(17.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já myslím, že Poslanecká sněmovna a každý z nás jako poslanců či ministrů je placen také za svoji práci, a naše pracovní doba, pokud vím, trvá dnes do 19 hodin. Myslím si, že za ty peníze, které bereme, bychom ji měli odpracovat, jsme-li tady. Systém obstrukce je možný, je možné jej provádět. V tuto chvíli probíhá ze strany zprava. Každopádně máme ale další body programu, které bychom asi měli projednávat. Z průběhu této schůze Poslanecké sněmovny mám pocit, že příliš valná vůle pracovat, zvláště ze strany některých poslaneckých klubů, tady není.

Samozřejmě, pokud jde o vládu, splňuje všechny předpoklady, které jsou stanoveny jednacím řádem. Je zde přítomen místopředseda vlády, jak stanoví jednací řád, a dokonce ministr práce a sociálních věcí, takže si myslím, že je možné jednat. Musím říci, že mě mrzí, že pan ministr Rath se nemohl zúčastnit vlastní interpelace, ale jak jsem tlumočil, měl k tomu důvod, a vzhledem k tomu, že se jedná o písemnou interpelaci, předpokládám, že případně doplní odpovědi na otázky, které tady od pana poslance zazněly.

Já bych byl docela rád, kdybyste zvážili svoje pracovní nasazení a nedávali znovu záminku médiím k tomu, že bereme své platy zbytečně. Možná bych ještě zdůraznil, že jsme dostali od 1. ledna přidáno, tak abychom věděli, že tento měsíc budeme mít ve svých výplatních sáčcích více. Myslím, že by stálo za to alespoň mírné nasazení v tom, že bychom třeba dnes odpracovali dvě hodiny navíc.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Miroslava Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, my jsme neudělali nic prostšího, než že jsme požádali o pauzu pro jednání klubu poslanců Občanské demokratické strany. Je to běžnou procedurou, kterýkoliv poslanecký klub v kterémkoliv jednacím dni, cítí-li zapotřebí, požádá o podobnou pauzu na jednání svého klubu. My jsme dnes požádali poprvé, a bývali bychom v žádném případě tuto pauzu nepotřebovali, kdyby předtím nedošlo k naprosto bezprecedentní ignoranci jednání Poslanecké sněmovny ze strany vlády a vás, kteří jste zde vůbec během interpelací nebyli a teď jste najednou přišli a předstíráte, že vám leží projednávání příštích bodů velmi na srdci. Nám na srdci leží, ale chceme se bavit o tom, zda za nepřítomnosti vlády má takové projednávání vůbec smysl, a proto opakovaně žádáme, aby okamžitě byla vyhlášena přestávka pro jednání klubu ODS, a to, jak řekl její zastupující místopředseda, do 19 hodin.

Děkuji vám, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já ještě dám slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM. Mají právo ti, kteří mají přednostní právo, vystoupit předtím, než přestávku vyhlásím. Samozřejmě předtím ještě upřesním postup, jak budeme pokračovat v odpovědích na písemné interpelace, kdy, jak a čím budeme zítra začínat.

Prosím, kdybyste se vy, kteří máte přednostní právo, nehlásili k řečnickému pultu, tak jsme možná už přestávku mohli vyhlásit.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedající. Já jsem v žádném případě nezpochybnil svaté právo jakéhokoliv klubu na pauzu pro jednání klubu. Pod tou obstrukcí, aby to bylo úplně jasné, jsem viděl to, že když jsem si zkontroloval, jestli skutečně všichni poslanci klubu KSČM, který je celý přítomen v těchto lavicích, jsou přihlášeni, viděl jsem, že přihlášeni jsou. Nahlédl jsem i vedle do sociálně demokratických lavic, byli přihlášeni. Za tu obstrukci považuji pouze to, že někteří poslanci zde nebyli přihlášeni, tudíž nebyl naplněn počet. Když tak ze stenozáznamu bude jasné, že jsem řekl přesně to, co jsem řekl.

Děkuji za pozornost a omlouvám se ještě jednou, že protahuji čas určený již teď pro pauzu klubu ODS.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Panu poslanci Jiřímu Václavkovi nemohu udělit slovo k technické poznámce, protože neprobíhá rozprava.

Kolegyně a kolegové, ještě jednou opakuji, že o odpovědi na písemnou interpelaci pana Miloslava Kučery budeme hlasovat zítra ráno v devět hodin. Poslední odpověď na písemnou interpelaci, a to pana poslance Václava Exnera, zařadíme s největší pravděpodobností, teď odhaduji, na příští čtvrtek po ústních interpelacích.

Předtím než vyhlásím přestávku, vám jen připomenu, že zítra, pokud ráno nedojde ke změně, budeme zahajovat naše jednání bodem 179 a poté budeme pokračovat bodem 131.

Nyní vyhlašuji přestávku na žádost Občanské demokratické strany, určenou pro jednání jejich poslaneckého klubu, a to až do 19 hodin, a tím také samozřejmě končím dnešní jednací den.

 

(Jednání skončilo v 17.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP