(9.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Vzhledem k tomu, že jsme zařadili jako první body bod č. 158 a bod č. 213, zahájíme jednání projednáváním bodu číslo

 

158.
Návrh poslanců Jozefa Kubinyiho, Evy Novákové, Josefa Janečka, Vladimíra Říhy,
Taťány Fischerové, Svatopluka Karáska, Lucie Talmanové a Miloše Patery na vydání
zákona o právu občana na informace o kvalitě péče ve zdravotnických zařízeních
/sněmovní tisk 989/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Jozef Kubinyi a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Josef Kochan. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 989/3.

Otevírám rozpravu. Pan kolega Kubinyi se hlásí do rozpravy, prosím.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, dovolte, abych jen velice stručně rekapituloval.

Vážené kolegyně a kolegové, nacházíme se ve třetím čtení návrhu zákona, který poprvé v dějinách České republiky v našem právním řádu zakotví právo občana na informace o kvalitě poskytované péče ve zdravotnických zařízeních. Zákon reaguje na situaci, která vznikla po roce 1989, kdy z ústavy vyplývá povinnost státu zajistit občanům zdravotní péči, nicméně občan není, nebo alespoň by neměl být v systému zdravotní péče jen pasivním příjemcem služeb. V roli pacienta má dnes možnost výběru zdravotnického zařízení. Aby si ale mohl zařízení vybrat kvalifikovaně, potřebuje mít k dispozici informace.

Po dlouhých měsících příprav je tento zákon připraven ve velmi stručné podobě a těžiště vlastního informování občanů o kvalitě péče je přesunuto do vyhlášky. Na zpracování této vyhlášky se budou podílet odborné společnosti, které budou garantovat objektivitu stanovených ukazatelů kvality poskytované péče. Je to začátek dlouhého procesu, který nebude nikdy zcela ukončen, protože tak jak se vyvíjí moderní medicína, budou se vyvíjet kritéria posuzování kvality péče. Dnes pokládáme k tomuto procesu první stavební kámen.

K návrhu zákona proběhla na půdě výboru pro sociální politiku a zdravotnictví dlouhá a poměrně bouřlivá diskuse. Byl podán jeden pozměňovací návrh, který přesněji vyjadřuje právo občana na informace o kvalitě péče. Předkladatelé s tímto pozměňovacím návrhem souhlasí. Celkově byl ve výboru s návrhem zákona vysloven souhlas, za což předkladatelé děkují.

Závěrem bych chtěl říci, že jsem hluboce přesvědčen, že pokud bude zákon přijat, bude to znamenat zvýšení kvality poskytované péče. Proto vás, kolegyně a kolegové, žádám, abyste ve třetím čtení vyslovili se zákonem souhlas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím. Vnímám vystoupení pana kolegy Kubinyiho současně jako závěrečné slovo.

Prosím tedy pana zpravodaje, aby nás informoval o proceduře.

 

Poslanec Jozef Kochan: Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych vás seznámil s procedurou hlasování. Návrh zákona je velice stručný, byl k němu přijat pouze jeden pozměňovací návrh a nebyl podán návrh na zamítnutí. Mohli bychom hlasovat v tomto pořadí, a to po bodech 1 a 2 - o názvu zákona a paragrafu 2. A potom o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Nejprve tedy pozměňovací návrh pod arabskou jedničkou - název zákona. Prosím stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

Zahájil jsem hlasování číslo 175 a ptám, se kdo je pro. Kdo je proti?

Ze 173 poslanců pro návrh hlasovalo 157, proti 1, návrh byl přijat.

 

Nyní prosím o stanoviska k arabské dvojce. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 176. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 173 poslanců pro hlasovalo 161, proti návrhu 1, návrh byl přijat.

 

Přednesu tedy návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jozefa Kubinyiho, Evy Novákové, Josefa Janečka, Vladimíra Říhy, Taťány Fischerové, Svatopluka Karáska, Lucie Talmanové a Miloše Patery na vydání zákona o právu občana na informace o kvalitě péče ve zdravotnických zařízeních, podle sněmovního tisku 989, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 177. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 173 přítomných pro návrh hlasovalo 126, proti 1, návrh zákona byl přijat.

 

Děkuji panu kolegovi Kubinyimu i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

213.
Časový harmonogram postupu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl předseda komise pan poslanec Jozef Kubinyi.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Ano, děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, ve stručnosti vás seznámím s časovým harmonogramem.

Vyšetřovací komise byla zřízena na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. prosince na základě usnesení č. 2026. Následně bylo zvoleno deset členů komise a předseda.

První jednání komise se uskutečnilo ve středu 21. prosince s tímto programem: seznámení s technickým a organizačním zabezpečením, volba místopředsedy a dvou ověřovatelů, kde místopředsedou byl zvolen Josef Janeček, ověřovateli byli zvoleni Lucie Talmanová a Ladislav Býček, seznámení s jednacím řádem vyšetřovací komise, podepsání prohlášení o mlčenlivosti, pověření předsedy komise komunikací se sdělovacími prostředky, žádost o přidělení vyšetřovatele, spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví a se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou - tam se jednalo o vyžádání materiálů, stanovení zadání pro externí poradce a firmy, stanovení termínu dalšího jednání a různé.

Druhé jednání se uskutečnilo ve středu 11. ledna s programem: kontrola zápisu z minulé schůze, schválení programu, korespondence, představení a schválení vyšetřovatelů. Pak v 11 hodin tam byli vyslechnuti zástupci Nejvyššího kontrolního úřadu, ve 14 hodin zástupci Ministerstva financí a v 17 hodin pan ministr Rath. Pak bylo stanovení dalšího postupu komise, různé a termín další schůze.

Třetí jednání se uskutečnilo ve středu 18. ledna s programem: kontrola zápisu, schválení programu, korespondence, pak tam byli vyslechnuti zástupci Ministerstva zdravotnictví, zástupce Ministerstva financí a bývalá ředitelka odboru kontroly Všeobecné zdravotní pojišťovny a pan ministr Bohuslav Sobotka. Pak bylo schválení časového harmonogramu postupu této vyšetřovací komise, stanovení dalšího postupu vyšetřovací komise, různé a termín zasedání další schůze.

Pravidelným dnem zasedání komise byla stanovena každá středa od 10 hodin, v době pléna Sněmovny pak v době od 14 hodin. V případě potřeby bude aktuálně rozhodnuto o případných dalších jednacích dnech.

V nejbližší době má komise v plánu vyslechnout předsedu správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a předsedu dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, bývalou ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny paní Musílkovou, ředitele odboru kontroly Ministerstva zdravotnictví a další osoby, které by mohly podat relevantní svědectví k předmětu vyšetřování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP