(9.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu pana poslance Janečka, který navrhuje pevné zařazení bodu zkrácení lhůty k projednání tisku 1028, a to jako první bod dnešního dopoledního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 120 pro hlasovalo 99, proti 1. Tento návrh byl přijat. Tímto bodem tedy budeme začínat.

 

Další návrh změny programu je návrh pana poslance Jana Kavana, který navrhuje zařadit tisk 1249 jako první bod bloku mezinárodních smluv.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 37 z přítomných 123 pro hlasovalo 109, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní, kolegyně a kolegové, můžeme zahájit naše jednání, a to prvním bodem, kterým je

 

117.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 1028
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby pan poslanec Josef Janeček tento návrh uvedl.

 

Poslanec Josef Janeček: Myslím, že jsem tu věc vysvětloval. Jde o to, že bychom potřebovali mít v zákonné úpravě onu materii, která umožňuje těm organizacím, které se zabývají očkováním dětí proti tuberkulóze, aby měly možnost získat informace o tom, které děti v jejich obvodu bydlí, a porovnat to s těmi, které byly očkovány. Na základě toho ty, které nebyly očkovány, vyzvat k tomu, aby se k očkování dostavily.

Je to věc naprosto bezkonfliktní, jednoduchá. Má zabránit tomu, kdyby náhodou zákon, ve kterém je to sice upraveno, Senát vrátil a spadl pod stůl, aby byla jistota, že letos se očkovat bude. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Hlásí se pan poslanec Karel Vymětal, kterému tímto slovo udílím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Nesdílím optimismus pana kolegy Janečka, že to je bezkonfliktní záležitost. Ono se to konfliktní stává v okamžiku, když pan navrhovatel neřekl, o kolik chce zkrátit lhůtu. Vlastně zatím nemáme o čem jednat. Bylo by dobře, kdyby to řekl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Pokud jsem to neřekl dnes, řekl jsem to včera. Navrhuji zkrátit lhůtu o 30 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásí se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Nyní přistoupíme k podrobné rozpravě. Slovo má pan poslanec Josef Janeček, který zřejmě navrhne v podrobné rozpravě zkrácení lhůty.

 

Poslanec Josef Janeček: Navrhuji zkrácení lhůty o 30 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečné slovo.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Janečka na zkrácení lhůty o 30 dnů u tisku 1028.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 38 z přítomných 135 pro hlasovalo 107, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme souhlasili se zkrácením lhůty k projednání sněmovního tisku 1028 ve výborech o 30 dní. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu našeho programu, kterým je

 

76.
Návrh poslanců Františka Beneše, Petra Braného a Miroslavy Vlčkové na vydání
zákona o nájemném z bytu a o změně některých zákonů (zákon o nájemném)
/sněmovní tisk 714/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec František Beneš a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Evžen Snítilý.

Sděluji, že pan poslanec Oldřich Vojíř má náhradní kartu číslo 16.

Obdrželi jste sněmovní tisk 714/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil a hlásí se pan poslanec Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, stojím tady ne poprvé s návrhem zákona, který předložili poslanci KSČM, s jediným cílem - stanovit zákonem to, co v našem právním systému chybí. Vyhovět § 696 občanského zákoníku a zákonem upravit pravidla pro sjednávání nájemného a služeb spojených s bydlením. Jedná se o normu, která se stala evergreenem tohoto volebního období, která se objevila ve Sněmovně několikrát, která je nyní na samém konci před závěrečným hlasováním. Vždy jsme předkládali návrhy, které chtěly pomoci těm spravedlivým na obou stranách. Spravedlivým, kterých je drtivá většina - slušným majitelům domů a slušným nájemníkům bytů. Je to podle našeho názoru velmi potřebné a možné.

Návrh, který máte před sebou, předpokládá, že oprávněné nájemné - můžete ho považovat jako nárokové nájemné - by bylo dosaženo všude, na celém území republiky během tří roků. Takové nájemné by potom nebylo nikde ztrátové, nebylo by ztrátové ani v těch nejmenších městech a nejmenších obcích, takže by města ani obce nemusely své byty prodávat nájemníkům nebo komukoli jinému s odůvodněním, že na nájemném bydlení prodělávají. Nebylo by ale nedostupné ani pro nájemce obecních bytů nebo bytů soukromých vlastníků ve velkých městech, protože by nedovolilo vystoupat na úroveň, která by byla nad úrovní v místě obvyklou, která by byla nad dosahem rodin důchodců a mladých rodin.

Ve sněmovním tisku 270 vláda už kdysi dávno doložila šetřením Ministerstva financí, že v roce 2002 bylo nájemné před posledním zvýšením v obecních nájemních bytech ztrátové devíti procenty. Od té doby došlo ke zvýšení nájemného. Dnes máme velkou spoustu údajů, které nám dokladují, jak vysoké ono oprávněné nájemné je. Já se podivuji, že Český statistický úřad dosud neprovedl šetření u bytových družstev, v domech společenství vlastníků, aby zjistil, kolik peněz potřebují tato společenství k tomu, aby udržela domy a byty v dobrém stavu, kolik peněz tvoří ono oprávněné nájemné, ono nárokové nájemné, nájemné, jehož výše by mohla být posuzována v různých sporech nebo při případných diskusích. Já proto vyzývám, aby takové šetření bylo neprodleně uděláno, protože víme všichni, kolik podání až k soudům do zahraničí učinili již majitelé domů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP