(9.40 hodin)
(pokračuje Plachý)

Přiznám se, že ač nerad, věřím v otázce ekonomické závislosti více Špidlovi.

Dámy a pánové, návrh jednoznačně zhoršuje vymáhatelnost práva, snižuje právní jistotu všech subjektů trhu, zvyšuje nároky na státní rozpočet, paralyzuje činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, zhoršuje konkurenceschopnost všech našich dodavatelů, tedy i zemědělců, sníží procento tuzemských dodavatelů, a to nejen dodavatelů obchodním řetězců, ale všem finalistům, a tím zhorší bilanci zahraničního obchodu České republiky. Návrh podstatně omezuje smluvní volnost, a po jeho přijetí nám budou hrozit dokonce sankce ze strany Evropské komise. Návrh nic neřeší, dokonce je i kontraproduktivní.

Z důvodů, které jsem uvedl a které uvádí Špidlova vláda, navrhuji zamítnutí zákona. Nebude-li návrh na zamítnutí přijat, pak navrhuji vrátit návrh zákona navrhovateli k dopracování. Nebude-li přijat ani tento návrh, navrhuji prodloužit lhůtu na projednávání ve výborech o 20 dnů.

Dámy a pánové, zdá se, že naše levice, ať již rudá, nebo politickou turistikou zrůžovělá, vytáhla do zuřivého boje proti nenáviděnému symbolu kapitalismu, kterým jsou pro ni obchodní řetězce, a že tentokrát svůj boj dotáhne až do konce. Přitom nelze pochybovat o tom, že to bude hořké Pyrrhovo vítězství, ve kterém nebude vítězů, budou jen poražení, přičemž nejvíce poražení budou naši občané, kteří tuto Skopalovu avantýru nakonec ze svých kapes zaplatí. Dámy a pánové, neničme nesmyslným státním zásahem do dodavatelsko-odběratelských vztahů celou naši ekonomiku!

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plachému, který dílem zpravodajskou, dílem svou osobní prezentací splnil tu část jednacího řádu, která ukládá, aby po vystoupení navrhovatele vystoupil také zpravodaj.

V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Z místa se nikdo nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Připomínám, že zazněly návrhy od pana poslance Plachého, který, zřejmě trvá na pořadí, dal návrh za zamítnutí, potom na vrácení.

Hlásí se pan navrhovatel.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já jsem dával návrh na zkrácení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já tomu rozumím. V případě, že to všechno projde, jsou tu dva protichůdné návrhy, jeden na prodloužení, druhý na zkrácení.

Já teď pozvu do jednací síně všechny, kteří chtějí hlasovat. (Předsedající chvíli čeká na poslance, kteří přicházejí do sálu.) Dámy a pánové, ještě vás odhlásím a prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 307 rozhodneme o návrhu na zamítnutí této předlohy. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 127 poslanců, pro 31, proti 58. Tento návrh nebyl přijat.

 

Druhým návrhem, o kterém dám hlasovat, je návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Hlasování pořadové číslo 308. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 127 poslanců, pro bylo 31, proti 57. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému a zemědělskému výboru. Jsou nějaké další návrhy? Jsou námitky, abych o obou těchto doporučeních dal hlasovat najednou? Nejsou.

 

Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 309 o přikázání hospodářskému a zemědělskému výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 130 poslanců, pro 112, proti 1. Návrh jsme přikázali.

 

Nyní v pořadí, jak zazněly, návrhy na zkrácení lhůty na 20 dní - navrhl pan poslanec Skopal, a na prodloužení na 80 dní - navrhl pan poslanec Plachý. Budeme hlasovat v tomto pořadí.

 

Návrh pana poslance Skopala na zkrácení lhůty k projednání na 20 dní. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 130 poslanců, pro bylo 88, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Domnívám se, že návrh pana poslance Plachého je v tuto chvíli nehlasovatelný. Protože s tím pan poslanec Plachý souhlasí, končím první čtení této předlohy.

 

Dámy a pánové, nyní budeme pokračovat v projednávání bodu

 

169.
Návrh na odvolání členů dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Připomínám, že tento bod byl posledním včerejším bodem a že byla přerušena rozprava. Z těch, kteří se neodhlásili z rozpravy, zbývá trojice, a to poslanci Tlustý, Doktor a Vojíř. V tuto chvíli prosím, aby se slova ujal pan poslanec Tlustý. Další přihlášky kromě těchto tří kolegů nemám.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, dámy a pánové, včera večer pan ministr Sobotka až sedmkrát opakoval některé své věty, aby zabránil možnosti na ně reagovat ještě v průběhu večerního jednání. Asi se spoléhal na to, že…

Já bych poprosil řídícího schůze, aby ukončil konferenci za mými zády.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Už se stalo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji. Asi se spoléhal na to, že v české politice se věta z jednoho dne do druhého dne zapomene. V české politice se zapomíná rychle, ale z jednoho dne na druhý ještě naštěstí ne. A tak mi dovolte začít citáty z médií.

Lidové noviny 26. 1. 2006: "Sobotka včera popřel, že by chtěl sporné pohledávky za korunu prodat, a zpochybnil i zápisy z jednání, která vedl a organizoval." Téhož dne odpovídá Sobotka: "Žádná taková kauza neexistuje. Myslím, že si ji pan Tlustý vymyslel."

26. 1. Český rozhlas. Tam dokonce můžete slyšet pana ministra s jeho vlastním hlasem, tam nezapře, že říkal: "Žádná z těchto variant nepočítala s tím, že by se za korunu převáděly pohledávky z ČKA na ČSOB v rozsahu 11 miliard." - Pokračuje citát, dobře poslouchejte. - "To je věc, která je vycucaná z prstu."

Podíváme-li se na stanoviska pana ministra financí ze včerejška, je jasné, že už připouští, že jednání vedl, připouští, že zápisy z těchto jednání jsou pravé. Jak by je také mohl popřít, když mají jednací číslo a jsou svědkové připravení dosvědčit jejich průběh?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP