(12.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 od pokračování projednávání tohoto návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1194 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 86 ze 144 přítomných hlasovalo 85 pro, nikdo proti. Tento návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Předpokládám, že nejsou závěrečná slova. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění zákona č. 93/2004 Sb., podle sněmovního tisku 1194."

Na žádost z pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Budeme hlasovat o návrhu, který jsem přednesla.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 87 ze 112 přítomných hlasovalo 92 pro, 2 proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Kolegyně a kolegové, ještě mi neutíkejte. Já jsem sice avizovala, že toto bude poslední bod, nicméně zde mám požadavky, aby byly projednány ještě dva body, které budou velmi krátké, a protože toto mohu z pozice řídícího schůze ovlivnit, tak jsem se rozhodla, že tomuto požadavku vyhovím.

 

Nyní budeme projednávat bod

 

54.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zprůhlednění
finančních vztahů v oblasti veřejné podpory
/sněmovní tisk 1185/ - prvé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl místopředseda vlády pan Jiří Havel. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády ČR pro ekonomiku Jiří Havel: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás úvodem stručně seznámil s důvody a hlavními principy vládního návrhu zákona o některých opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory.

Předkládaný návrh implementuje do českého právního řádu směrnici č. 80/723/EHS ze dne 25. 6. 1980, o transparentnosti finančních vztahů mezi členskými státy a veřejnými podniky a o finanční transparentnosti uvnitř některých podniků, ve znění pozdějších směrnic. Účelem návrhu zákona je zajistit větší průhlednost finančních vztahů v oblasti veřejných podpor. Předložený návrh doplňuje právní úpravu veřejné podpory, kde kontrolní pravomoci vykonává především Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Okruh povinností stanovených směrnicí lze rozdělit do dvou částí. První upravuje transparentnost finančních vztahů mezi veřejnou správou a veřejnými podniky ve smyslu směrnice a článku 86 Smlouvy o založení Evropských společenství. Druhá část upravuje identifikaci jednotlivých činností v účetnictví u vymezených subjektů. Jedná se o podniky, kterým stát přiznal zvláštní či výlučná práva, nebo podniky, kterým byl svěřen výkon služeb obecného hospodářského zájmu a za tento výkon dostávají kompenzaci.

Přijetí navrhovaného zákona je nezbytné ke splnění povinností, které České republice z členství v Evropské unii vyplývají. Komise Evropských společenství vyžaduje, aby stát i sama komise měly podrobné údaje o vnitřní finanční a organizační struktuře veřejných podniků, včetně možnosti jasného rozlišení jednotlivých činností vykonávaných jedním a týmž podnikem.

Předkládaný návrh transponuje pojmy z oblasti práva Evropských společenství tak, aby byly v souladu s českým právním řádem a aby odpovídaly národní právní terminologii.

Předkládaný návrh zákona umožní efektivní odhalování nezákonně poskytnutých veřejných podpor a bude mít dopad jen na omezený počet subjektů, u nichž by poskytnutí nezákonné veřejné podpory mělo zvláště závažný dopad na hospodářskou soutěž. Směrnice, resp. návrh zákona, stanoví ve své působnosti široký okruh výjimek. Zákon se tak bude například vztahovat jen na subjekty, které dosahují obratu vyššího než 40 mil. euro, čili 1,2 mld. Kč. Návrh zákona byl též konzultován s budoucími adresáty té právní normy z hlediska dopadů návrhu zákona na jejich činnost. Oslovené subjekty nás informovaly, že navrhovaná úprava na ně nebude mít větší finanční nebo administrativní nároky.

Přijetí předložené úpravy je nezbytné také proto, že 13. července minulého roku vydala komise odůvodněné stanovisko pro porušení smlouvy na základě článku 226 Smlouvy o založení Evropského společenství, kde stanovila, že tím, že Česká republika nepřijala právní a správní předpisy nezbytné k tomu, aby dosáhla souladu se směrnicí, Česká republika porušila povinnosti, které pro ni vyplývají z článku 8 směrnice. Na základě článku 226 Smlouvy o založení Evropského společenství proto komise vyzvala Českou republiku, aby přijala požadovaná opatření a dosáhla tak souladu s odůvodněným stanoviskem.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tato právní úprava je nezbytná a k účelu sledování veřejných podpor potřebná. Umožní účinnou a z celoevropského hlediska soustavně vyžadovanou kontrolu finančních vztahů mezi státem a veřejnými podniky a zároveň kooperaci národních úřadů pro oblast veřejné podpory, v České republice pak Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Proto věřím, že předkládaný návrh propustíte do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Libor Ježek. Pana poslance Libora Ježka nevidím, nicméně předpokládám, že se nachází někde v blízkosti. Před chvílí byl zpravodajem, takže se nedomnívám, že by byl někde velmi vzdálen. Prosím jeho kolegy z ODS, aby se pokusili pana poslance Libora Ježka přivolat. Domnívám se, že by to neměl být velký problém.

Vyhlašuji kratičkou přestávku. Prosím, abyste neodcházeli, protože předpokládám, že předseda poslaneckého klubu ODS už učinil kroky k tomu, aby se pan poslanec Libor Ježek dostavil do sálu. Mám informaci, že to bude malá chvíle v rozmezí minuty.

Pan poslanec Libor Ježek se dostavil a já ho poprosím, aby podal svoji zpravodajskou zprávu pro prvé čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP