(Jednání pokračovalo v 10.10 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, přestávka určená pro jednání klubu KSČM uplynula, prosím vás proto, abyste zaujali svá místa v poslaneckých lavicích, budeme pokračovat v jednání. Prosím, abychom se rozešli.

Zřejmě se situace nezměnila, a já tedy před hlasováním o návrhu zákona jako celku přednesu návrh usnesení. Nikdo se s poznámkou nehlásí.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 987, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Předtím než zahájím hlasování, se ještě pokusím přivolat všechny, kteří o tomto návrhu zákona chtějí hlasovat.

 

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 z přítomných 157 pro hlasovalo 88, proti 5. Návrh zákona byl tedy přijat, s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Kolegyně a kolegové, končím projednávání bodu č. 132 a děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu, to je… Ještě před tím se ale hlásí pan poslanec Kapoun, zřejmě s nějakým procedurálním návrhem Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážená paní předsedající, nebude to návrh procedurální.

Město Přerov vám děkuje. (Veselost ve sněmovně.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Budeme tedy pokračovat, a to v projednávání bodu číslo

 

164.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti
za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným
úředním postupem a o změně zákona České národní rady č. 358/1992 Sb., o notářích
a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 201/2002 Sb.,
o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1117/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec a zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Zdeněk Koudelka. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se tedy, zda se někdo hlásí z místa. Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Předpokládám také, že není zájem o případná závěrečná slova. Přistoupíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona České národní rady č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1117."

 

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 139 z přítomných 158 pro hlasovalo 131, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Kolegyně a kolegové, teď už máme na řadě pevně zařazené body druhých čtení.

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

24.
Vládní návrh zákona o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví
a o změně zákonů na ochranu průmyslového vlastnictví
(zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví)
/sněmovní tisk 1110/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády uvede návrh zákona ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh tohoto zákona jsem podrobně zdůvodnil v prvním čtení, tedy nyní pouze konstatuji, že do českého právního řádu se zapracovává právo Evropských společenství. Navrhovaný zákon upravuje komplexně problematiku vymáhání práva ze všech předmětů průmyslového vlastnictví. Současně budou přijetím tohoto zákona zrušena ustanovení upravující tuto problematiku v jednotlivých speciálních zákonech.

Chtěl bych v této souvislosti poděkovat hospodářskému výboru, jmenovitě panu poslanci Karlu Vymětalovi, za projednávání a předkládání pozměňovacích návrhů v hospodářském výboru, které přispívají ke zkvalitnění této normy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Návrh jsme přikázali v prvém čtení k projednání hospodářskému výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1110/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážené dámy a pánové, hospodářský výbor projednal předložený vládní návrh na svém zasedání dne 18. ledna a přijal k němu usnesení, které máte publikováno v tisku 1110/1. Výbor přijal celou řadu pozměňovacích návrhů, kterými se zabezpečuje, aby tento zákon byl jednotný pro všechny speciální zákony týkající se průmyslového vlastnictví. Stejně tak je tam po dohodě s Ministerstvem spravedlnosti řešena otázka jednoho soudu, který tuto odbornou materii bude řešit v žalobách, jak je to obvyklé v evropských státech. Mám takový pocit, že se k tomu ještě vyjádří pan ministr spravedlnosti. Jinak je tam ještě přidána hospodářským výborem část novelizace autorského zákona, který máme také projednávat ve druhém čtení. To je pasáž, která je duplicitní a kterou lehce vyřešíme pak ve třetím čtení.

Takže, vážené dámy a pánové, hospodářský výbor vám doporučuje, abyste projednali předložený vládní návrh ve znění pozměňovacích návrhů přijatých hospodářským výborem.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se však ministr spravedlnosti pan Pavel Němec. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, usnesení hospodářského výboru mimo jiné obsahuje pozměňovací návrh, který se týká organizace soudnictví, a tedy záležitosti, která je v kompetenci ministra spravedlnosti. Proto si také dovolím k tomuto sněmovnímu tisku se vyjádřit, resp. k pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP