(9.10 hodin)
(pokračuje Pleva)

U nenahraných nosičů, tak u těch částí, které slouží ke kopírování autorských děl, je velký předpoklad, který, troufl bych si tvrdit, je někde kolem 90 procent, že zde budou kopírována právě autorská díla, ať už programy, filmy a další, hudba a podobné záležitosti, tudíž odměna autorům náleží zcela po právu. Zatímco u kopírek tiskáren apod. se kopíruje autorské dílo, tedy v podstatě kniha, marginálně. Nevím, kdo z vás si půjčí v knihovně knihu, zkopíruje si ji na kopírce a pak si ji doma čte nebo založí do knihovny. Je to skutečně marginální příklad. Proto si myslím, že tato zařízení, která primárně neslouží ke kopírování autorských děl, by měla být v trochu jiném režimu. Proto vás prosím o podporu svého návrhu pod bodem G1.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní zpravodajka.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji, pane místopředsedo. Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, drazí dva páni ministři naší vlády. Chtěla bych jako zpravodajka k této novele autorského zákona v rozpravě přednést legislativně technické úpravy v rámci třetího čtení.

K návrhu A23 - upravit pouze po jazykové stránce, a to v § 37 odst. 1 písmeno c) slovo "rozloženiny" nahradit slovem "rozmnoženiny". Slova "rozmnožení díla" nahradit slovy "rozmnoženinu díla".

Dále k návrhu výborovému pod písmenem A30 - upozorňuji, že výbor se usnesl na vložení nového odstavce 2 § 49. Následující odstavce musí být tedy přečíslovány.

K návrhu pod písmenem B2. Jde o návrh paní kolegyně Fischerové. V § 37 odst. 1 písmeno c) slova "rozmnožení díla" nahradit slovy "rozmnoženinu díla".

Dále k návrhu F pana kolegy Radima Chytky. Pozměňovací návrh požaduje, aby byl v § 100 odst. 1 písmeno h) zachován bod 3 v platném znění. To znamená, že v případě přijetí návrhu se v čl. 1 bodu 92 vypustí slova "a bod 3 se zrušuje" a vypustí se rovněž slova "dosavadní bod 4 se označuje jako bod 3".

V § 101 odst. 1 by se současně slova "paragraf 100 odstavce 1 písm. h) bodů 2 a 3" nahradila slovy "§ 100 odstavec 1 písm. h) bodů 2 - 4".

Doufám, že mě pan kolega Chytka poslouchal a že souhlasí. Děkuji.

Dále zde mám ještě dva legislativně technické návrhy pana kolegy Schwippela. Jsou konzultovány s legislativci.

K bodu A11 doplnit "a věta třetí tohoto odstavce zní: Oznámení podle věty předcházející musí obsahovat specifikaci prodaných originálů uměleckých děl a informaci o skutečné prodejní ceně."

Poslední legislativně technická k bodu A45. V čl. 1 v bodě 108 § 103 odst. 2 písm. c) zní: "ukládat při zjištění závad dodržování tohoto zákona povinnost k nápravě, stanovit k jejímu splnění přiměřenou lhůtu a ukládat pokuty".

To je zatím ode mne vše, co se týče legislativně technických změn, které bych nechala odhlasovat v bloku jedna při hlasování o tomto návrhu novely autorského zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí? Pan kolega Bratský. (Poslanec Bratský se nehlásí.) Zkuste gestikulovat jinak, pane kolego, to bych si také mohl nějak vykládat.

Kdo dál se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo, rozpravu končím a dávám možnost panu ministrovi vystoupit se závěrečným slovem, pokud o to jeví zájem. Nikoliv. Paní zpravodajka - závěrečné slovo? Ne. Takže prosím proceduru a posléze jednotlivé návrhy, o kterých rozhodneme v hlasování.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Doufám, že procedura vzhledem k tomu obrovskému množství pozměňovacích návrhů by neměla být tak složitá, protože jsme se včera odpoledne snažili dojít k jakési dohodě, abychom nemuseli o všech návrzích pod písmenem A, kterých je takřka 49, hlasovat zvlášť. Snažili jsme se o nějakou shodu.

Takže, vážení kolegové, nejdříve bych nechala hlasovat o legislativně technických změnách, které jsem tady přečetla ve třetím čtení. Dále bych ve druhém bloku nechala hlasovat o návrzích pod písmenem B2, D1, D2, D3, pod písmenem H a pod písmenem I1 ve dvou variantách. Poté, co se týče bloku návrhů pod písmenem A, jsme dospěli k jakési dohodě, že bychom nechali hlasovat zvlášť o A7, A10, A30, A44 a po dohodě s panem kolegou Talířem a knihovníky o písmenu A24 zvlášť, a poté bychom všechny zbývající návrhy pod písmenem A nechali hlasovat en bloc. Pokud projdou, budou návrhy pod písmenem C2 až 5 nehlasovatelné.

V dalším bloku bych nechala hlasovat o dalších načtených pozměňovacích návrzích ve druhém čtení. Jde o návrhy pod písmenem B1, C1, D4, E1, E2, F. Dále, jak už tady předeslal můj kolega Petr Pleva, nechala bych hlasovat zvlášť o jeho avizovaném návrhu G1 a G2, a ne en bloc. Dále bych potřebovala, aby návrh pod písmenem I2 byl upřesněn. V případě, že nebude upřesněn, je nehlasovatelný. Na závěr bych nechala hlasovat o návrzích pod písmenem I3 až I10 zvlášť.

To je ode mne jako zpravodaje zatím vše, co se týče procedury. Vyzývám vás, vážení kolegové, kdo má problém s navrženou procedurou, abyste byli tak laskavi a vyjádřili se.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chci se zeptat, co si, paní zpravodajko, představujete pod pojmem upřesnit I2.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Ano, pane místopředsedo, já vám to teď vysvětlím. Vzhledem k tomu, že byla uzavřena rozprava, I2 nebylo vysvětleno, takže je nehlasovatelné. Děkuji za toto upozornění.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: I2 je nehlasovatelný.

Chci se zeptat, zda má někdo námitky k navržené proceduře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP