(16.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: A nyní pan poslanec Zdeněk Koudelka se svojí faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já logice pana kolegy Kalouska rozumím. Je pravda, že spíše se přeskočí tehdy, když jde o stranu, která má menší volební výsledek, než o velkou stranu. Nicméně jestliže jsme hovořili o tom, že je čirá spekulace, nakolik by tento návrh zákona měl dopad na volební účast, tak je také podle mě čirá spekulace, nakolik kampaň určitého kandidáta bude povedená a osloví třebas určitou skupinu lidí ve straně, aby mu dali hlas, a naopak jakoby osloví určitou skupinu lidí, kteří chodí k volbám, aby nedali hlas určité straně, dali nějaké jiné, jenom protože by zároveň nedali preferenční hlas danému kandidátovi. To je podle mě čirá spekulace, která je neověřitelná.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. A nyní snad konečně pan zpravodaj pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já jsem se zaujetím vyslechl politologickou voličskou rozpravu, ale musím konstatovat jednu věc. Jestli bych ještě v říjnu loňského roku hlasoval pro takový návrh, který by byl tady možná předimenzovaný na ta dvě procenta, jestli bych ještě v říjnu loňského roku hlasoval pro takový návrh, který by jakoby zesílil preferenční hlasování, tak dnes mi to připadá jako obrovský problém. Vezměme si časově, kde jsme. Návrh se bude projednávat v této Sněmovně nejdříve koncem března, v Senátu v dubnu, prezident podepisuje někdy v průběhu května. Můžeme se dostat úplně v klidu, a to ještě za podmínek, že to nikdo nikomu nevrátí a že zkrátíme všechny lhůty - dostáváme se do situace, kdy buďto deset dní před volbami voličům říkáme, že se změnily parametry volebního systému a že mají více kroužků, méně kroužků, silnější preferenční hlas, slabší preferenční hlas, nebo dokonce zjistíme, že to je den před volbami nebo - účinnost je dnem vyhlášení, že třeba první den voleb vstoupí v účinnost nebo druhý den voleb vstoupí v účinnost. To jsme přece v naprostém Absurdistánu!

Já bez toho, abych posuzoval věcně tento návrh zákona, docela by se mi v některých parametrech líbil, tak prostě navrhuji z těchto časových důvodů vrátit ho navrhovatelům k dopracování, protože chceme-li to vážně udělat, musíme to udělat v klidu v průběhu volebního období, nikoliv měsíc, čtrnáct dní, tři dny před volbami a říct voličům - váš způsob volby se mění. To tedy se na mě nezlobte, systémy jsou různé, ale natolik jsem konzervativcem, abych je voličům neměnil pár dnů před volbami.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Oldřich Němec.

 

Poslanec Oldřich Němec: Chtěl bych zde jenom znovu opakovat, že to není vina předkladatelů, že tuto materii projednáváme až v takovémto, dá se říci, předvolebním čase.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan zpravodaj pan poslanec Marek Benda, poté pan poslanec Šustr.

 

Poslanec Marek Benda: K tomuto bych chtěl konstatovat, že to asi není vina předkladatelů, ale politické strany, kterou zde reprezentují, která vždycky upřednostňovala vládní návrhy zákonů proti poslaneckým, které byly stále, stále, stále sunuty dozadu. Pak se dostáváme do situace, že některé z nich projednávat již nemá valného smyslu. (Potlesk několika poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych ještě rád upozornil na jednu věc, která má velký vliv. Kdyby se jednalo o jeden volební obvod: celá Česká republika, tak různé filozofie k tomu se dají vztahovat. Ale kde je spravedlnost vůbec všelijaká, když Karlovy Vary - stačí 300 hlasů na přeskočení, v Praze musí být 20 tisíc hlasů na přeskočení? Kdybychom to chtěli skutečně posuzovat úplně spravedlivě, tak by ta procenta musela být pro každý kraj jiná. A dneska si dovedu, a to berte jako fikci, dovedu představit agenturu, která těch 300 hlasů někomu koupí, když tam budou dvě procenta preferencí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Zdeněk Koudelka má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já jen, abych reagoval na připomínku kolegy zpravodaje, tak navrhuji zkrácení lhůty pro projednání do druhého čtení o 40 dnů na 20 dnů. Nebude-li toto přijato, o 30 dnů.

Jinak na námitku kolegy Šustra říkám, není jiné možné a spravedlivější řešení než procentní zastoupení, protože pak by se také muselo v absolutních číslech rozlišovat mezi stranami, které očekávají menší úspěch, a mezi stranami, které očekávají větší úspěch, což by byl zákonem neupravitelný fakt. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já jenom upozorňuji, že totožný návrh - zkrácení o 40, resp. o 30 dnů - podal už pan poslanec Robin Böhnisch.

Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím a ptám se zástupce navrhovatelů a poté pana zpravodaje, zda chcete vystoupit se závěrečnými slovy. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

A protože v rozpravě padl návrh na vrácení předloženého návrhu k dopracování, pokusím se vás všechny, kteří chcete hlasovat o tomto návrhu, přivolat do jednacího sálu. Vidím z pléna žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. (Probíhá přihlašování.)

 

Budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje, pana poslance Marka Bendy, na vrácení předloženého tisku navrhovateli k dopracování. Ještě přivolám další.

Zahájila jsem hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 125 pro návrh hlasovalo 40, proti 53. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Ptám se, zda má někdo ještě nějaký další návrh. Není tomu tak.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh projednal ústavněprávní výbor, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 378 z přítomných 130 pro hlasovalo 116, proti 3. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o návrzích na zkrácení lhůty k projednávání. První návrh byl zkrátit lhůtu o 40 dnů.

Zahájila jsem hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 379 z přítomných 128 pro hlasovalo 55, proti 37. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu na zkrácení o 30 dnů.

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 380 z přítomných 127 pro hlasovalo 60, proti 37. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme návrh zákona přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod

 

74.
Návrh poslanců Robina Böhnische, Zdeňka Koudelky a Oldřicha Němce
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 491/2001 Sb., o volbách
do zastupitelstev obcí, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb.,
o volbách do zastupitelstev krajů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu
/sněmovní tisk 953/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 953/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Robin Böhnisch.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP