovídá našim požadavkům, má všechny náležitosti, které poslanecký návrh zákona má mít, a splňuje předpoklady pro to, abychom se jím dále zabývali.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Benešovi. Otevírám obecnou rozpravu. Pan poslanec Kala a pan poslanec Suk.

 

Poslanec Miloslav Kala: Navázal bych na stanovisko zpravodaje. Za předkladatele jsme se inspirovali stanoviskem vlády k návrhu zákona. Všechny připomínky, které vláda ve svém stanovisku, byť souhlasném, zmínila, zpracovali jsme do materiálu, který obdrželi všichni poslanci na lavice, a to opakovaně, protože poprvé tuto informaci obdrželi na minulé schůzi a teď opakovaně, s tím, že se domníváme, že se jedná o legislativně technické úpravy návrhu, které řeší především to, že tento návrh byl předložen již před více než půl rokem. To znamená, že je třeba upravit prioritně účinnost tohoto zákona. Proto dikci, kterou jsme původně zvolili, to znamená dne 30. června 2006, nahrazujeme slovy do šesti měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona. Stejně tak v § 15b odstavec 2 slova do 31. prosince 2006 nahrazujeme slovy do 12 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona. Ostatní záležitosti se týkají uvozovací věty a poznámek pod čarou, kde znovu plně respektujeme stanovisko vlády tak, jak bylo předloženo.

Plně se ztotožňuji s názorem zpravodaje, že nic nebrání tomu, abychom ve zkrácené lhůtě projednali tento zákon a ještě na této schůzi vyhověli podle našeho názoru tomuto zcela oprávněnému požadavku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalovi. Hovořit bude pan poslanec Suk, připraví se pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Budu velice stručný. Dovolím si na úvod konstatovat, že na slova o jakýchsi náznacích o teroru ze strany KSČM vůči svému revolučnímu odborovému hnutí by se dalo vtipně reagovat: s čím kdo zachází, tím také schází. To ale není podstata mé poznámky. Protože zákon o převodu majetku na kraje, obce, některá tělovýchovná zařízení atd. nikdy nepočítal s převodem majetku ve směru k odborům, proto považuji tento návrh za nesystémový a navrhuji jeho zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sukovi. Nyní vystoupí pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl jsem říci jen jednu větu, ale musím se vyjádřit k situaci, kterou pan Suk říkal. Odborové organizace jsou veřejně prospěšné organizace ze zákona jako jakékoli církevní, sportovní organizace, zahrádkáři a jiní, kteří všichni už mají majetek vypořádaný. Jediný, kdo ho nemá vypořádaný, je veřejně prospěšná organizace, které se říká odbory. To jen na vysvětlení, proč se toto předkládalo - aby zde byla nějaká rovnost.

Můj návrh zní takto: Předkladatel již souhlasil se zkrácením lhůty. Navrhuji zkrácení lhůty projednávání o 55 dní.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kapounovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, rozpravu mohu ukončit. Přistoupíme k hlasování o návrhu na zamítnutí. Odhlásím vás a poprosím o novou registraci.

 

Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této poslanecké předlohy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 105 poslanců, 26 pro, 72 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání. Předseda Sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Je nějaký jiný návrh? Pokud ne, dám hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby se touto předlohou zabýval právě tento výbor? Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 108 poslanců, pro bylo 87, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na zkrácení lhůty k projednání o 55 dnů za souhlasu předkladatele.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 47. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 108 poslanců, 77 pro, 11 proti. I tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP