(15.50 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Chtěl bych vyslovit veliké politování nad tím, že komunisté spolu se sociální demokracií jsou proti tomu, aby se něco tak významného, jako je úcta k rodině a úcta k mateřství, stalo významným dnem. Je mi to líto. Myslím si, že jsou věci, které jsou hodnotami obecně lidskými. Děkuji.

(Projevy nesouhlasu v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, jestli máte jiný názor, můžete ho vyjádřit, ale pouze u mikrofonu. Já jsem jako první viděl paní poslankyni Čurdovou, poté pana poslance Kováčika.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Vážení kolegové, vážené kolegyně, chtěla bych odmítnout názor pana kolegy Janečka. Sociální demokracie je strana, která podporuje jak mateřství, tak rodičovství. Podporuje ho v naprosto konkrétních krocích ve spolupráci s vámi, vážení kolegové z KDU-ČSL.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, vím, že je relativně těsně před zahájením různých kampaní před volbami a podobně, ale myslím si, že vyjádření pana kolegy Janečka, které hodnotilo hlasování, je naprosto liché a naprosto mimo. Vnímám to jak na adresu KSČM, tak klubu sociální demokracie jako těžce unfér podpásovku, protože ten, kdo sledoval rozpravu a viděl a slyšel důvody, které vedly k tomu, jakým způsobem bylo s návrhem většinově v této Sněmovně naloženo, pochopí.

Kolegyně a kolegové, velmi ostře se ohrazuji proti tomu, jak pan kolega Janeček interpretoval hlasování. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Byl bych velmi rád, kdyby předseda poslaneckého klubu KSČM si uvědomil, že v demokracii, pokud v této zemi ještě existuje, má nárok na interpretaci každý svobodně zvolený poslanec. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit v této chvíli projednávání bodu číslo 69.

 

Můžeme přistoupit k bodu číslo

 

70.
Vládní návrh zákona o zřízení Vysoké školy technické a ekonomické
v Českých Budějovicích
/sněmovní tisk 1167/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Měla to uvést paní ministryně Petra Buzková, ale vidím, že se toho ujme ministr Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh zákona o zřízení Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích se předkládá v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávací, vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol Ministerstva školství. Je výsledkem několikaletého úsilí umožnit vznik neuniverzitních veřejných vysokých škol s bakalářskými studijními programy, které by měly vhodně v jednotlivých regionech doplnit současnou síť veřejných vysokých škol univerzitního typu. Potřeba veřejné vysoké školy v Jihočeském kraji s bakalářskými studijními programy z oblasti technických věd má jednoznačné opodstatnění a bezesporu rozšíří možnost získání vysokoškolského vzdělání obyvatelům Jihočeského kraje.

Návrh zákona byl připravován ve spolupráci a s maximální podporou Jihočeského kraje, v jehož územním obvodu bude mít zřizovaná vysoká škola sídlo a který se na základě již platné smlouvy o vytvoření předpokladů materiálního zajištění činnosti nové veřejné vysoké školy se sídlem v Českých Budějovicích, pro případ jejího zřízení uzavřené mezi Českou republikou, ministerstvem a Jihočeským krajem, významně podílí na materiálním zajištění činnosti zřizované vysoké školy. Nemovitý majetek ve vlastnictví Jihočeského kraje bude pronajímán vysoké škole, po dosažení určitého počtu studentů převeden do jejího vlastnictví. Movitý majetek pak bude převeden do jejího vlastnictví do jednoho roku po zahájení akreditované činnosti vysoké školy.

Navrhovaný zákon řeší zřízení nové veřejné vysoké školy analogicky jako v zákoně číslo 375/2004, o zřízení Vysoké školy polytechnické Jihlava, který byl přijat v minulém roce Parlamentem České republiky. Současná situace je však příznivější, neboť jsou již smluvně vyřešeny majetkové poměry. Je předběžné souhlasné stanovisko akreditační komise ke dvěma bakalářským studijním programům a je vyřešena koexistence dvou vzdělávacích institucí, vyšší odborné školy a neuniverzitní veřejné vysoké školy.

Dovoluji si proto požádat o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Eduard Zeman.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, pane předsedo. Mé slovo zpravodaje bude velmi stručné. Je to návrh podobný takovým, které jsme tu projednávali. Naposledy se jednalo o zlínskou Vysokou školu Tomáše Bati. Návrh zákona splňuje všechny potřebné parametry, nevidím žádný důvod, proč bychom nemohli vyhovět.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme otevřít obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Pan poslanec Máče je první písemně přihlášený do rozpravy k tomuto zřízení vysoké školy v Českých Budějovicích. Prosím, pane poslanče, máte slovo jako první.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážený předsedající, vážení kolegové, na úvod bych rád zdůraznil, že jsem učitelem konkurenční školy, Jihočeské univerzity, takže možná můj výstup může být brán jako konflikt zájmů. Nicméně musím se k této situaci vysokých škol v jižních Čechách trochu vyjádřit.

Osobně jsem rád, že v jižních Čechách vzniká vysoká škola technického charakteru. Je to to, co jižním Čechám chybí, protože obory strojní a elektrotechnické opravdu nejsou doménou jak Jihočeské univerzity, tak i dalších škol v tomto kraji. Současně ovšem trochu mi vadí samotný název školy, a to zejména část, kde se říká, že jde o vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích - to ekonomickou. Situace v jižních Čechách je dost napjatá v tom, že ekonomických škol, tedy fakult, máme asi příliš mnoho. Máme Fakultu managementu v Jindřichově Hradci, od 1. 1. 2007 má být Fakulta ekonomická při Jihočeské univerzitě. Zde vzniká další ekonomická. Osobně mám problém s tím, co absolventi, kteří budou studovat a vystudují tyto školy většinou charakteru a profilu financování a účetnictví, budou v Jihočeském kraji vlastně dělat. Osobně mám problém s tím, že vzniká vysoká škola ekonomická, která má obory jako bankovnictví. Sám se ptám, zdalipak vůbec jsou takoví učitelé, kteří by bankovnictví mohli učit na této vysoké škole. My na Jihočeské univerzitě nemáme takové učitele a asi tak kvalitní nebudeme mít dle publikační činnosti v tomto oboru, který si každý může ověřit.

Jsem rád, že tam vznikají zárodky školy elektrotechnické. Sice obor počítačová grafika v elektrotechnice asi není ten nosný program elektrotechnický, spíše telekomunikační technika by byla asi výhodnější, perspektivnější. Trochu mi vadí to, že v oboru strojním nevzniká nic, že se teprve počítá s tím, že něco takového bude do budoucna.

Ale zásadně mi vadí pasáž, kde se říká, že studium na vyšší odborné škole bude postupně ve vzdělávacích programech utlumeno a že počet vyučujících na vyšší odborné škole se bude úměrně snižovat v závislosti na utlumování činnosti vyšší odborné školy. A to je to, s čím mám problémy.

Osobně učím předmět bankovnictví na Jihočeské univerzitě a mám v oboru bakalářském tolik studentů, ze kterých ne všichni tam patří.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP