(16.10 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, problematika tabáku se probírá v této Poslanecké sněmovně, řekl bych, téměř každé jednání. Musím říci, že bohužel málo efektivně. Jen bych podtrhl onu paradoxní situaci, která tuto oblast popisuje. Rád bych, kdybychom si uvědomili např. současnou situaci ve zdravotnictví, kdy je uvalena nucená správa na VZP přibližně z toho důvodu, že není schopna dostát svým závazkům a má dluh přibližně ve výši 15 mld. korun. Představte si, že zdravotnictví jako celek vydává na léčení nemocí způsobených tabákem částku přibližně dvojnásobnou, tedy kolem 30 mld. korun. Je zajímavé, že na jedné straně přijímáme drastická opatření, abychom tu ušetřili milion, tu dva, tu padesát, a necháváme naprosto, ale naprosto bez povšimnutí, že zde téměř na chodníku leží desítky miliard a nikdo není ochoten se pro ně sehnout, neboť to jsou miliardy tabákového průmyslu. Je to smutná vizitka naší mladé a začínající demokracie. Je to smutná vizitka i pro ty, kteří by se měli zabývat něčím, jako je obecná kategorie zdraví naší populace. Možná je dobře si připomenout, že zdraví populace je dáno jen z 20 % tím, jak funguje zdravotnický systém. Oněch 80 % je dáno životním prostředím, genetickou výbavou, stravovacími návyky a také životním stylem. Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje, podtrhuji neexistuje, žádný jednotlivý faktor, jehož odstraněním bychom mohli dosáhnout takového zlepšení zdravotního stavu jako tím, kdybychom výrazně omezili tabakismus neboli kouření.

Na celé té věci je zvláště zarážející skutečnost, že je to, abych tak řekl, spor téměř černobílý. Na jedné straně jsou desetitisíce odborných prací, které jednoznačně prokazují, co tabák způsobuje, jak se podílí na vrozených vadách, jak se tyto vrozené vady přenášejí z generace na generaci, jak se podílí na tak tragických věcech, jako je syndrom náhlého úmrtí dítěte, protože poškozuje u nenarozených dětí receptory, které podněcují dítě k dýchání. Je to velmi smutné, protože to všichni přece víme. Víme, že přibližně 30 % všech nádorových onemocnění a srovnatelný počet všech cévních onemocnění přispívajících ke smrti našich spoluobčanů je způsobeno právě tabákem. Nejen to. Víme také, že tzv. pasivních kuřáků, to je lidí, kteří zemřou nikoli proto, že by sami kouřili, ale protože jsou vystaveni kuřáckému prostředí, u nás za rok zemře přibližně 1500. Jen bych upozornil, jaké obrovské částky vynakládáme na to, abychom zachránili každý jednotlivý život na našich silnicích. Díky těmto obrovským a mohu říci správně a smysluplně vynaloženým částkám umírá na našich silnicích přibližně 1200 až 1300 našich spoluobčanů ročně. (???) A představte si, tady umírá 1500 pasivních kuřáků, a nikomu to nevadí. Není schopen udělat tu jednoduchou věc, aby zákon, který by omezil škody způsobené tabákem, podpořil. Já si vždycky kladu otázku: Jsme ještě demokratickým parlamentem a dbáme na to, aby byl garantován článek ústavy, který garantuje každému bočanu tohoto státu právo na ochranu jeho zdraví? Zřejmě nám tento článek ústavy nic moc neříká.

Rád bych upozornil na to, že tato Poslanecká sněmovna podpořila dokument, který se nazývá Rámcová úmluva o kontrole tabáku. V tomto dokumentu se naše republika mj. zavazuje, že zakáže kouření na pracovištích. A chtěl bych se zeptat: Myslíme to tedy vážně, nebo je to jenom taková politická hra? Bude projednávání tohoto návrhu zákona vážnou věcí, anebo to bude jenom politická hra?

Tento návrh zákona byl předložen jako alternativa k vládnímu návrhu zákona, který se nazývá tzv. protikuřácký a skončil jako prokuřácký, protože, jak víte, např. velmi výrazně změkčil do té doby platný zákaz kouření v restauracích, zákaz, který říká, že v době podávání hlavních jídel, tedy snídaní, obědů a večeří, je v restauracích kouření zakázáno. To z tohoto vládního návrhu zákona vypadlo, takže dnes už se v restauracích kupodivu kouřit může.

Tento návrh zákona, který je zde předložen, samozřejmě bude potřebovat úpravu, protože mezitím vešel v platnost onen vládní návrh zákona. Máme s ním zkušenosti a všichni víme, že vlastně ten současně platný návrh zákona v sobě má celou řadu chyb. Nabízím proto alternativu - propustit tento návrh do dalšího čtení s tím, že bude použit k tomu, abychom ty hlavní chyby, které jsou v onom dnes již platném zákoně, který má chránit naše obyvatele před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a ostatními návykovými látkami, opravili. Jinak by to znamenalo, že peníze mají v této zemi větší vliv než vědecky prokázané argumenty.

A já bych skoro trošku navázal na ten předchozí návrh zákona, který byl vrácen k dopracování, kde se také jednalo o mimoekonomické hodnoty. Já se domnívám, že jsou věci, které by měly být schvalovány napříč politickým spektrem. Jsou věci, které by měly být schvalovány na základě argumentů a na základě rozumu, nikoliv na základě sponzorů politických stran.

Proto bych vás chtěl poprosit, abyste s tímto pohledem tento návrh zákona hodnotili. Je to návrh, který, pokud by byl přijat v tom jádru, které navrhuje, by znamenal onen irský model, tj. zákaz kouření na všech pracovištích. Samozřejmě je to asi věc, která nebude v Poslanecké sněmovně přijatelná. Potom by bylo dobré se vrátit alespoň k tomu, že by bylo zakázáno kouření ve všech restauracích a ve všech místech, kde se podávají, prodávají, konzumují potraviny a nápoje, totiž v místech, kde se domnívám, že kouřiti je dokonce neslušné, čili v místech, kde by to snad ani nemuselo být upravováno silou zákona, kdybychom určitý společenský takt uměli cítit lépe, než ho dosud cítíme. A to i s ohledem na tu skutečnost, jak jsem upozorňoval, že se přece nebudeme ptát příchozích, zda náhodou nečekají narození potomka a zda tedy náš tabák nemůže způsobit to, že to dítě bude postižené, nemůže způsobit to, že se to postižení bude přenášet do dalších generací. Je to výraz takových těch českých ostrých loktů. A já bych byl velmi rád, kdybychom kromě těch hlavních témat, která se nesou touto Sněmovnou, to je témat o tom, kdo získá nejvíce kontroly nad penězi nebo kdo získá nejvíce moci, se věnovali také tématům, kdo podpoří lepší vztahy mezi lidmi. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím paní poslankyni Talmanovou, aby také řekla své slovo na úvod. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP