(11.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, protože už v předchozí rozpravě paní poslankyně Páralová hovořila o tom, že jsme se nezabývali jejími návrhy na výboru a že jsme je dostatečně neprostudovali, musím říci, že jsem se jimi zabýval několikrát a prostudoval jsem si je. Mohu říci v tuto chvíli, abych zjednodušil proceduru hlasování, naopak od paní poslankyně Páralové, že k jejím návrhům vzhledem k tomu, že ty, které už byly z těch, které byly akceptovatelné, byly schváleny výborem, většinou pochází z dílny Asociace pro kolektivní vyjednávání, které byly použity. Ke všem ostatním mám negativní stanovisko včetně návrhů, které přednesl pan poslanec Krajíček a pan poslanec Říman. Všechny tyto návrhy výrazným způsobem zhoršují postavení zaměstnanců a jejich zástupců, proto je považuji za návrhy, které jsou neakceptovatelné.

Pane řídící, budete-li řídit hlasování, pak bych prosil, abyste se už nemusel ptát na stanoviska předkladatele, a předpokládám, že podobně se vyjádří i paní zpravodajka, bude možné hlasovat v těchto případech se stanoviskem negativním, pokud tedy ty návrhy nebudou nehlasovatelné vzhledem k tomu, že už předtím byly schváleny návrhy například z výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, čili u návrhů pana poslance Římana, paní poslankyně Páralové a pana poslance Krajíčka už nemůžeme čekat, že byste k nim podali své vyjádření.

Pan poslanec Váňa - ale pan předseda Sněmovny má přednost, chce-li.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, zjistil jsem, že v rozhlase vysílají, že už hoří první patro, tak bych vám rád řekl, abyste seděli v klidu. (Smích v sále.) Pochopte, někteří mají třeba auta na nádvoří ve Sněmovní 1 a mají obavu, že snad jsou ohrožena. Já bych vás chtěl ujistit, že požár se podařilo jednoznačně uhasit, žádná jiná zpráva není pravdivá. Pokud tam ještě něco vyfoukávají, tak to pravděpodobně vyvolalo tu informaci, že hoří už i první patro Sněmovní 1. Prosím vás, není to pravda, můžete klidně sedět, máme situaci pod kontrolou. (Potlesk a smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovy Sněmovny. Využívám té příležitosti, abych poděkoval všem, kteří se přičinili o to, že se požár dále nerozšířil. Myslím si, že by bylo dobře, kdybychom odpovídajícím způsobem potom poděkovali jako Sněmovna také hasičským záchranným sborům a případně všem dalším, kteří se na lokalizaci a uhašení požáru zúčastnili.

Nyní hovoří pan poslanec Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, já nebudu zdržovat. Mám stejný případ jako kolegyně Nováková. V hlasování 444 jsem hlasoval ne, záhadným způsobem se mi vloudilo do záznamu ano. Můj projev vůle je ne. Nezpochybňuji hlasování, jen to konstatuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji vám i za tuto informaci. Zdá se, že nyní můžeme přistoupit ke schválení procedury. Paní poslankyně Vojtilová přednesla svoji představu. Ta byla upřesněna požadavky paní Páralové, Římana a Krajíčka, aby se o každém jejich návrhu hlasovalo zvlášť. Tomu se nedá nevyhovět, takže tomu tak bude.

V tuto chvíli rozhodneme o proceduře jako o celku, protože není úplně jednoduchá. Souhlasíte?

 

Kdo souhlasí s procedurou, jak zazněla z úst paní poslankyně Vojtilové, s upřesněními, která zazněla v rozpravě, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 177 hlasujících bylo pro 144, 1 proti. Proceduru jsme schválili a pustíme se do hlasování.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Nejprve budeme hlasovat o znění legislativně technických připomínek, které jsem přednesla ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 446. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 179 poslanců, 158 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Druhé hlasování je o bodu A2. (Ministr i zpravodajka doporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 447. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 178 poslanců, 97 pro, 53 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Další hlasování je o bodu A63. (Ministr i zpravodajka doporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 448. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 179 poslanců, 83 pro, 57 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Prosím o strpení na kontrolu hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: (Chvíli čeká.) Asi můžeme pokročit hlasováním o dalším bodu.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Zřejmě je vše v pořádku. Pokračujeme v hlasování o návrhu A69. (Ministr i zpravodajka doporučují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 449. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 180 poslanců, pro 79, proti 59. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jitka Vojtilová: Opět požádám o chvíli strpení na kontrolu hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Připomínám rozdíl 11 hlasů. (Předsedající chvíli čeká, v sále je velký hluk, probíhá kontrola hlasování.)

Hlásí se pan poslanec Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Omlouvám se, pane předsedající. Dovolte mi, abych zpochybnil hlasování 448. Na sjetině mám křížek, a hlasoval jsem pro.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To není předchozí, ale předposlední hlasování, ano?

(V sále je velký hluk, poslanci se hlasitě dohadují.)

Přátelé, připomínám, že hlasování 448 bylo podrobeno kontrole. Byl vyhlášen výsledek a paní zpravodajka přednesla další návrh. Pochybuji, kdyby měla nějaké pochybnosti, že by je nepřednesla. Přes to přese všechno… Tak, nemám prý manipulovat. Já si tady troufnu tvrdit, že - já dám hlasovat, samozřejmě, protože je právem poslance zpochybnit hlasování, jen chci využít této příležitosti k tomu, abych apeloval na všechny z vás, abyste neuváděli v omyl svá hlasovací zařízení.

(Smích a potlesk.)

Pan poslanec Pleva s faktickou poznámkou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP