Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. února 2006 v 9.02 hodin

Přítomno: 178 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vás všechny vítám, o vládě to říci nemohu. Zahajuji další jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, resp. mi sdělili, kdo z vás požádal o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: kolega Walter Bartoš - zahraniční pracovní cesta, Vlastimil Dlab z důvodu plánovaného lékařského vyšetření, Martin Kocourek ze zdravotních důvodů, Vlastimil Ostrý z rodinných důvodů, Radim Turek - zdravotní problémy v rodině, pan kolega Jan Bauer a Petr Lachnit z důvodu parlamentní debaty o Lisabonské strategii v Bruselu.

Z členů vlády se omlouvá paní ministryně Dana Bérová, která je na ministerské konferenci v Lisabonu, pan ministr Jan Mládek na dnes odpoledne, který osobně řeší problematiku Lesů České republiky v Hradci Králové, pan ministr David Rath, který má neodkladné pracovní záležitosti, to jistě všichni víme, a pan ministr Cyril Svoboda, který se v této chvíli pohybuje někde mezi Angolou, Namibií, Tanzanií a Nigérií.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním návrhů zákonů ve třetím čtení, u nichž již byla splněna zákonná lhůta, tedy body 136 až 141, 143, 147, 151, 154, 155, 156, 158, 159 atd. atd. až do vyčerpání, tedy nás i časového limitu, který je ve středu pro projednávání návrhů zákonů ve třetím čtení určen.

Před polední přestávku jsme pevně zařadili bod č. 218, což je návrh na potvrzení předsedy rozpočtového výboru, a volební bod č. 216, což je návrh na volbu členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu.

Připomínám všem, kteří na to zapomněli, tedy i sobě, že jsme si včera odhlasovali jednání o návrzích zákonů ve třetím čtení i po 14. hodině, takže platí, že budeme projednávat návrhy ve třetím čtení až do úplného vyčerpání.

Tolik sdělení mé coby předsedajícího. A nyní procedurální návrhy. Přednost přede všemi má pan kolega Pavel Hojda písemnou přihláškou, poté paní kolegyně Kateřina Dostálová, Ladislav Skopal, Jozef Kubinyi a další.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přeji všem hezké dobré ráno. Vzhledem k tomu, že se včera nepodařilo s ohledem na naplnění programu zařadit bod č. 210, tj. projednání zprávy vyšetřovací komise k Unipetrolu, chtěl bych požádat Sněmovnu, aby odsouhlasila, abychom se s ohledem na program dnešního jednání tímto bodem zabývali jako bodem prvním hned po polední přestávce, čili bod č. 210 jako první bod po polední přestávce.

Jako důvod bych uvedl to, že činnost komise byla ukončena rozhodnutím Poslanecké sněmovny k 31. 1. 2006 a je zapotřebí tuto zprávu projednat buď se závěrem, že bude doopravdy ukončena činnost i oficiálně dalším rozhodnutím Sněmovny, anebo že bude činnost komise prodloužena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Sděluji, že pan kolega Miroslav Kapoun má náhradní kartu č. 8 a pan kolega Petr Rafaj náhradní kartu č. 3.

Slovo má paní kolegyně Kateřina Dostálová, připraví se pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji, pane místopředsedo, i já vám, vážené kolegyně a kolegové, přeji dobré ráno a jako zpravodajka k tisku 1111 - jedná se mi o třetí čtení bodu č. 143 - bych vás chtěla velmi vážně poprosit o to, zda by bylo možné zařadit toto třetí čtení pevně na příští týden na středu na ráno jako první bod.

A odůvodním to takto: Pozměňovací návrhy k tomuto tisku jsme dostali v pátek odpoledne. Jak jistě všichni víte, končili jsme zde naše jednání kolem 12.30 hodin. Já jsem návrh procedury jako zpravodajka obdržela teprve včera dopoledne. Vzhledem k tomu, že jde o normu sice technicistní, ale byla na ni přilepena taková řada pozměňovacích návrhů, že jenom z výboru je jich tam 49 a z druhého čtení další desítky a desítky pozměňovacích návrhů, chtěla bych vás, vážení kolegové, snažně poprosit o to, abyste podpořili tento návrh, protože bych byla velmi ráda, kdybychom se korektním způsobem mohli domluvit na proceduře projednávání. Byla bych ráda, aby se všechny poslanecké kluby s touto procedurou seznámily a mohly k ní směrem ke mně jako ke zpravodajce přednést své výhrady, kde budou chtít o těch kterých pozměňovacích návrzích hlasovat zvlášť. A jak jistě uznáte, kolegové, to se nedá časově stihnout, pokud jste to dostali do rukou v této formě včera dopoledne.

Moc tedy prosím o přeřazení třetího čtení autorského zákona na příští týden na středu na ráno. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Dovolte, abych požádal o přesunutí dnešního bodu č. 141, což je třetí čtení zákona o vinohradnictví a vinařství, tisk 1109, na příští středu jako druhý bod. Důvodem je neúčast pana ministra, který byl omlouván. Je to na jeho žádost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, co byste řekl tomu, kdyby se zařadil tento bod standardně na závěr bloku třetích čtení?

 

Poslanec Ladislav Skopal: Samozřejmě i tohle je akceptovatelné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji.

 

Poslanec Ladislav Skopal: A další záležitost. - I když já to dám jako dvě hlasování. Protože paní poslankyně Dostálová to dala na příští středu - jako druhý bod příští středu. Pokud by to neprošlo, tak na závěr třetích čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: A to je ještě jedno hlasování, a to je ta důvodnost. Já se vás a nás všechny snažím ušetřit jednoho hlasování, protože když navrhneme zařazení na závěr třetích čtení, tak potom o tom přímo hlasujeme a nemusíme poslouchat odůvodnění. Dejte na mé doporučení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP