(16.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

A k tomu, aby se chopil svých vlastnických práv, potřeboval schválení ceny výkupu akcií od minoritních akcionářů, od Komise pro cenné papíry. A z podkladů a důkazů, které má vyšetřovací komise k dispozici, je prokázáno, že hlavním bodem jednání pana Doležela, zmocněnce premiéra Paroubka, u premiéra polské vlády byla právě otázka ceny a výkupu akcií od minoritních akcionářů. Lze tedy korektně prohlásit, že pan Doležel, žádající o úplatek, tak činil ve chvíli, kdy zastupoval premiéra a jednal ve věci týkající se dokončení privatizace Unipetrolu, konkrétně ceny akcií, za které měly být vykoupeny akcie od minoritních akcionářů. To, že po předložení dokladů - mimochodem jeden den po návratu pana Doležela z Polska, to je krásná náhoda - Komise pro cenné papíry během jediného dne posoudila asi 650 stran odborného stanoviska, nepřihlédla ke stanovisku nejvyšší zodpovědné osoby uvnitř komise, tehdejšího člena komise pana Šimáčka, který vyslovil výhrady proti schválení uvedené ceny a požadoval další podkladové materiály, dokazuje přímou souvislost mezi cestou pana Doležela, úplatkem a výší nakonec schválené ceny.

Další nepochybný fakt. Vláda vyřazením tří účastníků soutěže vědomě snížila dosaženou cenu o několik miliard, protože vyřazení uchazeči nabízeli ceny vyšší než ti, kteří v soutěži byli ponecháni. Už to bylo mými kolegy uvedeno, že snaha odůvodnit vyřazení těchto tří uchazečů s vyššími nabídkami jakýmikoliv strategickými zájmy není v souladu s dokumenty a tvrzeními, které dostala komise k dispozici; jinými slovy, není pravda, že to byly tajné služby, které by vedly vládu k vyřazení tří účastníků. Když k tomu připočteme, že dva odborné orgány, českou vládou jmenované jako orgány poradní a řídící, a to byli najmutí poradci a tzv. řídící komise, ve svých dokumentech doporučily vládě propustit do dalšího kola všech šest uchazečů, nikoho nevyřazovat - podobně jako v kauze "pět na stole v českých" bych považoval za automatické, že veřejnost chápe souvislosti tohoto postupu - a když k tomu připočteme, jak tady říká pan kolega Svoboda, čtyři ministři vlády jsou v jednom za jedno a je jim to třeba věřit, a to je to, že si na nic nepamatují, je naprosto jasné, že na jednání vlády byli vyřazeni tři účastníci z neznámých důvodů a že tím česká vláda docílila snížení ceny.

Tady je hodno zopakovat, že ztráta státu je výdělek druhé strany. Druhá a první privatizace tedy měly podobný průvodní jev. Když celá záležitost vyšla na povrch, prohlásil jsem, že v této kauze nalézám důkazy potvrzující všeobecně známé heslo znějící "Nechceme slevu zadarmo". To, co bylo slevou pro nabyvatele, je ztrátou České republiky. To, co bylo případnou provizí pro ty, kteří to takto zorganizovali, to je správné nazývat jejich korupcí.

Další zdánlivý protimluv. Proč smlouva uzavřená s nabyvatelem akcí neobsahuje překážky pro přeprodávání Unipetrolu do jakýchkoliv jiných rukou. Vysvětlení je jednoduché. Vybrala-li vláda toho nejrizikovějšího, tak už se žádného přeprodeje nemusí bát.

Další závěr, který dovolte konstatovat právě mně, protože byl předmětem velkých vášní na počátku vyšetřování. Vyšetřovací komise obdržela doklady a nezbylo jí než vzít na vědomí, že bylo pravdivé mé prohlášení před touto Poslaneckou sněmovnou, že Česká konsolidační agentura byla usnesením vlády postavena do situace, kdy vložila svá aktiva, to znamená pohledávky za privatizovanými podniky, do balíku majetku státu, to znamená připojila je k akcím Fondu národního majetku a předala řízení privatizace Unipetrolu specializovaným vládním složkám, to znamená oné řídící komisi, poradcům, a finální rozhodování o nabyvateli, ceně a všem podstatném v procesu privatizace provedla vláda České republiky. Konsolidační agentura nesehrála tedy v procesu privatizace Unipetrolu žádnou - opakuji zejména nepřítomnému poslanci Krausovi - rozhodovací roli ani rozhodující roli.

Na závěr mi dovolte konstatovat, že zcela bez ohledu na to, co se z pro mne neznámých důvodů rozhodla udělat část členů vyšetřovací komise, to znamená přerušit další vyšetřování, a také bez ohledu na to, jak bude znít většinou této Poslanecké sněmovny usnesení či závěrečná zpráva, já hodnotím proces vyšetřování a činnost této vyšetřovací komise jako prospěšné. Přece to všechno, co je zjištěnými fakty, co teď jsme tady řekli, například to, že ministry vlády spojuje ona zázračná ztráta paměti, to je informace pro českou veřejnost. A to, co bude obsaženo v usnesení, na tom vůbec nic nezmění.

Dámy a pánové, já beru na vědomí a respektuji, že za chvilku tato Poslanecká sněmovna odhlasuje, že venku je právě 13.30 odpoledne, pálí slunce a všichni se opalují. Já odsud ale odejdu v kabátě, protože jsem si jistý, a nejenom já, ale celá česká veřejnost ví, že venku mrzne, a budu se zájmem sledovat vás, v čem vy opustíte tuto Poslaneckou sněmovnu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. S faktickou poznámkou pan poslanec Kapoun, potom řádná přihláška paní poslankyně Zuzky Rujbrové.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane místopředsedo, já bych si myslel, že fakta jsou fakta a populismus je populismus. Já ale vystupuji hlavně proto, abych dokázal, že pan Tlustý tady řekl a vaším prostřednictvím bych ho chtěl požádat, jestli je pravda, že všichni souhlasili s vyšetřujícími a s prodloužením komise a s těmi, kteří mají být ještě vyšetřováni. Já chci říci, že to není pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Věřím, že vás pan kolega Tlustý poslouchal. S faktickou ještě pan kolega Tlustý a potom ještě paní kolegyně Rujbrová.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já chci, dámy a pánové, potvrdit, že pan kolega má pravdu. On nesouhlasil s pokračováním nikdy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Tak jsme si to vysvětlili. Paní kolegyně Zuzka Rujbrová s řádnou přihláškou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, já chápu oponentní zprávu některých členů vyšetřovací komise přes to, že to tak na první pohled nevypadá, jako do jisté míry ocenění práce vyšetřovací komise. Všimněte si, že žádný z poslanců, kteří zde vystupovali, v podstatě nezpochybnil dosud provedená vyšetřování, to, jaké důkazy si komise vyžádala, jaké svědky do této chvíle vyslechla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP