(17.10 hodin)
(pokračuje Votava)

Zastupitelstva obcí, krajů, hlavního města Prahy a městských částí hlavního města Prahy obligatorně zřizují jako své iniciativní a kontrolní orgány finanční výbory a kontrolní výbory. Působnost a pravomoc je finančním výborům a kontrolním výborům zřizovaným zastupitelstvy obcí, krajů a hlavního města Prahy a městských částí hlavního města Prahy stanovena zvláštními zákony o územní samosprávě. Jsou to zákony, které jsem citoval v úvodu. Činnost obou výše uvedených výborů spočívá kromě jiného též v kontrolní činnosti uplatňované jimi vůči orgánům vyšších či nižších územních samosprávných celků, jejichž výčet podávají opět zvláštní zákony o územní samosprávě.

Společně s ostatními navrhovateli jsem byl při koncipování tohoto návrhu zákona veden známým principem, který je typický pro jakoukoliv kontrolní činnost bez výjimky, totiž principem, že osoba, která je kontrolována, v našem případě tedy rada obce, respektive města či hlavního města Prahy nebo rada kraje, nesmí mít přímý ani nepřímý, skutečný ani potenciální, osobní ani majetkový prospěch, zkrátka jakoukoliv zainteresovanost na činnosti kontrolního orgánu, v našem případě tedy kontrolního výboru zastupitelstva obce, respektive města či hlavního města Prahy nebo kraje. Personální propojení kontrolovaného orgánu s orgánem kontrolujícím je tedy za každých okolností nepřípustné. Avšak takové personální propojení je podle platné právní úpravy, výše citované zvláštní zákony o územní samosprávě, možné, a to v případech jiných než ve zvláštních zákonech o územní samosprávě dosud výslovně uvedených, tedy případech právě všech zbývajících a neuvedených členů rad obcí, rad krajů, rady hlavního města Prahy a rad městských částí hlavního města Prahy. Předložený návrh zákona novelizuje proto příslušná ustanovení zvláštních zákonů o územní samosprávě a dává je do souladu s tím, co jsem již uvedl.

Hlásím se tímto do rozpravy. Avizuji, že budu podávat návrh na zkrácení lhůt k projednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Tomáš Kvapil. Tak vás mám v záznamech.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, překvapuje mě, co v záznamech je, protože teprve teď jsem informován o tom, že mám být zpravodajem k tomuto tisku. Nicméně se rád této role zhostím, protože jsem chtěl v každém případě vystoupit.

Polemizoval bych s tím, co zde řekl zástupce navrhovatelů, že tento návrh je motivován tím, aby nedocházelo k personálnímu propojování orgánů, které kontrolují orgány jiné. Jestliže si vezmeme platný zákon o obcích, jako příklad ho chci uvést, tak jsou tam také stanoveny úkoly pro finanční a kontrolní výbor. Výslovně se tam stanoví, že finanční výbor provádí kontrolu hospodaření s majetkem a finančními prostředky obce a plní další úkoly, jimiž jej pověřilo zastupitelstvo obce. U kontrolního výboru kontroluje plnění usnesení zastupitelstva obce a rady obce, je-li zřízena. Myslím, že především druhá část jasně hovoří o tom, pokud bychom chtěli přijmout princip neprovázanosti mezi kontrolním výborem a orgány, které má kontrolovat, tak by tam pochopitelně nemohl ve výboru být ani člen zastupitelstva, protože výbor má na starost kontrolovat i to, co zastupitelstvo dělá, jeho usnesení atd.

Mám za to, že není nutné tuto novelu přijímat. Proto v rozpravě obecné, až bude zahájena, navrhnu vrácení tohoto zákona předkladatelům k přepracování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, ve které jako první vystoupí pan poslanec Václav Votava a poté pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Václav Votava: Pouze bych požádal, jak jsem již avizoval, o zkrácení lhůty k projednávání, a to o 40 dnů. Pokud tento návrh nebude přijat, pak o 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Budu také už velmi krátký, protože ve zprávě zpravodaje jsem uvedl námitky, které mám. Proto navrhuji, aby tato novela byla vrácena předkladatelům k přepracování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokud se nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o návrzích, které v obecné rozpravě padly. Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování. Všechny vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Odhlásila jsem vás. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování.

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 387 z přítomných 93 pro hlasovalo 34, proti 38. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat tento tisk k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Ptám se, zda má někdo ještě nějaký další návrh. Není tomu tak.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby návrh projednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 388 z přítomných 96 pro bylo 86, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu na zkrácení o 40 dnů.

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 389 z přítomných 96 pro bylo 51, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme tento tisk přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Lhůtu k jeho projednání jsme zkrátili o 40 dnů. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní budeme projednávat bod

 

76.
Návrh poslanců Miroslava Kalouska, Jana Kasala, Jaromíra Talíře
a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění
a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
/sněmovní tisk 980/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 980/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Miroslav Kalousek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP