(12.00 hodin)
(pokračuje Janeček)

Bohužel to nebude na této schůzi poprvé, myslím ani naposledy, co tabáková lobby prosadila některé své představy do návrhu či hodnocení některých návrhů.

Ještě jednou opakuji, že tato Sněmovna podpořila ratifikaci rámcové úmluvy o kontrole tabáku. Byla to česká vláda, která toto Sněmovně navrhla. Byla to česká ministryně zdravotnictví paní Marie Součková, která tuto smlouvu za českou vládu podepsala. Bylo by tedy velmi podivné, kdybychom se vydali opačným směrem, než kterým se vydává vyspělá Evropa, než kdybychom se vydali na protisměřování, na které nás zve Světová zdravotnická organizace a všechny odborné lékařské společnosti.

Ještě jednou opakuji - kdo chce sloužit zdraví obyvatelstva a dětí, a nikoliv ekonomickému prospěchu tabákových firem, pozměňovací návrh nepodpoří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já bych to rozlišil. Pokud jde o tabákový dým, byl bych rád, kdyby po vyjádření kolegy Janečka všichni jeho kolegové z poslaneckého klubu hlasovali pro můj pozměňovací návrh, protože ten odstraňuje výrobu cigaret z nezdaněného tabáku. Byl bych rád, aby si to uvědomil on i jeho kolegové.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Ptám se na případná závěrečná slova navrhovatele nebo zpravodaje. Není tomu tak.

Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, paní a pánové, dovolte, abych vám navrhl postup při hlasování. Budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, jak byly přečteny ve druhém čtení, tedy postupně - A, B, C, D. U návrhu E bych chtěl upozornit, že návrh E2 - jestli bude souhlasit pan navrhovatel - je nehlasovatelný. Souhlasí. Pak bychom hlasovali o F, poté o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Má někdo nějaké námitky proti takto navrženému postupu? Vidím pana poslance Jaroslava Gongola. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, děkuji za slovo. Chci říci, že jsem zapřísáhlý nekuřák, takže mě nepodezírejte z toho, že bych chtěl podporovat kouření. Ale chtěl bych se zeptat pana předkladatele Skopala, jestli by souhlasil s rozdělením hlasování o pozměňovacím návrhu C1, a sice zvlášť o části čtvrté a zvlášť o části páté. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Skopal se vyjádří přímo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan zpravodaj jistě tento postup zaznamenal. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Ano, zaznamenal jsem si tento postup. Takže u návrhu C chce pan kolega Gongol hlasovat o části čtvrté a páté zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Má ještě někdo další návrhy či připomínky k navrženému postupu? Teď skutečně již nikoho nevidím, takže můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Hlasovali bychom o pozměňovacím návrhu A. Mé stanovisko je souhlasné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 271 z přítomných 167 pro 113, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem B. Mé stanovisko je kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 272 z přítomných 169 pro 118, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Hlasovali bychom o pozměňovacím návrhu C1 část čtvrtá. Mé stanovisko je záporné. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 273 z přítomných 170 pro 14, proti 126. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Nyní bychom hlasovali o C1 část pátá. Mé stanovisko je negativní. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 274 z přítomných 169 pro 31, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C2. Mé stanovisko je negativní. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 275 z přítomných 170 pro 2, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod bodem D. Mé stanovisko je kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 276 z přítomných 170 pro 116, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: U pozměňovacího návrhu E, kde jsem avizoval v proceduře, že E2 je nehlasovatelné, můžeme hlasovat jen o E1. Mé stanovisko je negativní. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 277 z přítomných 170 pro 4, proti 67. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Budeme hlasovat o F. Mé stanovisko je negativní. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 278 z přítomných 170 pro 62, proti 49. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, podle mých záznamů jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích. Můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Je tomu tak. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, podle sněmovního tisku 1134, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP