(17.20 hodin)
(pokračuje Kučera)

Není ale jasné, proč tento stav přetrvává. Proto jsem ministru zdravotnictví formou písemné interpelace položil celkem osm stručných otázek.

Na otázku číslo jedna - kdo byl členem pracovní skupiny - mi neodpověděl. Jen se zmínil, kdo ji ustanovil a ve kterém období fungovala.

Na otázku číslo dvě - jak byla činnost této pracovní skupiny placena - také neodpověděl. Uvedl celkovou částku 930 tisíc korun, ale zároveň uvedl, že členové skupiny pracovali zadarmo, bez nároků na honorář. O to víc by mě nyní zajímalo, komu šly ty peníze a na jaký účel. Nemohlo jít o žádné investice, jen o náhradu za práci. A ta prý zaplacena nebyla, ale peníze utraceny byly. Kde tedy jsou? A proč nám pan ministr neodpovídá? A proč vlastně není tady při projednávání této interpelace?

Na otázku číslo tři, která zněla: kde jsou uloženy výsledky práce předmětné skupiny a kdo vlastní autorská práva, zase vůbec žádná odpověď. Tedy říkám vůbec žádná, ale pan ministr mně v odpovědi napsal: Závěrečná zpráva projektu standardizace v ošetřovatelství a porodní asistenci je zveřejněna na internetových stránkách Centra pro kvalitu ve zdravotnictví Státního zdravotního ústavu, který je přímo řízenou organizací Ministerstva zemědělství (?). Ale když jsem na tyto stránky najel a tu obsáhlou zprávu jsem si vyjel, tak jsem zjistil, že je to zpráva pouze za rok 2002, kde je zdůvodněno, proč ten projekt do té doby stál 200 tisíc a co se bude dělat v dalších letech a jaká je rozpracovanost celého projektu, ale vůbec to není zpráva závěrečná za celý projekt, vůbec neobsahuje žádný standard, jen postup, jak se bude dál pokračovat a dál utrácet těch 930 tisíc. Takže já to nepovažuji za odpověď na otázku číslo tři.

Otázka číslo čtyři. Pokud Ministerstvo zemědělství (?) České republiky nemá žádné výsledky práce předmětné pracovní skupiny, to znamená, žádné národní standardy, které by mohlo dle původních záměrů poskytovat odborné veřejnosti bezúplatně, kdo je za tento stav zodpovědný a jak v nápravě nebo potrestání této zodpovědnosti Ministerstvo zdravotnictví ČR postupovalo a bude postupovat. Opět zcela nulová odpověď.

Otázka číslo pět byla spíš žádostí. Cituji: "Pokud Ministerstvo zdravotnictví ČR má dílčí výsledky práce předmětné pracovní skupiny, žádám o jejich vydání." V závorce uvádím: "pokud možno v digitální podobě". Nedostal jsem ale zcela vůbec nic. Ani vysvětlení. Mám jen jednu jistotu. Nemohlo jít o žádné státní tajemství, které bych dostat nemohl, takže mi nezbývá, než si myslet, že Ministerstvo zdravotnictví ČR žádné výsledky práce, za kterou zaplatilo 930 tisíc korun, nemá a ministr zdravotnictví mi na otázku neodpovídá pravděpodobně proto, aby nemusel říci pravdu. Jinak si to vysvětlit neumím.

Otázka číslo šest. Pokud Ministerstvo zdravotnictví ČR nemá k dispozici žádné výsledky práce pracovní skupiny a platí informace, že činnosti pracovní skupiny stát dotoval ze svých prostředků, a někteří členové pracovní skupiny tuto práci publikují a různou další formou prodávají jako svoji vlastní práci a zcela si tak přivlastňují autorská práva, prosím o posouzení, zda tento stav není v rozporu s platným právním řádem, a sdělení závěru tohoto posouzení a případných kroků Ministerstva zdravotnictví ČR v této věci. Tady jsem odpověď, dámy a pánové, dostal, ale dovolte mi, abych ji tady odcitoval. "Ministerstvo zdravotnictví zatím nemá povědomí o vámi avizovaných aktivitách bývalých členů pracovní skupiny." To byla celá odpověď pana ministra zdravotnictví. Myslím, že každý z vás si dokáže udělat úsudek, jestli se jedná o odpověď hodnou ministra vlády České republiky.

Otázka číslo sedm. Byl vydán metodický pokyn pro používání standardů ve všech zdravotnických zařízeních? Odpověď pana ministra: "V oblasti ošetřovatelské péče zatím nebyl vydán metodický pokyn pro používání standardů." Tady bych si ale dovolil se pozastavit a říci, že ministr zdravotnictví píše nestoudnou nepravdu, protože v září roku 2004 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ve svém věstníku v rámci metodických opatření částku devět, která se jmenuje Koncepce ošetřovatelství, kde celá tato metodika včetně povinností vytvoření a používání standardů je detailně popsána. K několika podrobnostem v této koncepci se ještě vrátím.

Otázka číslo osm. Existuje nějaká koordinace standardizace ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR? A pokud ano, jaká? Odpověď: "Ministerstvo zdravotnictví je zaneprázdněno. Po uplynutí přechodného období a zvládnutí s tím souvisejícího náporu bude se Ministerstvo zdravotnictví touto problematikou nadále intenzivně zabývat." Dámy a pánové, myslím si, že o hodnocení, jestli se jedná o odpověď hodnou průměrného ministra vlády, nebo spíš o důkaz jeho neznalosti, neschopnosti nebo neochoty, se zde vůbec nemusím pokoušet. Tento závěr si jistě uděláte každý z vás sám. Zvláště pikantní je formulace "Ministerstvo zdravotnictví se bude touto problematikou nadále intenzivně zabývat". To by mě tedy opravdu zajímalo, jak intenzivně zabývat. Jako teď? Když je zaneprázdněno a nedělá na tom vůbec nic? Nebo jako předtím, kdy sice zaplatilo 930 tisíc, ale prakticky nikomu za práci, protože práci dělal někdo zadarmo a výsledky nemá žádné? Tak jak intenzivně pracovat? Co to tedy znamená, když ministr Rath řekne: Ministerstvo zdravotnictví se nadále bude něčím intenzivně zabývat?

Myslím si, že otázky, které jsem v písemné interpelaci položil, byly dostatečně konkrétní, věcné, a jsem přesvědčen, že by mohly zajímat také drtivou většinu z vás.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP